Dýňová polévka s mrkví a marinovanými dýňovými kostičkami (raw food)

07.11.2015 13:35

Další raw food recept na vitariánskou polévku. Řešila jsem, jak spotřebovat všechny ty úžasné dýně ze zahrádky rodičů, abych využila co nejvíce živin z těchto bio výpěstků. Jednoduchý způsob zpracování dýně v tzv. živé kuchyni je raw dýňová polévka. Mám ráda, když v polévkách něco plave, a jako dítě jsem milovala takové ty chlebové smažené kostičky, kterým maminka říká dodnes „vycpávky do polívky“. Rozhodla jsem se proto vytvořit takovéto vycpávky v raw provedení, a to rovnou z dýně. Přikusovat k ní nebo na kousky do ní nalámat můžete ještě dýňové raw krekry.


INGREDIENCE na cca 3-4 porce:

Na marinované dýňové kostičky:

  • 1 až 1.5 hrnku menších kostiček dýně
  • Lžíce dýňového oleje (koupíte zde)
  • Kávová lžička agáve sirupu nebo jiného sladidla – javorového sirupu, palmového nektaru (koupíte zde »)
  • Kávová lžička mletého zázvoru
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • Sůl – nerafinovaná mořská, himalájská apod. (koupíte zde)


Na polévku:

  • 1 až 1.5 hrnku nakrájené dýně
  • 2 mrkve, nahrubo nastrouhané
  • Hrst natural kešu ořechů namočených cca 2 hodiny ve vodě (koupíte zde »)
  • 300 až 400 ml vody
  • 1 polévková lžíce sušeného česneku medvědího (koupíte zde)
  • 1 kávová lžička mletého zázvoru
  • 1 kávová lžička sladkého kari
  • 1 kávová lžička dýňového oleje (koupíte zde)
  • 1 čajová lžička agáve sirupu nebo jiného sladidla – javorového sirupu, palmového nektaru (koupíte zde »)
  • Sůl – nerafinovaná mořská, himalájská apod. (koupíte zde)


Na posyp:

  • 2 polévkové lžíce natural dýňových semínek, namočených 5 až 10 hodin do vody (koupíte zde)



POSTUP – marinované dýňové kostičky:

  1. Dužninu oloupané dýně nakrájíme na menší kostičky. Počítáme s tím, že kostičky se při sušení zmenší. Kostičky dýně dáme do uzavíratelné plastové krabičky.
  2. Přidáme lžíci dýňového oleje, kávovou lžičku sirupu, kávovou lžičku mletého zázvoru, propasírujeme česnek a osolíme.
  3. Krabičku zavřeme a protřepeme v ní všechny ingredience. Necháme marinovat cca 2 hodiny.
  4. Po odležení vysypeme kostičky na plastové síto a necháme odkapat olej. Poté dáme kostičky do sušičky a sušíme 5 až 8 hodin (můžeme třeba přes noc). Je dobré je servírovat ještě teplé.


POSTUP – polévka:

  1. Do mixéru vložíme všechny ingredience na polévku a umixujeme je do hladka.
  2. Polévku přelijeme do hrnce a na mírném ohni za stálého míchání ohřejeme opatrně max. na 42 až 45 °C.
  3. Ihned podáváme, posypeme kostičkami sušené marinované dýně a propláchnutými dýňovými semínky. Můžete přidat i jakékoli oblíbené čerstvé bylinky, které máte rádi.



TIP: Pokud nemáte rádi kešu ořechy, můžete polévku zjemnit třeba kokosovým nebo mandlovým mlékem.

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).

 

 

Zpět

 
 

Reklama:

© 2012-2017 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.