Chlorella – zelená sladkovodní jednobuněčná řasa

Chlorella je smaragdově zelená sladkovodní jednobuněčná řasa, patřící mezi nejjednodušší formy života, na kterých závisí vyšší a složitější formy. Díky jejímu zbarvení a množství živin se jí často říká „smaragdová konzerva“ či „smaragdová pokladnice“. Má blahodárné účinky na lidský organismum díky přirozenému obsahu nejdůležitějších živin, vitamínů, minerálů, aminokyselin, bílkovin, vlákniny, enzymů a dalších látek, které synergicky působí na náš organismus. Chlorella je přírodním antibiotikem, působí detoxikačně a očišťuje přirozeně lidský organismus. Působí zásadotvorně a upravuje tak pH našeho vnitřního prostředí, které bývá u většiny lidí překyselené, což je příčina mnoha onemocnění. Podporuje například léčbu zánětů a infekčních onemocnění, kožních potíží, lymfatických potíží, nadváhy, nervového vyčerpání a stresu, harmonizuje střevní prostředí, upravuje zažívání a pomáhá při nemocech trávicího traktu, nechutenství apod., pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru, brání tvorbě zubních kazů a (hlavně při rozkousávání a cucání tabletek) dezinfikuje ústní dutinu a minimalizuje krvácivost dásní, dále chrání buňky proti radiaci, upravuje hladinu cholesterolu, zvyšuje odolnost proti infekcím a respiračním onemocněním, má protirakovinné účinky, podporuje a zvyšuje reprodukceschopnost a plodnost, navozuje lepší náladu a pomáhá při depresích, podporuje funkce mozku a schopnost soustředit se, pomáhá při klimakterických potížích, menopauze a premenstruačním syndromu, odvádí z těla těžké kovy, toxické, odpadní a škodlivé látky a celkově očišťuje organismus. Díky těmto vlastnostem může i snížit negativní dopad chemoterapie. Má taktéž omlazující účinky. V první fázi užívání chlorelly dochází k přirozené očistě celého těla, v následné fázi k regeneraci. Postupně přináší pocit zvyšující se psychické i fyzické síly, energie a snižuje potřebu spánku. Mimo léčebných účinků samozřejmě působí jako prevence vůči nejrůznějším chorobám. Chlorella je báječná v tom, že nás současně neustále pročišťuje a zároveň vyživuje.

 

Chlorella se často řadí mezi tzv. potravinové doplňky či doplňky stravy, ale je to racionální, celostní potravina, nadřazená potravinovým doplňkům. Chlorella je „superpotravina“, která se právem řadí mezi tzv. Practical Living Supplements (praktické životní doplňky). Praktická je v tom, že k jejímu užívání nepotřebujeme časovou investici ani silnou vůli. Je vynikající potravinou, kterou nemusíte nijak upravovat a připravovat, stačí ji jen zařadit do Vašeho jídelníčku a prostě ji konzumovat.

 

Chlorella byla člověkem objevena pravděpodobně koncem 19. století, a to týmem holandských vědců, poté byla zkoumána Japonci jako možný alternativní potravinový zdroj během druhé světové války. Od roku 1960 byla zkoumána jako doplňková léčivá potravina, a průzkumů bylo od té doby provedeno opravdu mnoho v různých koutech světa. Velké popularity dosáhla v Japonsku, kde byla chlorella vynikajícím pomocníkem při léčení následků radioaktivní zátěže. Chlorella byla také zkoumána v institutech jako Carnegiho institut, Rockefellerova nadace, NASA, AVCR, taktéž týmy tehdejších rusko-československých kosmonautů, a to zejména pro svůj vysoký podíl bílkovin a schopnost vyrábět bílkoviny, tuky i uhlohydráty.

 

Chlorella je organismus s velkou genetickou stabilitou a skvělými rozmnožovacími vlastnostmi. Chlorella vlastně nezná smrt. Geneticky vzato je chlorella taková „nesmrtelná smaragdová dáma“. Nezná proces stárnutí a umírání jako složitější vícebuněčné organismy. Pokud je v příznivém prostředí, je schopna každý den sebe sama transformovat do 4 nových dceřinných organismů. Je vlastně stále mladá či dospělá. Prochází stále dokola stejnými životními stádii, kterými jsou mládí, dospělost a mateřství. Řekněte sami, není báječná? Mě se zdá, že ano.

 

Existuje několik druhů chlorelly – Chlorella pyrenoidosa, Chlorella Vulgaris, Chlorella Sorokiniana, Chlorella Kessleri... Mezi nejkvalitnější se řadí Chlorella pyrenoidosa z Taiwanu a Chlorella vulgaris. Uvádí se, že právě Chlorella pyrenoidosa obsahuje nejvíce chlorofylu (rostlinného barviva), považovaného za kondenzovanou sluneční energii.

 

V České republice je k dostání Chlorella od více jak cca 30 dodavatelů různých značek. K dostání jsou různé druhy balení (gramáže). Pokud vybíráte, dívejte se nejen na cenu, ale též na množství v jednom balení, druh Chlorelly a složení. Někteří výrobci nabízejí řasu s pojivy či přidanými látkami jako jsou sterean hořečnatý, oxid křemičitý, mikrokrystalická celulóza, kukuřičný škrob, želatina a podobně. Koupili byste si tak třeba 200 g „něčeho“, těžko říci, z kolika procent by šlo o váhu pojiv a kolik procent čisté řasy. Někteří prodejci přesný obsah neuvádí. Důležitou složkou je také odpadní produkt chlorofylu – tzv. feoforbidy, které v nadměrném množství mohou působit alergicky – většinou zvýšením citlivosti na světlo. Například v Japonsku limitují bezpečné množství feoforbidů do 60 mg/100 g. Doporučuji proto vybírat pečlivě. Stejně jako si převážná část majitelů aut vybírá pečlivě, jaký a kde natankuje do svého „nablýskaného miláčka“ benzín, vybírejme uvážlivě, co pošleme ústy dál do svého těla, které je vlastně takovým „vozítkem naší Duše“ na této planetě. I já jsem se kdysi chovala k mému tělu tak trochu jako k „popelnici“, která snese všechno, ale velmi rychle mi tělo sdělilo, že to nehodlá dlouho trpět. Pokud tedy chceme fungovat, být schopni „pohybů fyzických, myšlenkových, emočních či duchovních“..., musíme si dát pozor na to, jaké palivo pro naše tělo používáme. Jinými slovy: nejezme automaticky, ale s plným vědomím toho, co jíme.

 

Po porovnávání různých druhů, které jsou na českém trhu k dostání, užívám obvykle zelené potraviny od VitalVibe a produkty od Green Ways International. Mezi nejoblíbenější patří mladý ječmen a chlorella. Užívají-li se zelené potraviny společně, nemusí se konzumovat tak velké dávky každého z nich, neb účinek zelených potravin se při současném užívání násobí. Obě zelené potraviny mají ve svém složení mnoho společného (zejména vitamíny, minerály, stopové prvky, chlorofyl, aminokyseliny a nukleové kyseliny). Řasa Chlorella obsahuje, na rozdíl od Mladého ječmene, například vlákninu, přírodní antibiotikum, CGF (růstový faktor, který čtyřnásobně urychluje růst normální střevní flóry). Mladý ječmen má ve svém složení oproti řase navíc mohutné antioxidanty (GIV a SOD) a vysoké množství enzymů.

 

CHLORELLA PYRENOIDOSA – základní informace

Chlorella pyrenoidosa značky Green Ways se pěstuje v Taiwanu (Tchaj-wanu) v pásmu s vyrovnaným slunečním svitem a klimatem, není vystavená velkým podnebním výkyvům a její užitná hodnota je vysoká. Pěstuje se venku, nejde tedy o žádnou skleníkovou alias inkubátorovou potravinu. Do venkovních nádrží se přenesou pouze nejvitálnější vzorky, kde se množí obvykle 8 dní do dne sklizně. Tak se rodí přírodní chlorella. Chlorellové buňky jsou následně odděleny od případných nečistot a parazitujících kmenů řas a dále čištěny bez použití chemikálií. Čištění chlorelly Green Ways probíhá pomocí komplexu mikroskopických filtrů a odstředivek, tedy zcela bez chemikálií. Tento proces oddělení od nečistot a nežádoucích příměsí je vcelku nákladný, ale zajišťuje vysokou kvalitu výsledné potraviny – chlorelly pyrenoidosy Green Ways. Nádrže se potom pročistí a opět „osadí" novou, geneticky nejzdravější kulturou.

Chlorella se do formy tabletek vyrábí tak, aby byl zachován jak maximální obsah účinných látek, tak aby tyto látky byly co nejvíce vstřebatelné a pro organismus přístupné. K tomu přispívá i unikátní metoda tzv. sprayového sušení (STEAM), která zaručuje vysokou vstřebatelnost nutričních látek (minimálně 80 %). Chlorella navíc neobsahuje žádné další přísady a přidané látky, jde o zcela čistý produkt = 100% řasa Chlorella pyrenoidosa.

Chlorella obsahuje spoustu biologicky aktivních látek a z dosud zkoumaných rostlin je nejbohatším zdrojem zeleného barviva chlorofylu. Obsahuje například i velmi důležité vitamíny D a B12. Působí detoxikačně, odvádí z těla těžké kovy, toxiny a tělu škodlivé látky. Celková synergie a komplexnost všech ostatních látek v této řase je však tím, co ji činí blahodárně komplexně působící a zdraví prospěšnou potravinou. Kromě samotného složení je velice důležitá i forma zpracování do podoby výsledného produktu, který si můžete koupit. Organické pěstování a šetrné zpracování chlorelly zajišťuje vysokou kvalitu této zelené potraviny.

 

Základní složení Chlorelly pyrenoidosy:

  • Chlorofyl
  • Bílkoviny (cca 60 %)
  • Sacharidy
  • Tuky
  • Vláknina
  • Feoforbidy (cca 17 mg/100 g)
  • Vitamín A
  • Vitamín H
  • Vitamín D
  • Vitamín C (víc než pomeranče)
  • Vitamín E
  • Vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B12
  • Vitamín K1
  • Beta-karoten (víc než karotka)
  • Karoteny
  • Kyselina listová
  • Železo (víc než špenát)
  • Vápník  (víc než kravské mléko)
  • Hořčík
  • Zinek
  • Měď
  • Draslík
  • Fosfor
  • Sodík
  • Inositol

 

Aminokyseliny, nukleové kyseliny:

  • RNA
  • DNA
  • CGF
  • Kyselina aspartová
  • Leucin
  • Alanin
  • Arginin
  • Lyzin
  • a další

Uvedené složení není zdaleka kompletní. Chlorella pyrenoidosa obsahuje i spoustu dalších látek, jako třeba alfa-karoten, gama-karoten, kryptoxantin, lutein, zeaxanthin a jistě řadu dalších, zatím neprobádaných, látek. Složení se navíc při každé sklizni mírně mění, neboť jde o čistě přírodní produkt. Příroda je proměnlivá v rámci ročních období a řasa na tyto přírodní změny pochopitelně reaguje a přizpůsobuje se.

 

Základní složení Chlorelly vulgaris:

  • Bílkoviny
  • Sacharidy
  • Tuky
  • Vláknina
  • Chlorofyl
  • Karotenoidy
  • Vitamin B2
  • Vitamin B6
  • Vitamin B12
  • Vitamin K  
  • Vitamín E
  • Vitamín C
  • Hořčík
  • Železo
  • Vápník
  • Zinek
  • Fosfor
  • Draslík
  • Jód
  • všech 8 esenciálních aminokyselin
  • a další živiny

 

Konzumace a doporučené dávkování:

Chlorella je obvykle ve formě lisovaných tabletek, takových tmavě zelených „lentilek“. Doporučuje se začít užívat chlorellu v menších dávkách, aby si tělo zvyklo na tuto „novinku“ a postupně zvyšovat. Standardní denní množství chlorelly pro dospělého zdravého člověka je (5 g). Zelené potraviny můžeme vnímat jako „koncentrovanou“ zeleninu, proto obecně platí, že dávkování závisí na životním stylu uživatele. Předávkování chlorellou (podobně jako předávkování zeleninou) nehrozí a poddávkování je zbytečné. Je třeba dbát na dostatečný přísun tekutin (čistá voda), aby mohl probíhat detoxikační očistný proces. Zelené potraviny se užívají ideálně nalačno, tedy cca 20-30 minut před jídlem, nebo 2 hodiny po jídle, vždy však s nejméně hodinovým odstupem od klasických léků. Můžete zkusit tabletku chlorelly rozkousat/vycumlat i na sucho v ústech, poznat její plnou chuť a díky jejím desinfekčním účinkům „ošetřit“ ústa a dásně. Zelené potraviny, ječmen i chlorellu, lze používat i zevně k obkladům, zásypům, do mastí, k výplachům i klystýrům. Chlorelly byste měli jíst ideálně tolik, aby byla Vaše stolice stále trochu zabarvená dozelena, což znamená, že je ošetřována i nejspodnější část střev. Pokud trpíte na krvácení dásní, cucejte po tabletce chlorellu i několikrát během dne. Stejně tak ji můžeme vycucat po každém sladkém jídle a tím předcházet tvorbě zubního kazu. Mezi nejčastější „chyby“ při užívání chlorelly patří počáteční příliš razantní „hurá“ přístup, který může spustit přílišnou očistnou reakci. Pokud s konzumací začínáte, dávkujte pomalu a zvyšujte až na doporučenou denní dávku. Druhou obvyklou chybou je nepravidelnost a naopak moc nízká dávka – řekněme „poddávkování“. Pokud si jen tu a tam zobnete tabletku, tak můžete těžko očekávat nějaké znatelné výsledky. Třetí chybou bývá netrpělivost a „vzdání se před cílem“. Některé pozitivní účinky můžete pozorovat třeba již v prvním týdnu užívání chlorelly, některé až po 3 týdnech, 3 měsících nebo po půl roce, kdy obvykle vrcholí očista organismu. Dopřejte svému tělu čas a důvěřujte mu, že pokud mu pomocí chlorelly nebo mladého ječmene podáte „pomocnou ruku“, tak se Vám tělo rádo odvděčí.

 

Upozornění:

Chlorella není lékem ani náhražkou za léky. Chlorella nenahrazuje pestrou stravu, avšak skvěle ji doplňuje a dodává našemu tělu velké množství přirozených a biologicky aktivních živin. Při jejím užívání nás současně očišťuje i vyživuje. Pokud byste snad měli nějaké potíže po uživání chlorelly, obraťte se na svého lékaře.

 

O metodě STEAM:

„STEAM“ je metoda sprayového sušení, použitá k zajištění nejvyšší možné kvality produktu. Při metodě STEAM dochází ve speciálním „výparníku“ za vysokého tlaku k mžikovému „odpaření“, tj. vysušení chlorellových buněk, které zaručí vysokou vstřebatelnost minimálně 80%. Předností této metody je nejen tato vysoká vstřebatelnost, ale také šetrnost k nutričním látkám. Ty jsou uchovány uvnitř buněčných stěn (nedochází k vylití buněčného jádra) a tím jsou lépe chráněny před oxidací. Je tak zaručena vysoká vstřebatelnost neporušených živin. STEAM tak zaručuje dlouhou skladovatelnost produktu.

 

Mladý ječmen a další zelené produkty můžete nakoupit zde »


 
 

 

 
 

Reklama:

© 2012-2017 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.