Pohankovo-dýňové krekry s bylinkami a semínky (raw food)

04.11.2015 16:05

Raw food recept na bezlepkové pohankovo–dýňové krekry s bylinkami a semínky. Vitariánský recept bez vajec, bez mléka, bez droždí – vhodný i při protikvasinkové dietě. Tyto raw krekry můžete přikusovat jen tak k salátům a polévkám (někdy si je do polévky nalámu na malé kousky) nebo je využijete jako krekry s jakoukoli pomazánkou. Na tvorbu krekrů potřebujete potravinovou sušičku s nastavitelnou teplotou na 42-45 °C. Pokud ji nemáte, lze použít plech a trouba, kterou nastavíte na 50 °C, a necháte po dobu sušení pootevřená dvířka trouby (strčíte mezi dvířka například vařečku). Případně, pokud máte troubu s možností nižší teploty, nastavíte teplotu na max. 42-45 °C a dvířka trouby zavřete. Tím zachováte raw food kvalitu krekrů.


INGREDIENCE na cca 25 krekrů:

  • 1 vrchovatá polévková miska nahrubo strouhané dýně (zelené, žluté či oranžové Hokkaido)
  • 1 polévková miska světlé pohanky kroupy (cca 400 g), namočené přes noc do studené vody
  • 1 polévková miska mixu dýňových a slunečnicových natural semínek, namočených přes noc do studené vody
  • 1 polévková miska hnědých nebo zlatých lněných semínek, namočených přes noc do studené vody*
  • Bylinky a koření dle chuti – já použila: 1 PL česneku medvědího a po lžičce tymiánu, mletého zázvoru a mletého římského kmínu
  • Sůl – kvalitní nerafinovaná mořská, růžová himalájská nebo vulkanická


*Poznámka: Lněná semínka hodně nabobtnají, až vytvoří lehce slizovitou hmotu. Fungují jako dobré pojivo. Zalijte je nejprve menším množstvím vody, počkejte, až nabobtnají a pak trochu vody přidejte. Finálně by semínka neměla plavat ve vodě, ale jen nabobtnat a zůstat vlhká. Lze použít jak hnědá, tak zlatá lněná semínka.


POSTUP:

  1. Nachystáme si velkou mísu a dáme do ní nastrouhanou dýni a nabobtnalá lněná semínka.
  2. Slijeme vodu ze slunečnicových a dýňových semínek, propláchneme je a přidáme do mísy. V míse směs promícháme.
  3. Vodu z pohanky slijeme, pohanku propláchneme ve studené vodě a vložíme do robotu s „S“ nožem. Mixujeme skoro do hladka. Přidáme bylinky a koření a krátce vmixujeme do pohankového těsta.
  4. Pohankové těsto přidáme do mísy, trochu osolíme, vše promícháme a hmotu ochutnáme. Dle potřeby dosolíme.
  5. Na plata sušičky vložíme sušící papír, trochu ho proděravíme, aby v sušičce rovnoměrněji proudil vzduch, a na pečící papír tvarujeme lžičkou placky o výšce cca 0,5 cm.
  6. Dáme sušit na teplotu 42 °C (max. 45 °C), sušíme třeba přes noc (cca 8 hodin), ráno krekry otočíme, odstraníme pečící papír a dosušíme (cca 3-6 hodin).
  7. Skladujeme je v suchu.

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).


 

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode