Rozhovor s pány z projektu Živé pokušení – díl první: Radek

26.01.2014 10:15

Tentokráte jsem se rozhodla udělat rozhovor se všemi „pány z Živé trojky“, jak je nazývám, aneb se třemi muži, kteří společně tvoří projekt Živé pokušení na stránkách www.zivepokuseni.cz. Poslala jsem každému z nich stejné otázky. Pojďme se podívat, jak se s nimi poprali.

Díl první aneb „pokušitel“ Radek

Radku, v úvodu našeho rozhovoru Tě poprosím, aby ses čtenářům tohoto webu nejprve trochu představil.
Radek: „Jmenuji se Radek, je mi 38 let a jsem svobodný :-). Pocházím z Vysočiny, kam se moc rád vracím, je to kraj mého srdce. V Praze žiju a pracuju od roku 2001. Živí mě reality a developerské projekty. Dále jako koníčky mám masáže, vaření (teď už nevaření :-) ...), magii, šamanismus, zákon přitažlivosti, tantru a spoustu dalších věcí. Taky rád nedělám nic.“


Pojďme přímo k tématu syrové stravy. Kdy ses poprvé setkal s pojmy syrová strava, raw food či vitariánství?
Radek: „Tak to si pamatuju docela přesně, bylo to ještě když jsem jedl podle makrobiotiky a pamatuju se, že tenkrát když jsem to slyšel, tak jsem si říkal, že to je ta největším hovadina na světě. Jak může někdo něco tak hloupého dělat (na makro jsem nejedl ani jablka, protože jsem věřil, že odmineralizují tělo :-)) Pak se mi vitariánství dostalo znova do cesty po třech letech, když jsem už nevěděl co dál a tak jsem si řekl, že budu breatharian, vyzkoušel jsem jeden den a zjistil, že na to ještě nemám. Tak jsem pátral, co je předstupeň, a našel jsem živou stravu. A teď jsem živej :-)".


Co bylo Tvou hlavní motivací, která Tě dovedla k tomuto způsobu stravování?
Radek: „Vnitřní vedení. Neměl jsem ani zdravotní ani jiné problémy. Jdu životem a zkoumám. Tohle mi přišlo do cesty a tak to dělám, než přijde zase něco jiného.“

Jíš 100% syrovou živou stravu nebo se to u Tebe průběžně mění a občas jíš i něco „ne –raw“?
Radek: „Jak jsem již říkal, je to pro mě spíš cesta. Zkoumám a hledám pro sebe odpovědi a čím dál častěji i nové otázky. Rok a půl jsem byl zarytý vitarián a blížil jsem se nebo jsem byl na 100%, ale pak jsem si uvědomil, že jsem v tom tak svázaný, že se z mého života úplně vytratila radost. A tak jsem začal přijímat a otevírat se všemu, takže teď jsem měl období, kdy jsem jedl všechno, dokonce jsem byl i několikrát v KFC :-). Po tom, co jsem si dopřával vše, na co jsem měl chuť, jsem zjistil, že to jediné, co bych si dal, je jablko nebo třeba čerstvou šťávu a z toho mám obrovskou radost :-)“.


Postřehl jsi nějaké změny na svém fyzickém těle, v emocionální či mentální rovině, které se podle Tebe staly díky živé syrové stravě?
Radek: „Mám se svým tělem mnohem lepší vztah, dokonce bych si dovolil říct, velmi blízký :-). Cítím, že se mé tělo léčí. A léčí se i emocionální rovina, zaplňuji své vnitřní díry, kterých jsem měl požehnaně. To se mi hodně otevřelo díky půstům, ale to už je zase jiný příběh.“


Jaký máš názor na syrové maso (tatarák z lososa, hovězí tatarák...), syrové vejce, syrové mléko, výrobky ze syrového mléka a také na včelí med?
Radek: „Vím o nich a nijak mě nalékají, čímž neříkám, že si je nikdy nedám :-). Včelí med používám, protože můj švagr je včelař a tak to mám z první ruky a vím, že on včelaření miluje, a kde je láska je i světlo, a kde je světlo je i láska :-).“


Používáš nějaká sladidla, dochucovadla či fermentované výrobky? Jaké?
Radek: „Sirup z agáve, ten mám rád. Javorový sirup do citronové kůry. Jinak v běžném jídle mi jako sladké stačí banán nebo rozinky.“


Jsou nějaké potraviny, které sice jsou raw food, ale kterým se z nějakého důvodu vyhýbáš? Které a proč?
Radek: „Spíš jak kdy, podle nálady. Třeba poslední dobou jsem vůbec nejedl saláty, jen při pomyšlení na ně mi bylo blbě. Ale teď se mi chuť na ně zase vrací.“

Existují nějaké činnosti nebo projekty, které se díky syrové stravě objevily ve Tvém životě?
Radek: „Ano například www.zivepokuseni.cz, www.labyrintsnu.cz a pak se začal znova rodit můj tajný projekt o astrálním cestování.“


Mohl bys čtenářům, kteří se syrovou stravou začínají, říci pro lepší představu, jaký bývá Tvůj jídelníček na jeden den? Nějaký takový Tvůj typický den z hlediska jídla a pití? Od rána až do večera?
Radek: „Já to strašně moc měním. Někdy nejím vůbec, někdy si dám první jídlo až odpoledne. Dneska jsem měl třeba ráno 2 banány s konopným semínkem, pak odpoledne 1,5 l smoothie zeleného, mezitím jablko, navečer šťávu.“

Podstupuješ během roku nějaké pravidelné očisty či detoxikační kúry? Jak se udržuješ celkově fit? Máš nějaké osvědčené techniky či postupy i mimo stravu, které Ti pomáhají se cítit dobře?
Radek: „Začal jsem praktikovat půsty, ty mě hodně vnitřně posouvají, držel jsem 10 dnů citronové kůry www.zazracnacitronovakura.cz, pak 10 dní jenom o vodě, mezi tím 3denní i 1denní. Do půstů jsem se zamiloval :-)“.

Máš nějaké další sny a touhy, které souvisejí s raw food nebo s Vaším společným projektem Živé pokušení, které by sis chtěl splnit? Pokud nejsou zatím ještě tajemstvím? :-)
Radek: „Cestovat po světě, na zimu odjet někam k rovníku a užívat si tepla pohody.“

Je něco, co bys chtěl touto cestou vzkázat začínajícím „syrovojedlíkům“? Na co si mají dát lidé při přechodu na syrovou živou stravu pozor?
Radek: „Všechno je součástí cesty, nebát se dělat chyby, z těch jsem se nejvíc naučil. Pak určitě naslouchat co nejvíc svému a tělu! A i když to třeba hned nejde, tak stejně radši vyzkoušet to podle sebe, než si nechat radit. No a pak moje zlaté pravidlo, 1-2 litry zeleného smoothie denně a pak už je jedno, co člověk jí. Prostě mám pocit, že to stačí :-) Vše ostatní je bonus navíc. Teď v zimě přidávám do každého smoothie avokádo.“

Myslím, že to pro tentokrát stačí. Třeba si znovu popovídáme "někdy příště" a uvidíme, kam Tě Tvá cesta zase dovedla...
Děkuji Ti za rozhovor pro www.syrova-strava.cz.
Sylva
leden 2014

"Žívá trojka" aneb všichni 3 pánové z projektu Živé pokušení

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).

 

 

Zpět

 
 

Reklama:

© 2012-2017 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.