Rozhovor s pány z projektu Živé pokušení – díl druhý: Renda

08.02.2014 11:31

Tentokráte jsem se rozhodla udělat rozhovor se všemi „pány z Živé trojky“, jak je nazývám, aneb se třemi muži, kteří společně tvoří projekt Živé pokušení na stránkách www.zivepokuseni.cz. Poslala jsem každému z nich stejné otázky. Pojďme se podívat, jak se s nimi poprali.

Díly druhý aneb „pokušitel“ Renda

Rendo, v úvodu našeho rozhovoru Tě poprosím, aby ses čtenářům tohoto webu nejprve trochu představil.
Renda: „Ahoj jsem Renda! Jsem především člověk a mám rád, když mě tak i lidi berou :-)“.

Pojďme přímo k tématu syrové stravy. Kdy ses poprvé setkal s pojmy syrová strava, raw food či vitariánství?
Renda: „Bylo to tuším před několika lety v knížce pro sportovce od dietologa Petra Fořta. Ale ten impuls vůbec začít se živou stravou vznikl až u videa Markuse Rothkranze, před dvěma lety.“

Co bylo Tvou hlavní motivací, která Tě dovedla k tomuto způsobu stravování?
Renda: „Zaujala mě svalnatá postava Markuse a jeho mladý vzhled. Chtěl jsem to vyzkoušet, zda je to opravdu možné, pouze na rostlinné stravě, vypadat tak skvěle. Vždy jsem byl sportovní typ a tahle oblast mi byla vždy moc blízká. A další moje velká motivace bylo zdraví.“

Jíš 100% syrovou živou stravu nebo se to u Tebe průběžně mění a občas jíš i něco „ne –raw“?
Renda: „Určitě se to mění. Ze začátku jsem se snažil být velice striktní, ale postupná zkušenost mi ukázala, že to není pro mne ideální cesta.“

Postřehl jsi nějaké změny na svém fyzickém těle, v emocionální či mentální rovině, které se podle Tebe staly díky živé syrové stravě?
Renda: „Především na začátku mi syrová strava vyplnila prázdnotu v sobě samém. Byl jsem nespokojený se svým životem a tohle byl svým způsobem únik. Tenhle vztah se postupně začal rozpadat. A dovedlo mě to až k místu, kde jsem dnes. Zažil jsem za tu dobu mnoho změn, nejen fyzických, ale i mentálních. Občas člověk musí udělat na své cestě pár kroků zpět, aby se mohl na ní opět posunout vpřed.“

Jaký máš názor na syrové maso (tatarák z lososa, hovězí tatarák...), syrové vejce, syrové mléko, výrobky ze syrového mléka a také na včelí med?
Renda: „Vůbec se té myšlence nebráním. Tatarák z ryby jsem ještě nikdy neměl, ale určitě bych ho rád vyzkoušel. A co se týká mléčných výrobků? Miluji kozí nepasterizované výrobky z nějaké ověřené bio farmy, kde vím, že má majitel k těm zvířatům pěkný vztah.“

Používáš nějaká sladidla, dochucovadla či fermentované výrobky? Jaké?
Renda: „Pokud můžu, tak nesladím. Doma nepoužívám ani raw sladidla. Ale ve společnosti to moc neřeším a dopřeju si toho mnohem více :-)“.

Jsou nějaké potraviny, které sice jsou raw food, ale kterým se z nějakého důvodu vyhýbáš? Které a proč?
Renda: „Vypozoroval jsem, že mi raw kakao ve větším množství nedělá moc dobře. A taky sušené ovoce.“

Existují nějaké činnosti nebo projekty, které se díky syrové stravě objevily ve Tvém životě?
Renda: „Zamiloval jsem se do Živého pokušení :-). To je ten projekt, který mi přináší radost. Ale díky živé stravě jsem poznal skutečné přátele a to je pro mne to nejcennější!“.

Mohl bys čtenářům, kteří se syrovou stravou začínají, říci pro lepší představu, jaký bývá Tvůj jídelníček na jeden den? Nějaký takový Tvůj typický den z hlediska jídla a pití? Od rána až do večera?
Renda: „Ráno začínám šálkem vody s kurkumou anebo zeleným ječmenem. Pak si občas zacvičím. Snídám většinou až kolem 12. hodiny. Dám si loďku naděje, recept podle naší skvělé kamarádky Petry Slabé. Recept je na naších stránkách. Jen místo semínek, používám avokádo a občas místo špenátu kapustu. Pak si večer udělám třeba smoothies, jablko s kapustou. Během dne, když mi vyjde čas, tak popíjím šťávy anebo vodu. Ale když jsem s klukama na akci, tak jím trochu jinak :-)“.

Podstupuješ během roku nějaké pravidelné očisty či detoxikační kúry? Jak se udržuješ celkově fit? Máš nějaké osvědčené techniky či postupy i mimo stravu, které Ti pomáhají se cítit dobře?
Renda: „Zkoušel jsem různé očistné techniky. V poslední době jsem absolvoval u moře, pod vedením Petra Pavlíčka (zkušený odborník na půsty) 7denní klasický půst, kde se nepřijímá žádné jídlo, jen destilovaná voda a to mě výrazně posunulo na mé cestě. Ještě více, mne však oslovil půst suchý, bez jídla a vody. Zatím mám za sebou dva takové půsty, jeden byl 3denní a ten druhý 7denní, který jsem si nechal na období Vánoc :-). Jídlo je pro mne radost a potěšení, za to dny bez jídla a vody, ty jsou pro mne velká svoboda. Zatím to střídám :-). Jinak, co se týká pohybu, tak nepravidelně cvičím kruhový trénink a běhám. A úplně nejraději se procházím po lese, ke skalám a k řece. Rád pozoruji zvířata a celkově dění v přírodě.“

Máš nějaké další sny a touhy, které souvisejí s raw food nebo s Vaším společným projektem Živé pokušení, které by sis chtěl splnit? Pokud nejsou zatím ještě tajemstvím? :-)
Renda: „Vlastně se mi vše postupně plní. Ale denně vysílám nové a nové touhy :-)“.

Je něco, co bys chtěl touto cestou vzkázat začínajícím „syrovojedlíkům“? Na co si mají dát lidé při přechodu na syrovou živou stravu pozor?
Renda: „Hlavně nikam nespěchat. Moje zkušenost mě vede k přirozené cestě. Pokud mám chuť na něco, co zrovna nepatří mezi zdravou stravu, tak si to dopřeju a vždy s radostí. Nejprve dosáhnout v sobě pocit radosti a pak teprve se zakousnout do nějakého jídla. A taky je důležité, ujasnit si, co vlastně chci a proč.“

Dobře, pro dnešek Ti děkuji za rozhovor pro www.syrova-strava.cz, Rendo. Třeba v něm někdy budeme pokračovat.
Renda: „Taky Ti děkuji, potěšení na mé straně!“

Sylva
únor 2014

"Žívá trojka" s Rendou uprostřed aneb všichni 3 pánové z projektu Živé pokušení.

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).


 


 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode