Vitariánské cuketovo-čokoládové řezy podle projektu ZÁSADNĚ ZDRAVĚ (raw food)
15.08.2014 07:40
Vitariánský recept na raw cuketovo-čokoládové řezy od paní Jany z projektu ZÁSADNĚ ZDRAVĚ. Živý vitariánský dezert přirozeně bez lepku, bez přidaného cukru, bez laktózy, bez sóji, konzervantů, bez umělých barviv a podobně. Zdravé mlsání pro celou rodinu.
Dle receptu níže vytvoříte cca 20 kusů/řezů.
INGREDIENCE na korpus:
- 150 g natural mandlí
- 60 g natural lískových oříšků
- 3 lžíce agávového sirupu
- ½ lžičky vanilky
INGREDIENCE na náplň:
- 200 g raw kakaové hmoty
- 50 g raw kakaového másla
- 100 ml kokosového mléka*
- 100 ml sirupu z agáve
- 2 lžíce raw mandlového másla
- ½ lžičky vanilky
- ½ středně velké cukety
- 30 g natural lískových ořechů
- špetka nerafinované mořské soli
*Kokosové mléko můžete vyrobit 2 způsoby: rozmixováním dužiny jednoho mladého thajského/vietnamského kokosu a 300 ml vody anebo 3 polévkových lžic BIO sušeného kokosu s 300 ml vody.
POSTUP:
1. Plech o velikosti 30x20 cm s vyšším okrajem „vypolstrujte“ potravinovou folií, řezy pak lépe půjdou ven.
2. Rozmixujte nebo umelte všechny ořechy zvlášť a v míse je promíchejte spolu s agávovým sirupem a vanilkou.
3. Natlačte na dno plechu a pěkně udusejte. Dejte do ledničky.
4. V teplé lázni (do max 45 °C) rozpusťte kakaovou hmotu a máslo. Přilijte a vmíchejte kokosové mléko, agávový sirup, mandlové máslo, vanilku i sůl.
5. Nastrouhejte si cuketu na hrubším struhadle, vymačkejte z ní vodu a přidejte ke zbytku.
6. Vše rozmixujte do hladka a nasekejte si lískové ořechy.
7. Vyndejte korpus z ledničky, nalijte na něj čokoládovou náplň, sklepejte a zatřeste s formou, aby byl povrch hladký, posypte ořechy.
8. Dejte na cca 3 hodiny do ledničky anebo na hodinu do mrazničky.
Příprava: 10 min
Postup: 15 min
Chladnutí: 60 min v mrazničce
Pozn.: Tento recept poskytl pro www.syrova-strava.cz web ZÁSADNĚ ZDRAVĚ (www.zasadnezdrave.cz).