Vitariánské cuketové špagety s rajčatovou a bazalkovou pastou podle Věry Talandové (raw food)
10.09.2014 18:08
Recept na nevařené domácí raw cuketové špagety s rajčatovou a bazalkovou pastou (omáčkou) podle propagátorky živé stravy, paní Věry Talandové. Vitariánské špagety přirozeně bez lepku, bez přidaného cukru, bez mléka, bez vajíček, bez konzervantů apod.
INGREDIENCE NA RAJČATOVOU PASTU (OMÁČKU):
- 3 rajčata
- 3 namočená sušená rajčata (bez konzervantů, bez siřidel)
- malý stroužek česneku
- čerstvá citronová šťáva
- lžíce panenského olivového oleje
- lžíce nakrájené cibule
INGREDIENCE NA BAZALKOVOU PASTU (OMÁČKU):
- hrnek piniových a makadamových ořechů (nebo para ořechů)
- stroužek česneku
- citronová šťáva
- nerafinovaná mořská sůl
- svazek čerstvé bazalky
- lžíce panenského olivového oleje
A samozřejmě hlavní ingrediencí je cuketa.
POSTUP - RAJČATOVÁ PASTA (OMÁČKA)
Nakrájíme rajčata, cibuli a prolisujeme stroužek česneku. Nakrájenou cibuli dáme stranou a všechny ostatní suroviny (rajčata, sušená rajčata, česnek, citronovou šťávu) rozmixujeme tyčovým mixérem. Do hotové pasty (omáčky) přidáme nakrájenou cibuli a zamícháme.
POSTUP - BAZALKOVÁ PASTA (OMÁČKA)
Ořechy rozemeleme, přidáme k nim prolisovaný česnek a nasekanou bazalku a vše rozmixujeme.
POSTUP – ŠPAGETY:
Pomocí spiralizéru vytvoříme z cuket dlouhé nudle/špagety, pokud nemáme spiralizér, nastrouháme nebo nakrájíme cuketu na nudličky.
Poznámka redakce: Špagety promícháme s bazalkovou pastou a navrch dáme rajčatovou pastu/omáčku. Můžeme posypat nakrájenou jarní cibulkou. Talíř můžeme ozdobit čerstvými lístky salátu, papriky apod. Špagety můžete mít buď jen s jednou z past/omáček anebo si je udělat s oběma druhy past/omáček.
Zdroj: Kniha ŽIVÁ STRAVA – MÉ NEJLEPŠÍ RECEPTY, Věra Talandová. Recept poskytli pro www.syrova-strava.cz nakladatelství IFP Publishing a autorka knihy.