Celerovo-mrkvová pomazánka (raw food)

23.11.2015 16:21

Vitariánský recept na vegan raw food celerovo-mrkvovou pomazánku s kešu ořechy. Jednoduchý a rychlý recept na pomazánku plnou vitamínů a živin. Mrkev je známá zásobárna zejména karotenoidů – hlavně betakarotenu. Lidský organismus si z karotenoidů umí sám vyrobit vitamín A, který má pozitivní vliv například na náš zrak, ale i na mnoho dalších fyziologických funkcí. V mrkvi najdeme například i selen. A celer? To je léčivá potravina jakbysmet. Obsahuje řadu vitamínů skupiny B, vitamín C, A a další. Z minerálů můžeme zmínit třeba draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor či sodík. Hraje významnou roli při úpravě hladiny cholesterolu a krevního tlaku, pomáhá při hubnutí, zácpě, detoxikaci těla a odstraňování ledvinových kamenů. Uvádí se také, že celer má protirakovinné účinky, reguluje hladinu hormonů a zklidňuje nervový systém. Tuto raw celerovo-mrkvovou pomazánku můžeme jíst i samotnou, jako salát či přílohu k nějakému hlavnímu jídlu. Chutná lépe, než vypadá na fotkách :-)



INGREDIENCE (na pomazánku cca pro 2 osoby):

  • 1 velká mrkev
  • Celer (zhruba stejné množství, jako mrkve)
  • 1 až 2 hrsti kešu ořechů, namočených na cca 2 hodiny ve vodě (koupíte zde »)
  • 1 až 2 čajové lžičky čerstvé citronové šťávy
  • Sůl - nerafinovaná mořská nebo himalájská  


POSTUP:

  1. Mrkev očistíme, nastrouháme najemno a vložíme do mísy.
  2. Přibližně stejný kus bulvy celeru očistíme, nastrouháme najemno a přidáme do mísy.
  3. Z kešu ořechů slijeme vodu, vložíme je do mixéru, přidáme lžičku čerstvé citronové šťávy a trošku nastrouhané mrkve s celerem. Mixujeme, dle potřeby přidáme trochu vody, až docílíme krémové konzistence. Ochutnáme, dosolíme dle chuti.
  4. Vzniklý krém přidáme do mísy k celeru a mrkvi a promícháme.
  5. Servírujeme na raw krekry nebo oblíbené pečivo, můžeme posypat čerstvou pažitkou.

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).


 

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode