Banánovo-makové placičky (raw food)

07.08.2015 15:38

Vitariánský recept na moc dobré banánovo-makové sladké placičky, připravené dle pravidel raw food alias syrové stravy. Zmizely tak rychle, že jsem je málem nestihla vyfotit. :-) Pochutnali si na nich i „masožravci“ a „všežravci“ a chtěli ihned recept. A tak nejen pro ně, ale i pro Vás, se s radostí dělím o tento jednoduchý bezlepkový recept na zdravé mlsání plné (nejen) vápníku. O máku se v mnoha zdrojích dočtete, že obsahuje až 10x více vápníku, než například plnotučné mléko. Navíc v této podobě je pravděpodobně i mnohem lépe vstřebatelný a využitelný. Kromě vápníku je mák bohatý i na fosfor, draslík a hořčík. V menší velikosti můžete tento návod využít jako recept na raw vánoční cukroví (alias cukrawí) :-)


INGREDIENCE na ca 23 až 25 placiček (dle velikosti):

  • Hrnek natural slunečnicových semínek, ideálně namočených přes noc ve studené vodě
  • Hrnek máku
  • 4 až 5 zralých banánů
  • 1 polévková lžíce agáve sirupu nebo palmového kokosového nektaru (koupíte zde »)
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy

 

POSTUP:

  1. Do mísy dáme slunečnicová semínka (pokud jste je máčeli, vodu slijeme a semínka propláchneme).
  2. Mák pomeleme najemno a přidáme do mísy.
  3. Do mixéru dáme oloupané banány, sirup, skořici a citronovou šťávu, rozmixujeme do hladka a poté přelijeme do mísy, kde vše promícháme.
  4. Na plata sušičky vložíme sušící papír, trochu ho proděravíme, aby v sušičce rovnoměrněji proudil vzduch, a na pečící papír tvarujeme lžičkou placky o výšce cca 0,5 cm. Velikost placek dle typu sušičky a Vaší trpělivosti.
  5. Dáme sušit na teplotu 42 °C (max. 45 °C), sušíme třeba přes noc (cca 8 hodin), ráno placičky oddělíme od sušícího papíru, otočíme a dosušíme (cca 3-5 hodin).
  6. Skladujeme je v suchu.
     

Tip: Ingredience na tyto raw placičky můžete koupit v e-shopu VitalVibe.cz »

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).


 

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode