Avokádovo-oříšková pomazánka (raw food)
07.06.2013 17:28
Rychlý recept na jednoduchou domácí pomazánku z avokáda a ořechů, přirozeně bez mléka, laktózy, bez cukru, bez soji, bez lepku (gluten free), bez konzervantů a barviv. Hotová je během 8 minut.
INGREDIENCE:
- Avokádo – 1 až 2 zralá avokáda
- Lískové oříšky nebo mandle – hrst natural lískových ořechů nebo mandlí, přes noc namočených ve studené vodě
- Cherry rajčátka – cca 10 malých sladkých rajčátek nebo 3 zralá větší rajčata
- Paprika – 1 sladká paprika (nejlépe červená nebo žlutá)
- Jarní cibulka – 1 až 2 jarní cibulky (lze i vynechat)
- Česnek – sušený nebo čerstvý
- Sůl – nerafinovaná organická sůl (růžová himalájská, nerafinovaná mořská nebo keltská), množství dle chuti - čím méně, tím lépe
POSTUP:
- Z ořechů slijeme vodu a opláchneme je ve studené vodě. Mandle můžeme (ale nemusíme) oloupat (raw organické mandle jdou po namočení ve studené vodě snadno oloupat). Ořechy vložíme do mlýnku či mixéru (robotu) a umixujeme do „pasty“.
- Avokádo rozkrojíme, odstraníme pecku a lžičkou vyloupneme od slupky. U zralého avokáda to jde velmi lehce. Vložíme do misky. Rozmačkáme dřevěnou šťouchačkou nebo lžičkou.
- Přidáme pastu z ořechů, na drobno nakrájená rajčátka, papriku, jarní cibulku, česnek a sůl dle chuti. Pomazánka je hotová.
- Můžete přidat najemno nakrájené čerstvé či sušené bylinky, které máte rádi – pažitku, koriandr, bazalku, libeček.
Avokádovo-ořechovou pomazánku můžete namazat na raw chlebíčky/krekry, ale také na plátek okurky či cukety. Pokud nejste 100% vitariáni (nejíte jen raw stravu), můžete namazat na jakékoli pečivo, které jíte. Budete mít alespoň výživnou raw pomazánku.
Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).