Domácí bezlepkové pohankovo-lněné krekry (raw food)

15.07.2013 20:54

Recept na domácí bezlepkové krekry ve stylu raw food. Sušené do 40-42 °C, přirozeně bez lepku, bez cukru, bez laktózy, bez sóji, bez éček, bez barviv, konzervantů a podobně. Základ hmoty – těsta – tvoří pohanka a lněné semínko. Pohanka a lněná semínka jsou v poměru cca jedna ku jedné, aneb 50% pohanky a 50% lněného semínka. Ostatní ingredience jsou variabilní, dle chuti můžeme vytvářet různé variace těchto raw krekrů.

 

HLAVNÍ INGREDIENCE:

Přes noc nebo na 24 hodin namočit do studené vody:

  • Pohanku kroupu (2 misky nebo 2 hrnky)
  • Lněné semínko hnědé (miska nebo 1 hrnek)
  • Lněné semínko zlaté (miska nebo 1 hrnek)

 

Pozn.: Lněné semínko hodně nasaje a zvětší se, takže nechat v miskách nebo hrníčku nahoře místo a případně dolít vodu. Semínka by měla nasát všechnu vodu (voda se pak žádná už neslévá). Semínka jakoby zeslizovatí a vytvoří dobrou pojivovou hmotu. Lze použít i jenom jeden druh lněného semínka.

 

Pohanka může být ponořená ve vodě, vodu slívám. Někteří lidé vodu z pohanky neslívají kvůli pravděpodobné ztrátě rutinu. Já mám vždy intuitivní potřebu namočenou pohanku propláchnout a finálně mixovat tedy propláchnutou.

 

Variabilně lze namočit navíc také (a měnit tím různě chutě a vytvářet si různé varianty krekrů):

  • další semínka - sezamové semínko, slunečnicové semínko, konopné semínko
  • nebo i natural nepražené ořechy – mandle, para ořechy, lískové ořechy...

 

DALŠÍ INGREDIENCE:

  • Čerstvé nebo sušené bylinky dle chuti – například: dobromysl, česnek medvědí, koriandr, libeček
  • Koření dle chuti - například: mletý kmín, česnek, kurkuma, červená paprika
  • Sůl – nerafinovaná mořská nebo růžová himalájská či keltská (čím méně soli, tím lépe)
  • Řapíkatý celer – asi 5 až 7 „stonků“

 

POSTUP:

Do robotu s „S“ nožem dáme namočenou propláchnutou pohanku a na kousky nakrájený opláchnutý řapíkatý celer. Trochu umixujeme. Potom přidáme bylinky, sůl, koření a všechno dohromady umixujeme. Lepší né úplně do hladka, raději trošku s menšími kousky. Ale může být i relativně do hladka, chce vyzkoušet, co nám víc chutná. Směs přendáme do velké mísy. Do mísy vyklopíme namočená zeslizovatělá lněná semínka, promícháme vařečkou dohromady. Směs je hotová. Na tácky sušičky dáme pečící papír (pokud máme obyčejnou sušičku kulatou s dírami) a ze směsi vytvoříme lžící placky, výška cca 0,5-0,7 cm. Sušíme na teplotu mezi 37 až 40 °C. Vyšší teplotu ne, to už by se zničily enzymy a další látky. Trvá to obvykle cca 12-18 hodin. Záleží na konzistenci „těsta“ a typu sušičky.

 

Raw pohankovo-lněné krekry můžeme jíst samostatně anebo si na ně udělat nějakou raw pomazánku, například z avokáda, rajčátek a bylinek.

 

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).

 



 

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode