Raw a přírodní sladidla, sirupy a nektary

Sladidla jsou pro mnoho lidí nepostradatelným produktem v naší kuchyni. I v té raw kuchyni. Kdo by si nechtěl udělat pravou citronádu oslazenou nějakým dobrým a zdravým sladidlem? Samozřejmě i zde platí pravidlo „všeho s mírou“. I raw sladidla a přírodní sladidla jakožto alternativy k bílému rafinovanému cukru či umělým sladidlům je vhodné konzumovat střídměji a uvážlivě. Jako všechno, co je více koncentrované.

 

A jaká raw sladidla tedy můžete při přípravě raw jídel používat? Kromě využití přirozené sladké chuti ovoce – čerstvého nebo sušeného, přidáním kterého můžete dostatečně osladit různé raw pokrmy, můžete zkusit používat tyto sladidla, která kromě sladké chuti jsou zdrojem mnoha vitamínů a minerálů.

 

  • Raw agávový sirup

Raw sirup z agáve obsahuje cukr v podobě fruktózy. Vyrábí se obvykle odpařováním ve vakuu při teplotě do 45 °C, aby nedošlo ke zničení enzymů a karamelizaci cukrů. Patří k velmi oblíbeným sladidlům.

 

Sladký nektar z kokosové palmy má vysoký obsah draslíku, hořčíku, zinku a železa (podobně jako voda z kokosu) a je přírodním zdrojem vitamínů B1, B2, B3, B6 a C. Je rovněž velmi bohatý na ostatní minerály a enzymy, Vybírejte takový palmový nektar, který je 100% přírodním nektarem z kokosových květů, což znamená, že má nízký glykemický index a vysokou výživovou hodnotu.

 

Sladký tekutý světlý nektar z kokosové palmy má jemnou chuť, podobnou medu z divoce rostoucích květin. Má rovněž vysoký obsah draslíku, hořčíku, zinku a železa a je přírodním zdrojem vitamínů B1, B2, B3, B6 a C. Obsahuje i řadu dalších minerálů a enzymů. Vybírejte takový palmový nektar, který je 100% přírodním nektarem z kokosových květů, což znamená, že má nízký glykemický index a vysokou výživovou hodnotu.

 

Raw sirup z jakonu (Smallanthus sonchifolius) se vyrábí odpařováním šťávy vylisované z jakonových hlíz. Obsahuje oligosacharidy, které jsou významným probiotikem, aktivují bifidobakterie, potlačují hnilobné procesy a tvorbu toxinů ve střevech a harmonizují střevní mikroflóru. Obsahuje polyfenoly, antioxidanty, draslík, vápník, horčík a další stopové prvky. Má téměř o polovinu nižší kalorickou hodnotu než včelí med.

 

Jakonový prášek se získává sušením plátků kořene jakonu, vysoké zelené rostliny podobné slunečnici. Jakon prášek se skládá především z inulinu (65%), polysacharidu, který se v tenkém střevě neštěpí na jednoduché cukry (monomery) a nevstřebává se do krve přímo. Namísto toho se štěpí na fruktooligosacharidy, které nezvyšují hladinu cukru v krvi a nepotřebují ke svému zpracování inzulin.

 

Jako další sladidlo můžete používat také raw karobový prášek, který už je u nás také k dostání. Tento prášek z tzv. svatojánského chleba je dobrou náhražkou za kakao, nebo se s ním dobře kombinuje. Raw karobový prášek obsahuje mnoho vápníku (asi 3x více než mléko), je nízkotučný, obsahuje bílkoviny, vitamíny A, B, B2, B3, D, dále třeba fosfor, draslík, hořčík, železo a jiné minerály a vitamíny.

 

Další přírodní "zdravá" sladidla:

  • Včelí med

Pravý včelí med je potravinou, o které se vedou rozsáhlé diskuze. Nejopěvovanější je samozřejmě raw surový med od včel, které nebyly dokrmovány cukrem. David Wolfe tvrdí, že surový med ve své organické, divoké a nefiltrované podobě je bohatý na minerály, antioxidanty, probiotika, enzymy a je jednou z potravin s nejvyššími vibracemi na naší planetě. Včelí pyl je považován za nejkomplexnější potravinu, jakou lze v přírodě nalézt. Má vysoký obsah vitamínů A, B, C, E, minerálů, bílkovin, aminokyselin, hormonů a enzymů. Má ochranný účinek proti radiaci a posiluje imunitní systém. Pokud neseženu raw surový med, tak i "obyčejný" včelí med do jídelníčku zařazuji, samotný nebo i s pylem, propolisem, včelími víčky a mateří kašičkou. Kupuji výhradně od českých včelařů, občas si med přivezu z Řecka.

 

  • Javorový sirup

Javorový sirup používám také, i když není raw, neb se (pokud je mi zatím známo) vyrábí při vyšších teplotách. Nicméně si zachovává celkem vysoký podíl vitamínů a minerálů, kvůli kterým je velmi ceněn a využíván také při léčebných detoxikačních kůrách, jako je například "Zázračná citronová kůra Master Cleanse". Kupuji vždy 100% čistý javorový sirup, co nejtmavší barvy, třídy Grade C nebo C+. Je potřeba si pohlídat, že nejde o javorový sirup "obohacený" o cukr, glukózový sirup, kukuřičný sirup, umělá aromata, barviva atd. Kupovat výhradně 100% čistý, nejlépe certifikovaný sirup.

Kokosový palmový cukr patří ke sladidlům s velmi nízkým glykemickým indexem. Pravděpodobně jej nelze sehnat přímo v raw kvalitě, ale i tak jde o přírodní výživné sladidlo nahrazující klasický bílý či třinový cukr. Vyrábí se z nektaru tropických kokosových palmových květů. V "rozumné míře" můžete tedy používat i kokosový palmový cukr jako sladidlo. K sehnání je kromě přírodního kokosového palmového cukru bez příchuti také kokosový palmový cukr s přírodní vanilkou.

 

Tip: Spoustu surovin (ingrediencí) na raw food pokrmy a nápoje seženete například v e-shopu VitalVibe.cz » Na první nákup můžete získat slevu 7 %, zadáte-li u objednávky slevový kód ve tvaru: syrovastravacz


 

 

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode