Z knihy: VITALITA, Iva a Jiří Grausamovi

15.12.2014 20:36

VITALITA: „Když budeš dobře vypadat, budeš se dobře i cítit.“ Pro ty, co hledají správnou cestu ke zdraví, krátce, jasně a přehledně. Kniha od Ivy a Jiřího Grausamových od nakladatelství IFP Publishing.



Cítíte se unaveni, bez energie a vitality, každodenní koloběh a shon začíná být stereotypní, nemáte čas relaxovat a nejste se sebou spokojeni? Právě pro vás napsala paní Iva Grausamová knihu VITALITA, která se stane vaším průvodcem zdraví a pomůže vám nenásilně a pomalu změnit dosavadní životní styl. Začnete se dívat na svět jinýma očima a uděláte mnohé pro své zdraví a to nejen fyzické, ale i duševní.

Autorka knihy IVA GRAUSAMOVÁ je švýcarská občanka českého původu, žijící střídavě v Evropě a Austrálii, a zpěvačka, která si ke svým písničkám píše hudbu i texty. Studovala zpěv a postgraduálně dějiny umění na univerzitě ve švýcarském Bernu.

Od roku 1996 se začala intenzivně zajímat o výživu a v rámci přednášek o přírodním lékařství se seznámila s knihami dr. Normana W. Walkera, jednoho z nejznámějších lékařů ve Spojených státech amerických, zabývajícím se zdravím a výživou. Prostudovala všechny jeho knihy, které byly vzorem pro mnoho lékařů a výzkumníků. Sama s manželem radikálně změnila životosprávu a nadchla se pro studium přírodní medicíny a výživy.

V rámci poznávacích a studijních cest do USA, Orientu, Austrálie a Nového Zélandu se seznámila s orientální medicínou, především s indickou ajurvédou a čínskou medicínou, která vyzdvihuje primární význam výživy a životosprávy pro lidské zdraví. V australské Canbeře navštěvovala přednášky o orientálním umění, hinduismu, buddhismu, starém čínském učení feng – shui, zároveň semináře jógy a meditace.

Její sedmileté studium vyvrcholilo studijní cestou, kterou podnikla s manželem po Tibetu, kde se v tibetských klášterech zúčastnili semináře o buddhismu a vegetariánské výživě. Rozhovory s tibetskými mnichy motivovaly Ivu k napsání tohoto průvodce.



O své knize Iva píše: „Tohoto průvodce ke zdraví, energii a kráse chci především věnovat moderním ženám, ale též výjimečně inteligentním jedincům mužského pohlaví.

Dnešní ženy si musí poradit s celou řadou životních rolí. Jsou nejen manželkami, matkami, ženami v domácnosti, ale většina z nich současně manažerkami, lékařkami, sekretářkami, umělkyněmi nebo sportovkyněmi. Ke zvládnutí těchto rolí jsou nuceny vynaložit velkou energii. Musí si dávat pozor, aby nezačaly potlačovat vlastní potřeby, aby se vyhnuly špatnému stravování, drogám, nedostatku spánku a nezanedbávaly své zájmy a koníčky. Takové chování vás vyvede z rovnováhy, naruší jemnou harmonii těla a mysli. Fyzické a psychické narušení vás učiní náchylnější k nejrůznějším chorobám a urychlí celkový proces stárnutí.

Moje filozofie zdraví a krásy je spojená s pojmem vitalita. Co je to vitalita? Jsme s ní narozeni? Můžeme ji získat? Vitalita je v každém z nás, jen ji musíme přenést do našeho denního života.

Tento průvodce vám ukáže, jak můžeme naši vnitřní vitalitu uvolnit v kombinaci s výživou, cvičením, relaxací a intenzivní péčí o naše tělo. Není jenom mou filozofií, že zdraví a krása přichází, když tělo, mysl a duše jsou v perfektní harmonii. Tento názor je kořenem všech léčebných učení amerických indiánů, australských domorodců, čínského taoismu a indické ajurvédy. Když budeš dobře vypadat, budeš se dobře i cítit.

Tento průvodce by vám měl pomoci dosáhnout vyrovnanosti a vitality ve vašem životě. Vynasnažím se stručně a přehledně shrnout své poznatky z obšírného studia knih, které jsou pro dnešní, časově vytížené ženy svým vědeckým obsahem nesrozumitelné, obšírností nudné a nepřehledné. Můj průvodce bude srozumitelný pro každého jedince, včetně školních dětí, které se o něm určitě dozví od svých nadšených maminek.“

Sotva najdeme člověka, který by překypoval zdravím, vibroval energií, jehož vitalita by přetékala. Cítíte se často unavení, bez nálady nebo vyčerpáni? Máte pocit, že potřebujete více než osm hodin spánku? Pijete kávu nebo čaj, abyste se ráno probudili? Pijete kávu a jíte sladkosti po jídle, ale i během dne, abyste se zbavili únavy a mohli se lépe koncentrovat? Přestáváte cvičit a sportovat, neboť máte pocit, že vám chybí energie? Trpíte často hladem a přejídáte se? Máte nadváhu? Pijete pravidelně alkohol? Jíte často prášky proti bolestem a nespíte?

Když odpovíte na více než padesát procent těchto otázek ano, měli byste se vážně zamyslet nad vaší životosprávou a výživou!

Potraviny zásobují vaše tělo energií. Organismus vašeho těla, který přeměňuje potraviny v energii – metabolismus – je kontrolovaný vitamíny a minerály, které hrají vitální roli v této přeměně. Málo energie je jasným příznakem špatného zdraví. Mnoho nemocí, jako infekce, zažívací problémy (průjmy nebo zácpy), bolesti hlavy a migrény, alergie, ekzémy, astma, srdeční potíže, vysoký krevní tlak, zvýšená hladina cukru a kyseliny močové v krvi, křečové žíly, ledvinové a žlučníkové kameny, hemeroidy atd. jsou posledními varovnými signály těla, které požaduje správnou vyváženou dietu a změnu vaší životosprávy.



Nepoložili jste si někdy otázku, proč jsou lékařské praxe a nemocnice přeplněné a přetížené? Proč jsou tak časté srdeční choroby, rakovina, plicní nemoci, cukrovka, střevní nemoci a předčasná senilita? Proč se tolik lidí nachází ve špatném zdravotním stavu, což potvrzují jejich otrávená, většinou přetloustlá těla, špatné držení těla, špatná pokožka, zkažené zuby, nekvalitní vlasy, nehty a vaky pod očima?

Všem těmto lidem chybí energie a vitalita! Stanovme si jako životní cíl být zdravými, štíhlými, plnými elánu a vitality.

Nejste-li schopni ihned konzumaci těchto zdraví škodlivých stimulantů, např. kávy, piva, vína, sladkostí atd. odbourat, konzumujte je jenom 2-3x týdně v malých dávkách. Časem zjistíte, že vám přestávají chybět!

Příliš rychlá změna životosprávy nebo jídelních zvyklostí mohou být i psychickou zátěží. Pozvolný přechod je lepší než rychlý a radikální. Zkuste to aspoň 2-3 dny v týdnu a uvidíte, jak se budete cítit, zda budete mít více energie a budete méně unaveni. Nesouhlasím však s tím, že člověk, nedbaje své údajně vysoké inteligence, se převážně poddává chuti k jídlu na úkor svého těla a namlouvá si, že stav jeho těla nemá nic společného s potravou. Hranice zatížení je obyčejně dosažena kolem 40 až 50 let. Věk, ve kterém většina mužů a žen zjistí, že má oslabené, nemocné, většinou přetloustlé tělo.

Naším problémem je vědět, jak musíme změnit naše zvyklosti v jídle, aby se naše tělo zregenerovalo a bylo opět zdravé a plné vitality.

Učení o přirozeném zdraví má tisícileté dějiny nejen v Orientu, především v Indii a Číně, ale také ve starém Řecku. Již 400 let před Kristem vysvětlil Hippokrates svou filozofii výrokem: „Vaše potrava je lék.“



Abychom získali správnou zdravotní rovnováhu a energii, musí být většina potravy, kterou jíme, živá, vitální, obsahující organické prvky a především s vysokým obsahem vody. Potrava s přirozeným obsahem vody (nad 70 %) se nazývá sluneční strava - ovoce, zelenina a saláty.
Snažte se o způsob výživy, která by obsahovala 70 % sluneční potravy. Zbývajících 30 % pak již můžete jíst koncentrovanou potravu, jako jsou celozrnné obiloviny a chleba, celozrnná rýže, proso – jáhly, quinoa, amarant, ořechy, semena (syrové, nepražené), organicky chovaná drůbež, ryby, mořské živočichy, čerstvé luštěniny, alkalické mléčné výrobky (přírodní bio jogurt, bio tvaroh, bio zakysanou smetanu), popřípadě sýry vyrobené ze syrového mléka.

 

Velkým problémem většiny lidí, především těch ve středním věku a starších, jsou jejich obézní, nemocná a překyselená těla v důsledku nesprávné výživy a konzumace převážně kyselinotvorných potravin. Klíčem ke zdraví a vitalitě je silný imunitní systém a alkalický organismus pH 7.0 a více. Kyselinotvorné potraviny s pH 5.0-6.5 extrémně zatěžují lidský imunitní systém, přispívají ke vzniku většiny nemocí a předčasnému stárnutí. Většina lékařů a lékárníků tuto skutečnost zná a přesto ji ignorují a raději svým nemocným pacientům doporučují a předepisují chemicky vyrobené preparáty (léky) ke snížení kyselosti organismu, místo, aby jim doporučili radikálně omezit konzumaci kyselinotvorných potravin, neboť sami nejsou schopni tyto potraviny nekonzumovat (maso, moučné výrobky, sladkosti, alkohol, limonády, atd.) Vyhýbejte se všeobecným lékařům, kteří kouří, pijí alkohol, jsou obézní a především předepisují chemické léky. Najděte si raději lékaře, který se zajímá o homeopatii, prevenci a zdravou výživu!

Vitalita není jen občasná aktivita, rychlý pohyb nebo nervózní kreativita. Spočívá v pocitu zdraví, energie, sebevědomí a síly na jedné straně, v pocitu klidu a důstojnosti na straně druhé.

Více v knize: VITALITA, Iva a Jiří Grausamovi
Zdroj & vydalo: Nakladatelství IFP Publishing


 

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode