Žampionová polévka (raw food)

03.02.2013 19:59

 
 
 

Poctivá žampionová polévka ve 100% raw food kvalitě. Zachovává si tedy všechny živiny (enzymy, vitamíny, stopové prvky a látky v přirozeném poměru). Polévka je hotová za 8 minut.

 

INGREDIENCE:

  • Čerstvé syrové žampiony (1 až 2 hrsti žampionů).
  • Mandlové mléko (1 až 2 hrnky – postup naleznete v základním receptu na mandlové mléko zde).
  • Mletý či drcený kmín.
  • + koření dle chutí (česnek čerstvý, česnek sušený, česnek medvědí).
  • + variabilně sůl himalájská růžová či jiná kvalitní organická (zkuste i bez soli, nejlépe je sůl úplně z jídelníčku vyřadit nebo výrazně omezit).

 

POSTUP:

  1. Do mixéru nalejte mandlové mléko, pak přídejte celé očištěné žampióny a kmín. Rozmixujte do hladka.
  2. Ochutnejte a přidejte koření či sůl (mimo čerstvého česneku), podle konzistence nařeďte dle potřeby případně studenou vodou, a opět promixujte.
  3. Přelejte do kastrůlku, přidejte až v tuto chvíli čerstvý česnek nebo třeba i ten česnek medvědí (pokud jej chcete použít) a opatrně ohřejte za stálého míchání na co nejmenším ohni či ve vodní lázni do teploty 42 °C. Ihned podávejte.  

Pozn.: Žampióny jsou jedny z nejpoužívanějších hub v gastronomii a mají prokazatelně pozitivní účinek na lidský organismus. Žampion je například jednou z nejsilnějších přírodních látek působících proti alergiím, za předpokladu, že se konzumují v syrovém stavu či usušené do 42 °C. Plodnice žampiónu působí také proti kopřivce, ekzémům a dalším projevům alergických kožních reakcí. U žampiónů byly prokázány i protirakovinné a antibiotické účinky. Žampióny obsahují i některé významné minerální látky (draslík, fosfor, hořčík, vápník) a vitaminy (C, B1, B2, D). Pro někoho mohou být trošku hůře stravitelné, proto zkuste nejprve menší množství a jako u každého jídla platí, pořádně rozkousejte, rozžvýkejte a promíchejte se slinami, než sousto polknete. Naučte se jíst pomaleji a soustředit se u jídla opravdu hlavně na to, že právě jíte, koušete, žvýkáte. Užívejte si chutě a proces "jezení". :-) Z osobní zkušenosti mohu říci, že dříve, když jsem jedla tepelně upravené houby a žampiony, jsem měla s jejich trávením problémy. Polévku ze syrových žampionů a marinované žampióny jsem doposud strávila vždy dobře a měla jsem z nich chuťový požitek :-)

 

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).
 

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode