Žampionová krémová polévka z marinovaných žampionů a avokáda (raw food)

09.06.2015 16:53

Raw žampionová krémová polévka z marinovaných žampionů a avokáda. Jednoduchá vydatná hustší polévka - veganský & bezlepkový & raw food recept. Pro výraznější chuť si žampiony předem namarinujeme, nejlépe přes noc nebo aspoň 3-4 hodiny. Na polévku lze použít klasické světlé žampiony nebo tmavší portobello žampiony.


INGREDIENCE (na cca 2 až 3 porce):

  • Žampiony (cca 200 g)
  • 1 zralé avokádo (nejlépe odrůda Haas s tmavou hrubou slupkou)
  • 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy
  • 1 čajová lžička panenského dýňového oleje (např. české značky Bohemia olej)
  • Kayenský pepř (lze vynechat)
  • Čerstvá pažitka na posyp
  • 300 ml vody

 

+ na marinádu:

  • 2 až 3 polévkové lžíce panenského olivového oleje
  • 1 čajová lžička sušeného česneku medvědího nebo stroužek čerstvého česneku
  • Sůl (nerafinovaná mořská bez přídavku jódu, růžová himalájská nebo vulkanická)



POSTUP:

  1. Nejprve dáme marinovat žampiony: Žampiony opláchneme studenou vodou, nakrájíme na plátky a vložíme do nějaké uzavíratelné plastové krabičky. Žampiony trochu osolíme, přidáme k nim olivový olej a trošku medvědího česneku nebo na plátky nakrájený stroužek čerstvého česneku. Krabičku uzavřeme a chvíli s ní zatřeseme, aby se vše v krabičce promísilo. Poté krabičku se žampiony dáme do ledničky marinovat, a to přes noc nebo aspoň na 2 až 4 hodiny.
  2. Marinované žampiony vyndáme z krabičky, trošku je necháme okapat. Asi třetinu žampionů si dáme stranou, zbytek dáme do mixéru.
  3. Do mixéru přidáme vydlabané avokádo, 3 dcl vlažné vody, citronovou šťávu, dýňový olej a mixujeme do hladka. Ochutnáme, dle potřeby dosolíme, můžeme přidat trošinku kaeynského pepře (zejména, pokud je venku chladno a chceme se zahřát). Pokud je polévka moc hustá, trošku ji ještě naředíme vodou.
  4. Polévku z mixéru přelejeme do hrnce, přidáme plátky marinovaných žampionů, které jsme si nechali stranou a polévku za stálého míchání opatrně ohřejeme max do 42 °-45 °C. Pokud si chceme polévku více nazdobit, tak si ještě pár plátků žampionů necháme stranou a položíme je na hladinu polévky až při servírování.
  5. Ozdobíme nakrájenou čerstvou pažitkou a servírujeme.

 

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).


 

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode