Vitariánský krémový dezert – více variant (raw food)

01.09.2014 21:04

Jednoduchý recept na raw krémový dezert, který můžete všelijak obměňovat. Není problém vytvářet různé variace tohoto vitariánského veganského krémového dezertu. Níže uvádím hned tři podobné varianty. Recept na dezert přirozeně bez mléka a laktózy, bez vajíček, bez přidaného cukru, bez sóji, bez lepku, bez éček a konzervantů. Zdravý sladký dezert, který potěší i jako snídaně nebo svačina. Podávat v nižší skleničce a vychlazené z ledničky. Ozdobit můžete dle libosti a aktuálních domácích zásob.

Varianta 1:
INGREDIENCE na 2 porce:

  • 1 zralá broskev (nebo třeba nektarinka, jahody či jakékoli oblíbené ovoce)
  • 3 zralé banány
  • Hrst natural kešu ořechů, namočených min. 2 hodiny ve studené/vlažné vodě (koupíte zde »)
  • Čajová lžička panenského kokosového oleje (koupíte zde »)
  • 2 polévkové lžíce raw (nepraženého) karobového prášku (koupíte zde »)
  • Raw agávový sirup na doslazení. Můžete případně použít i kokosový palmový nektar (koupíte zde »).

POSTUP:

  1. Na dno skleniček dáme nakrájené kousky broskve (nebo jiného ovoce dle naší chuti).
  2. V mixéru nebo robotu rozmixujeme kešu ořechy se dvěma banány a lžičkou kokosového oleje. Ochutnáme, případně trochu dosladíme agáve sirupem. Vzniklý krém dáme do skleniček na nakrájené kousky ovoce. Skleničky dáme do ledničky, aby to trošku ztuhlo.
  3. V mixéru či robotu umixujeme nyní banán s raw karobem a dle chuti dosladíme raw agáve sirupem. Z ledničky vyndáme skleničky a tento druhý krém navrstvíme nahoru. Můžete ozdobit ještě kouskem ovoce. Dejte do ledničky aspoň na hodinu vychladit.



Varianta 2:
INGREDIENCE na 2 porce:

  • 1 zralá broskev (nebo třeba nektarinka, jahody či jakékoli oblíbené ovoce)
  • 3 zralé banány
  • Hrst natural kešu ořechů, namočených min. 2 hodiny ve studené/vlažné vodě (koupíte zde »)
  • Asi 5 plátků sušeného manga (nedoslazovaného, bez siřidel), namočeného aspoň na hodinu do studené/vlažné vody
  • 3 sušené (nebo i čerstvé) fíky (sušené nakrájíme na kousky a namočíme aspoň hodinu do studené/vlažné vody)
  • 2 polévkové lžíce sušeného strouhaného kokosu
  • 2 polévkové lžíce raw (nepraženého) kakaového prášku (koupíte zde »)
  • Raw agávový sirup na doslazení. Můžete případně použít i kokosový palmový nektar (koupíte zde »).

POSTUP:

  1. Na dno skleniček dáme nakrájené kousky broskve (nebo jiného ovoce dle naší chuti).
  2. V mlýnku (třeba na mák) rozemeleme strouhaný kokos, až se z něj stane lepkavá hmota.
  3. V mixéru nebo robotu rozmixujeme kešu ořechy s jedním banánem a změklými plátky manga. Poté přidáme rozemletou kokosovou hmotu, znovu mixujeme do hladka, ochutnáme, případně trochu dosladíme agáve sirupem. Vzniklý krém dáme do skleniček na nakrájené kousky ovoce.
  4. Na tuto vrstvu poskládáme kousky namočených fíků.
  5. Skleničky dáme na chvíli do ledničky, aby vše trošku ztuhlo.
  6. V mixéru či robotu umixujeme nyní banán s raw kakaem a dle chuti dosladíme raw agáve sirupem (anebo zbylou šťávou z máčeného manga či fíků). Z ledničky vyndáme skleničky a tento druhý krém navrstvíme nahoru. Můžete ozdobit ještě kouskem ovoce. Dejte do ledničky aspoň na hodinu vychladit.

Stejný postup, jen s borůvkami a čerstvým fíkem:

Stejný postup (jen jsem vynechala kokos a horní vrstva je s karobem), s červenými a žlutými malinami:

Stejný postup, jen s kiwi, nahoře mandle:



Varianta 3:
INGREDIENCE na 2 porce:

  • 1 zralá broskev a 2 zralá kiwi (nebo třeba nektarinka, jahody či jakékoli oblíbené ovoce)
  • 2 zralé banány
  • 2 polévkové lžíce sušených moruší (použila jsem světlé/bílé – osladí celý krém, není třeba již jiného sladidla)
  • Hrst natural kešu ořechů, namočených min. 2 hodiny ve studené/vlažné vodě (koupíte zde »)
  • 2 polévkové lžíce raw (nepraženého) kakaového prášku (koupíte zde »)


POSTUP:

  1. Na dno skleniček vložíme nakrájené kousky kiwi.
  2. V mlýnku (třeba na mák) rozemeleme sušené moruše.
  3. V mixéru nebo robotu rozmixujeme kešu ořechy s dvěma banány. Poté přidáme sušené moruše a 2 lžíce raw kakaa a znovu rozmixujeme do krémova.  
  4. Půlku vzniklého krému dáme do skleniček na nakrájené kousky kiwi.
  5. Na to dáme nakrájené kousky broskve a zbytek krému navrstvíme nahoru. Můžete ozdobit ještě kouskem ovoce. Dejte do ledničky aspoň na ½ hodiny vychladit.



Toto jsou jen základní jednoduché postupy, jak si udělat rychle menší porci dezertu, když nechcete vytvářet celý dort nebo nemáte dortovou formu. Díky skleničce nemusíte dávat do krému tolik kokosového oleje na ztuhnutí. Můžete si vytvářet různé varianty s různými druhy ovoce, dělat různobarevné vrstvy. Prostě hrát si a tvořit a pak s radostí mlsat :-)

 

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).



 

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode