Vitariánské cuketovo-slunečnicové krekry (raw food)

13.08.2014 18:08

Tento vitariánský recept na domácí cuketovo-slunečnicové krekry vznikl v době, kdy se mi doma množily cukety, které vyrostly u mých rodičů na zahradě. Už jsem byla přejezená cuketových polévek, špaget a hranolek a přemýšlela, co s cuketou. A tak jsem si vyrobila krekry a byly tak dobré, že se s Vámi o recept samozřejmě podělím. Níže uvedené ingredience jsem použila zejména proto, že jsem je měla zrovna doma. :-) Určitě lze hmotu/těsto navýšit o namočenou/naklíčenou pohanku, případně vytvořit další variace s různými typy semínek a ořechů. Vychutnejte si domácí krekry plné vitamínů a živin, zcela bez lepku, bez laktózy a mléčných produktů, bez sóji, bez glutamátu, bez přidaného cukru, bez éček a konzervantů. Raw food krekry nejen pro příznivce živé vitariánské stravy nebo vegany a vegetariány.

INGREDIENCE (na cca 20 ks krekrů)

  • 1 polévková miska zlatého lněného semínka (namočeného do studené vody přes noc)
  • 1 polévková miska natural loupaného slunečnicového semínka (namočeného do studené vody přes noc)
  • 2 menší cukety (nebo jedna větší)
  • 1 velká žlutá nebo červená cibule
  • 1 lžička jedlého sušeného lahůdkového droždí (používám zn. CountryLife) – droždí lze vynechat
  • 2 stroužky česneku
  • Bylinky a koření dle chuti (dobromysl, česnek medvědí, libeček, červená paprika, kmín, kurkuma, kari koření, mleté sušené houby, nadrcené tabletky chlorelly či spiruliny apod.)
  • Sůl (nerafinovaná sůl bez přídavku jódu – mořská, himalájská, keltská)


Pozn.: Lněné semínko hodně nasaje a zvětší se, takže nechat v miskách nebo hrníčku nahoře místo a případně dolít vodu. Semínka by měla nasát všechnu vodu (voda se pak žádná už neslévá). Semínka jakoby zeslizovatí a vytvoří dobrou pojivovou hmotu.

POSTUP:
1/ Do velké mísy vyklopíme namočená lněná semínka.
2/ Do robotu s „S“ nožem dáme namočená propláchnutá slunečnicová semínka a na kousky nakrájenou cuketu (bez tvrdé slupky). Trochu umixujeme. Potom přidáme bylinky, sůl, koření a všechno dohromady umixujeme. Nemusí být úplně do hladka/krémova.
3/ Směs z robotu přendáme do mísy se lněným semínkem a promícháme vařečkou dohromady. Ochutnáme, případně dochutíme. Směs je hotová.
4/ Na tácky sušičky dáme pečící papír (pokud máme obyčejnou sušičku kulatou s dírami) a ze směsi vytvoříme lžící placky, výška cca 0,5-0,7 cm. Sušíme na teplotu mezi 37 až 42 °C. Vyšší teplotu ne, to už by se zničily enzymy a další látky. Sušíme cca 10-16 hodin. Záleží na konzistenci „těsta“ a typu sušičky. Můžete sušit pár placek i kratší dobu a sníst je ještě teplé, měkčí, jako „karbanátky“.



Raw cuketovo-slunečnicové krekry můžeme jíst samostatně, přikusovat je k salátu či polévce anebo si na ně udělat nějakou raw pomazánku, například z avokáda, rajčátek a bylinek.

 

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).

 



 

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode