Veganská raw celerová pomazánka (raw food)
24.02.2014 18:16
Recept na rychlou a vydatnou domácí raw celerovou pomazánku. Veganský raw food recept, přirozeně bez lepku, bez laktózy, bez cukru, bez sóji, bez éček a konzervantů.
INGREDIENCE:
-
½ až ¾ hrnku natural kešu ořechů, nesolených, nepražených (koupíte zde »)
- 2 polévkové lžíce natural loupaných konopných semínek, lze vynechat (koupíte zde »)
- ½ menšího celeru (bulvy)
- čerstvá citronová šťáva (cca 1/2 polévkové lžíce)
- čajová lžička panenského olivového oleje
- nerafinovaná sůl (mořská bez přídavku jódu, růžová himalájská apod.)
- 2 stroužky česneku případně sušený mletý česnek (lze vynechat)
POSTUP:
- Kešu ořechy a konopná semínka namočíme do studené až vlažné vody přes noc nebo alespoň na 2 hodiny. Poté většinu vody z nich slijeme do hrnečku a necháme stranou.
- Ořechy a semínka umixujeme (např. v mlýnku na ořechy a mák) do konzistence "husté kaše". Přidáme trochu čerstvé citronové šťávy, olivový olej, česnek, trochu soli a znovu umixujeme. Pokud potřebujeme trochu naředit, použijeme vodu, kterou jsme slili z ořechů a semínek.
- Poté z mlýnku dáme hmotu do nějaké misky.
- Stranou si najemno nastrouháme celer a přidáme ho do misky s umixovanou hmotou. Promícháme, ochutnáme, případně ještě lehce dochutíme dle potřeby a pomazánka je hotová.
- Uchovávat v lednici, doporučuji spotřebovat do druhého dne.
Pozn.: Celer působí protizánětlivě, detoxikačně a močopudně, podporuje činnost ledvin, trávení a funkci žaludku. Pomáhá při léčení překyselení organismu a nachlazení. V lidovém léčitelství je známý i jako přírodní afrodisiakum. Obsahuje například vitamíny řady B, A, K, E, C (zejména zelená nať/listy), dále horčík, vápník, sodík, zinek, draslík a fosfor, lehce stravitelné bílkoviny a sacharidy.
Tip: Ingredience na tento raw dezert můžete koupit v těchto e-shopech: VitalVibe.cz » a Biomana.cz »
Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).