Syrové marinované žampiony (raw food)

08.12.2012 11:00

Jednoduchý recept na raw food žampióny.

POSTUP:
Syrové žampiony nakrájejte na plátky a vložte do nějaké zavíratelné krabičky nebo misky, ve které to pak budete moci dát do ledničky.

Připravte si jednoduchou marinádu = smíchejte tyto ingredience:
Olivový olej (možné zkoušet i jiné druhy jako slunečnicový, dýňový atd. - každý dle své chuti)
Pár kapek citronu
Několik sušených rajčat
Himalájská růžová sůl
(nebo jiná kvalitní)
Koření dle chuti (například sušený nebo čerstvý česnek, medvědí česnek, trocha pepře, směs na tzatziki, čerstvá nať petržele a podobně).
Marinádu promíchat a nalít na žampióny, promíchejte dohromady, třeba protřepte v zavřené krabičce nebo promíchejte lžící, aby se žampióny s marinádou promísily.

Dejte do ledničky odležet - min. tak 4 hodiny, nejlépe připravit den předem a nechat odležet do druhého dne.

Servírovat buď studené, nebo při pokojové teplotě anebo opatrně ohřáté do 42 °C.
Můžete položit třeba na velký list římského salátu nebo obložit listy ledového salátu, polníčku, kolečky cukety, okurky a podobně. Kombinujte dle Vašich chutí a toho, jak budete cítit, že Vašemu tělu dělá dobře.

 

Pozn.: Žampióny jsou jedny z nejpoužívanějších hub v gastronomii a mají prokazatelně pozitivní účinek na lidský organismus. Žampion je například jednou z nejsilnějších přírodních látek působících proti alergiím, za předpokladu, že se konzumují v syrovém stavu či usušené do 42 °C. Plodnice žampiónu působí také proti kopřivce, ekzémům a dalším projevům alergických kožních reakcí. U žampiónů byly prokázány i protirakovinné a antibiotické účinky. Žampióny obsahují i některé významné minerální látky (draslík, fosfor, hořčík, vápník) a vitaminy (C, B1, B2, D). Pro někoho mohou být trošku hůře stravitelné, proto zkuste nejprve menší množství a jako u každého jídla platí, pořádně rozkousejte, rozžvýkejte a promíchejte se slinami, než sousto polknete. Naučte se jíst pomaleji a soustředit se u jídla opravdu hlavně na to, že právě jíte, koušete, žvýkáte. Užívejte si chutě a proces "jezení". :-) Z osobní zkušenosti mohu říci, že dříve, když jsem jedla tepelně upravené houby a žampiony, jsem měla s jejich trávením problémy. Polévku ze syrových žampionů a marinované žampióny jsem doposud strávila vždy dobře a měla jsem z nich chuťový požitek :-)

 

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

Kontakt

Syrová-strava.cz
www.syrova-strava.cz

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode