Raw Saganaki – vitariánská verze řeckého pokrmu podle Secret of raw (raw food)

23.07.2014 15:41

Tento vitariánský recept je inspirovaný tradičním řeckým pokrmem Saganaki. Originál se dělá na mnoho variant, ale vždy je to zapečená zelenina se sýrem (buď s rozpečeným nebo i grilovaným apod.)  Raw verze Saganaki od Secret of raw obsahuje jen tepelně neupravenou čerstvou zeleninu a parmazánový raw sýr. Jde tedy o 100 % raw food recept. Přirozeně bez lepku, bez laktózy, bez přidaného cukru, bez sóji, bez glutamátu, bez éček, umělých barviv, konzervantů a chemie. Zkrátka další verze zdravého jídla.

INGREDIENCE na cca 4 porce:

  • 1 velký lilek, 1 paprika, 4 rajčata, 2 menší nebo 1 velká červená cibule (vše čerstvé)
  • 1 lžíce pravého včelího medu nebo agáve sirupu
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička bazalky (sušené)
  • ½ lžičky chilli
  • Špetka soli (nerafinované)
  • Panenský olivový olej na zalití
  • Parmazánový raw sýr (viz postup níže)


POSTUP:
Lilek naplátkujeme na mandolíně na kolečka, aby byla tenká, lehce posolíme a necháme odležet, aby změknul (ne moc soli).

Papriku a rajčata očistíme a lehce rozmixujeme v robotu. Přidáme med (nebo agáve) a koření a znovu jen rychle mixneme. Měla by zůstat struktura. Nesolíme. Směs musí být nasládlá.

Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo na půlkolečka (co nejtenčí).

Lilky dáme do „pekáčku/nádoby“ společně s cibulí a prolijeme olivovým olejem – aby byl všude, ale aby lilek příliš neplaval v oleji. Poté prolijeme směsí z rajčat a papriky, pěkně rozvrstvíme a dáme na 5 hodin do sušičky či trouby na max. 42 °C.

Připravíme si nyní jednoduchý parmazánový raw sýr. Vezmeme půl hrnku natural kešu oříšků, půl lžičky sušeného česneku nebo 1-2 stroužky čerstvého česneku + špetku nerafinované soli. Kešu rozmixujeme/rozemeleme na prášek, přidáme česnek, sůl a trošinku vody, aby se daly zformovat malinké hrudky.

Po cca 5ti hodinách vyndáme směs ze sušičky/trouby a dáme na ni náš parmazánový raw sýr. V podstatě můžeme použít jakýkoliv oblíbený raw sýr.

Saganaki servírujeme v misce, je dobré podávat přímo ze sušičky, aby bylo lehce teplé – zvýrazní to chuť. Misku dáme na velký talíř, přidáme 1 kus raw chleba nebo raw krekru a malý listový salátek s cherry rajčátky (příp. s nějakou Vaší oblíbenou zálivkou).

Pozn.: Tento recept poskytla pro web www.syrova-strava.cz restaurace Secret of raw www.secretofraw.cz.



 

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

Kontakt

Syrová-strava.cz
www.syrova-strava.cz

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode