Raw pizza (raw food) – recept od Secret of raw
02.03.2013 18:26
Recept na pizzu v raw food kvalitě. Všechny vitamíny, minerály, enzymy a živiny jsou v ní zachovány. Přirozeně bezlepkový recept podle restaurace Secret of raw.
INGREDIENCE:
Těsto:
zlaté lněné semínko (máčené 24 hodin nebo přes noc ve studené/vlažné vodě)
mandle (raw mandle máčené 24 hodin nebo přes noc ve studené/vlažné vodě)
cibule
tymián
rozmarýn
oregáno
Zdobení/horní vrstva pizzy:
rajčatové pesto ze sušených rajčat (namočená sušená rajčata, olivový olej, bylinky/koření)
rukola
olivy
cherry rajčata nebo červená paprika
kešu sýr/kešu pasta (namočené raw kešu ořechy, citronová šťáva)
POSTUP:
Placka/pizza:
Rozemeleme lněné semínko, dáme ho do mixéru a rozmixujeme s ostatními ingrediencemi na těsto. Vzniklé těsto vyválíme/vytvarujeme do tvaru pizzy a dáme sušit (sušíme do teploty max 42-45 °C). Je třeba mít sušičku s pláty bez středního otvoru (Excalibur nebo podobná). Pokud máte sušičku s otvorem, můžete vytvarovat kruh s otvorem a podávat pizzu v netradičním tvaru, anebo utvořit v sušičce placky/kolečka a podávat to jako minipizzu. Placku (placky) z těsta sušíme do sucha.
Kešu sýr/kešu pasta:
Natural raw kešu oříšky namočíme na 8-24 hodin do studené/vlažné vody. Vodu slijeme a kešu ořechy rozmixujeme. Přidáme trochu čerstvé citronové šťávy. Necháme odležet v lednici.
Rajčatové pesto:
Sušená rajčata namočíme na cca 2-4 hodiny do trochy studené/vlažné vody. Vodu můžete slít a schovat si ji na dochucení či naředění pesta, anebo můžete dát do mixéru i vodu a tato máčená sušená rajčata rozmixujete. Poté přidáme trochu olivového oleje a dochutíme bylinkami dle chuti (sušená bazalka, oregáno, česnek a podobně).
Dokončení pizzy:
Usušenou placku/pizzu natřeme/pokryjeme rajčatovým pestem, na něj přidáme rukolu, nakrájená cherry rajčata nebo kousky papriky, olivy a nakonec rozprostřeme kešu sýr. Můžete dát kešu sýr také hned na rajčatové pesto a navrch ostatní ingredience. Ihned podávejte – při pokojové teplotě, v zimě můžete nechat na talíři chvíli nahřát na topení nebo nad hrncem s horkou vodou.
Pozn.: Tento recept poskytla pro web www.syrova-strava.cz restaurace Secret of raw www.secretofraw.cz.