Raw kulajda s houbičkami shitake podle Jitky (raw food)
13.12.2014 12:05
Recept na na raw kulajdu od paní Jitky Adamové z RawForLife.cz. Vzorový "listopadový" recept z originálního raw kalendáře 2015 od paní Adamové. Zahřívací raw polévka pro dobu, kdy límce kabátů již popotahujeme blíže ke tváři a ze skříní vytahujeme čepice a rukavice. Začínáme mít chuť na hutnější, sytější jídla a potřebujeme se nejen zasytit, ale i trochu prohřát. Pojďme si připravit výbornou raw kulajdu, kterou si můžeme přihřát na 42 °C. Polévka tak nebude úplně studená a všechny potřebné enzymy zůstanou zachovány.
INGREDIENCE na cca 4 porce:
- 2 středně velké cukety
- 1 zralé avokádo
- ½ šálku natural slunečnicových semínek
- 4 větší hlavičky shitake
- svazek čerstvého kopru
- 3 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na jemno
- 1 lžíce raw agáve sirupu
- 2 polévkové lžíce tamari sojové omáčky
- 2 polévkové lžíce sezamového oleje (za studena lisovaného)
POSTUP:
- Slunečnicové semínko namočte přes noc do vody, ráno slijte a umixujte do hladka spolu s cuketou a avokádem.
- Kopr nasekejte najemno, přidejte do polévky. Ochuťte citronovou šťávou, agáve sirupem, až dosáhnete sladkokyselé chuti.
- Houby shitake vložte do směsi oleje a tamari cca na 1 hodinu, poté slijte a nakrájejte na tenké plátky.
- Najemno nakrájený řapíkatý celer a houby vložte do polévky a podávejte ohřáté na 42 °C.
TIP PANÍ JITKY:
Do polévky můžete přidat špetku koriandru a drcený kajenský pepř. Toto koření krásně prohřeje v chladných dnech a dodá polévce orientální příchuť.
Zdroj: Recept poskytla pro www.syrova-strava.cz autorka, paní Jitka Adamová (rawforlife.cz). Recept je "listopadovým" vzorkem z RAW KALENDÁŘE 2015 s 12 raw food recepty. Tento originální kalendář si můžete objednat přímo u autorky na e-mailu: jitka-adamova@seznam.cz nebo na rawforlife.cz. Koupí kalendáře současně přispějete na útulek s opuštěnými pejsky a kočičkami ve Frýdlantu.