Pohankovo–mrkvové krekry se slunečnicovými a lněnými semínky (raw food)
28.04.2015 19:36
Vitariánský recept na domácí raw krekry pohankovo–mrkvové se slunečnicovými a lněnými semínky a bylinkami. Bezlepkový recept, bez vajec, bez mléka, bez droždí – vhodný i při protikvasinkové dietě. Tyto raw krekry se dají použít jako náhražka kupovaného pečiva a krekrů. Hodí se k salátům a polévkám nebo s jakoukoli domácí pomazánkou. Na tvorbu krekrů potřebujete sušičku, stačí obyčejná kulatá na ovoce. Aby byla zachována raw kvalita, je potřeba mít sušičku s nastavitelnou teplotou na 42-45 °C. Pokud nemáte sušičku, lze použít plech a trouba, kterou nastavíte na 50 °C, a necháte po dobu sušení pootevřená dvířka trouby (strčíte mezi dvířka například vařečku). Případně, pokud máte troubu s možností nižší teploty, nastavíte teplotu na max. 42-45 °C a dvířka trouby normálně zavřete.
INGREDIENCE na cca 28-30 krekrů:
- 1 a ½ polévkové misky světlé pohanky kroupy (cca 400-500 g), namočené přes noc do studené vody
- 1 polévková miska slunečnicových semínek, namočených přes noc do studené vody
- 1 polévková miska hnědých lněných semínek, namočených přes noc do studené vody*
- 6 až 8 mrkví
- Bylinky dle chuti (česnek medvědí, červená paprika, petrželka, pažitka…)
- Mletý kmín
- Sůl (kvalitní nerafinovaná mořská, růžová himalájská nebo vulkanická)
*Poznámka: Lněná semínka hodně nabobtnají, až vytvoří lehce slizovitou hmotu. Fungují jako dobré pojivo. Zalijte je nejprve menším množstvím vody, počkejte, až nabobtnají a pak trochu vody přidejte. Finálně by semínka neměla plavat ve vodě, ale jen nabobtnat a zůstat vlhká. Lze použít jak hnědá, tak zlatá lněná semínka.
POSTUP:
- Nachystáme si velkou mísu, a vyklopíme do ní nabobtnalá lněná semínka.
- Vodu ze slunečnicových semínek slijeme, semínka propláchneme a přidáme do mísy. Promícháme je se lněnými semínky.
- Vodu z pohanky slijeme, pohanku propláchneme ve studené vodě a vložíme do robotu s „S“ nožem. Mixujeme skoro do hladka. Necháme ještě v mixéru.
- Mrkve očistíme a nastrouháme nahrubo a přidáme je do mixéru k pohance a lehce/krátce mixneme. Směs poté přendáme do mísy, kde vše promícháme.
- Do mísy ještě přidáme trochu soli, připravené bylinky (najemno nasekané), trochu kmínu a hmotu znovu promícháme. Ochutnáme a případně přidáme soli nebo bylinek.
- Na plata sušičky vložíme sušící papír, trochu ho proděravíme, aby v sušičce rovnoměrněji proudil vzduch, a na pečící papír tvarujeme lžičkou placky o výšce cca 0,5 cm. Velikost placek dle typu sušičky a Vaší trpělivosti :-)
- Dáme sušit na teplotu 42 °C (max. 45 °C), sušíme třeba přes noc (cca 8 hodin), ráno krekry otočíme, odstraníme pečící papír a dosušíme (cca 3-5 hodin).
- Skladujeme je v suchu.
Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).