Ořechovo-švestkový brownie dezert s čokoládovo-banánovou polevou (raw food)

23.02.2015 17:26

Bezlepkový raw recept na nepečený sytý ořechovo-švestkový brownie dezert s čokoládovo-banánovou polevou. Recept je vcelku jednoduchý a výsledek potěší zejména milovníky hutnějších dezertů s čokoládou či karobem. Tento brownie dezert se hodí zejména v chladnějších měsících roku. I menší kus dobře zasytí, z velké kulaté či hranaté formy tak můžete udělat dost porcí i pro větší rodinnou oslavu. S ingrediencemi si můžete i pohrát tak, že si můžete například ubrat ingredience z korpusu a mít ho ve finále nižší a naopak trochu přidat ingrediencí u polevy a mít ji vyšší. Záleží, jaký chcete mít výsledek. Každý máme jiné představy a jiné chutě. :-)



INGREDIENCE na dort o průměru cca 22 cm

Na korpus:

  • 4 hrnky vyloupaných vlašských ořechů*
  • 15 velkých Medjoul datlí bez pecek (případně 30 malých datlí)
  • 30 sušených švestek (pokud budete mít velké sušené švestky, můžete zkusit dát nejprve 20)
  • 0,5 hrnku raw karobového prášku, lze vyměnit za raw kakaový prášek. (koupíte zde »)
  • 2 čajové lžičky baobab prášku -  lze vynechat. (koupíte zde »)
  • ½ lžička vanilky (lze vynechat)
  • Malá špetička nerafinované mořské soli (lze také vynechat)
  • Polévková lžíce včelího medu (lze vynechat v případě, že vám těsto dostatečně lepí a je sladké samo o sobě dost)


*Ořechy jsem měla nové, asi měsíc po vyloupání, a neměla jsem pocit, že bych je měla ještě namáčet. Pokud máte starší, můžete ořechy namočit cca na 2-4 hodiny do studené/vlažné vody, pak je propláchnout a nechat cca 20 minut oschnout na topení, na slunci či v sušičce (max. do 42-45 °C).

Na polevu:

  • 4-5 polévkových lžic panenského kokosového oleje (koupíte zde »)
  • 4-5 polévkových lžic raw kakaového prášku (koupíte zde »)
  • 2-3 polévkové lžíce raw agáve sirupu, příp. jiného sladidla, jako včelí med, tmavý javorový sirup, kokosový palmový nektar (koupíte zde »)
  • 1 zralý banán
  • 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy


POSTUP:

  1. Do mixéru/robotu s „S“ nožem dáme všechny vlašské ořechy a chvíli mixujeme do polohruba. Asi 2 lžíce pomletých ořechů si dáme stranou do misky na finální ozdobení/posyp dortu.
  2. Do mixéru/robotu přidáme k ořechům ostatní ingredience (mimo medu), tedy přidáme datle, švestky, karob, baobab, vanilku, sůl a mixujeme do lepkavé směsi. Pokud je směs hodně suchá, přidáme lžíci medu a ještě mixujeme do spojení. Směs přendáme do velké mísy a ještě ji chvíli hněteme, nejlépe rukama, aby držela při sobě (asi jako kdybyste chtěli tvarovat kuličky), ale nelepila se příliš na prsty.
  3. Vezmeme si dortovou formu a vymažeme ji kokosovým olejem, na dno případně můžeme připevnit pečící papír. Na dno formy vložíme připravenou hmotu na korpus a natlačíme ji rovnoměrně až ke krajům. Dáme zatím do ledničky.
  4. Nyní si připravíme polevu: Necháme ve vodní lázni (max do 42-45 °C) nebo na topení rozpustit kokosový olej. Dáme ho do mixéru (nebo nádoby, ve které polevu rozmixujeme tyčovým mixérem), přidáme agávový sirup (či jiné vybrané sladidlo), kakao, banán, citronovou šťávu a rozmixujeme do hladka.
  5. Z lednice vyndáme připravenou formu s korpusem a na korpus nalejeme a rozprostřeme až do krajů polevu.
  6. Vezmeme si připravené namleté vlašské ořechy a polevu jimi posypeme. Dort dáme do lednice na 4 až 8 hodin vychladit (například přes noc).
  7. Po vychladnutí dort servírujeme.
  8. Uchováváme v ledničce, spotřebujeme cca do 4 dní.



Tip: Ingredience na tento raw dezert můžete koupit v e-shopu VitalVibe.cz »

 

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode