Nepečený dort Zelenáč s mladým ječmenem, jablkem a skořicí (raw food)

10.11.2014 07:54

Nepečený domácí dort, který jsem nazvala „Zelenáč“ podle mladého ječmene, kterému doma tak říkáme. Můžete si ho nazvat třeba „rybníček brčálník“ nebo „jarní dort“. Je to recept na raw dort pro fajnšmekry nebo milovníky mladého ječmene, s krémem chuti trávy mladého ječmene či zeleného čaje. Intenzitu chutě můžete snadno regulovat snížením či navýšením množství prášku z mladého ječmene. Zajímavá chuťová variace. Vitariánský dort bez lepku, bez vajec, bez mléka a laktózy, bez rafinovaného cukru, bez umělých barviv. Zkoušela jsem ho opět jako minidort o průměru 12 cm pro menší rodinu. Spotřebujte do 2-3 dní.


INGREDIENCE na minidort o průměru 12 cm:

Na korpus:

  • Velká hrst (cca půlka šálku) vlašských ořechů (namočených cca 2-3 hodiny ve studené/vlažné vodě)
  • 3 velké medjoul datle (namočené cca 30 minut ve studené/vlažné vodě)
  • 2 polévkové lžíce sušeného kokosu

 

Na krém:

  • Hrst kešu ořechů - namočených 2-3 hodiny do studené vody (koupíte zde »)
  • Půlka velkého jablka (oloupeme slupku)
  • 2-3 čajové lžičky prášku z mladého ječmene = raw prášek z vylisované šťávy z mladého ječmene (koupíte zde »)
  • 2-3 vrchovaté čajové lžičky panenského kokosového oleje v tuhém stavu, v tekutém jsou to cca 4 zarovnané čajové lžičky. (koupíte zde »)
  • 1,5-2 polévkové lžíce raw agáve sirupu, příp. včelího medu, tmavého javorového sirupu, palmového nektaru apod. (koupíte zde »)
  • ¾ čajové lžičky čerstvé citronové šťávy
  • ¾ kávové lžičky skořice


POSTUP:

  1. Nejprve vytvoříme korpus: V mlýnku (třeba na mák) nameleme až do lepkava sušený kokos a dáme ho do mísy. Dále propláchneme vlašské ořechy a polovinu jich nameleme či nasekáme nahrubo a vložíme do mísy ke kokosu. Druhou polovinu vlašských ořechů rozmixujeme společně s máčenými datlemi do lepkavé hmoty a vložíme do mísy. V míse vše promícháme, prohněteme a výslednou hmotu napěchujeme na dno dortové formy a dáme na chvíli do ledničky.
  2. Nyní si vytvoříme krém: Slijeme vodu z kešu a rozmixujeme je (nejprve aspoň nahrubo). Přidáme k nim na kousky nakrájenou půlku jablka a kokosový olej a znovu mixujeme. Poté přidáme mladý ječmen, skořici, citronovou šťávu a agáve sirup (či jiné sladidlo) a znovu rozmixujeme až do krémova.
  3. Z ledničky vyndáme dortovou formu s korpusem, na který navrstvíme zelený krém. S formou trochu poklepeme o pracovní desku, aby se krém lépe „usadil“. Dáme do ledničky nejlépe přes noc, nebo aspoň na 4 hodiny.
  4. Servírujeme chlazený. Uchovávat v ledničce, spotřebovat do 2-3 dnů.
     

Víte, co všechno "umí" mladý ječmen? Pokud ne, přečtěte si to v tomto článku "Mladý ječmen – přírodní zdroj enzymů, chlorofylu, bílkovin a dalších cenných látek"

 

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).

 

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode