Makovo-fíkový koláč od paní Cecílie (raw food)

10.07.2013 21:14

Recept na sladký a zdravý raw dezert - Makovo-fíkový raw koláč, přirozeně bezlepkový, bez cukru, bez sóji, bez éček a konzervantů. Zkrátka vitariánský recept, který nám poskytla paní Cecílie Jílková.

 

 

INGREDIENCE:

  • 2 a 1/2 šálku mletých ořechů
  • 1 šálek strouhaného kokosu
  • 7 datlí
  • šťáva z 1/2 pomeranče
  • 250 g sušených fíků
  • 3/4 šálku máku

 

POSTUP:

Libovolný druh ořechů (vlašské, mandle, kešu) umeleme v mlýnku na ořechy nebo na kávu. Kdo chce využít maximum výživných látek z ořechů, doporučuji mu je předem namočit do vody na dobu dlouhou dle druhu ořechu. (Najdete v této tabulce.) Po uplynutí doby ořechy zcedíme a propláchneme studenou vodou.

 

Ořechy smícháme s jedním šálkem kokosu. (V případě namáčených ořechů je výsledná hmota po umletí mokřejší a je potřeba přidat kokosu více.) Do směsi ořechů a kokosu přidáme pastu z datlí a pomerančové šťávy, kterou jsme vyrobili takto: datle jsme nakrájeli, na chvilku naložili do šťávy z půlky pomeranče (stačí dvě minuty) a poté i se šťávou rozmixovali na pastu. Výsledné těsto by mělo mít konzistenci těsta na vanilkové rohlíčky. Těsto natlačíme do silikonové formy na koláč, vytvarujeme vyšší okraje a vložíme do mrazáku.

 

Fíky nakrájíme (a také odkrojíme stopky) a rozmixujeme s troškou vody na kaši. Mák umeleme a vmícháme do kaše. Nalijeme na korpus a dáme do chladničky ztuhnout, aby se koláč dal krájet. Zdobíme banánem nebo plátkem kiwi

 

Pozn.: Tento recept poskytla pro stránky www.syrova-strava.cz paní Cecílie Jílková, www.najimseazhubnu.cz

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode