Dýňová polévka s mrkví a marinovanými dýňovými kostičkami (raw food)
07.11.2015 13:35
Další raw food recept na vitariánskou polévku. Řešila jsem, jak spotřebovat všechny ty úžasné dýně ze zahrádky rodičů, abych využila co nejvíce živin z těchto bio výpěstků. Jednoduchý způsob zpracování dýně v tzv. živé kuchyni je raw dýňová polévka. Mám ráda, když v polévkách něco plave, a jako dítě jsem milovala takové ty chlebové smažené kostičky, kterým maminka říká dodnes „vycpávky do polívky“. Rozhodla jsem se proto vytvořit takovéto vycpávky v raw provedení, a to rovnou z dýně. Přikusovat k ní nebo na kousky do ní nalámat můžete ještě dýňové raw krekry.
INGREDIENCE na cca 3-4 porce:
Na marinované dýňové kostičky:
- 1 až 1.5 hrnku menších kostiček dýně
- Lžíce dýňového oleje (koupíte zde)
- Kávová lžička agáve sirupu nebo jiného sladidla – javorového sirupu, palmového nektaru (koupíte zde »)
- Kávová lžička mletého zázvoru
- 1 až 2 stroužky česneku
- Sůl – nerafinovaná mořská, himalájská apod. (koupíte zde)
Na polévku:
- 1 až 1.5 hrnku nakrájené dýně
- 2 mrkve, nahrubo nastrouhané
- Hrst natural kešu ořechů namočených cca 2 hodiny ve vodě (koupíte zde »)
- 300 až 400 ml vody
- 1 polévková lžíce sušeného česneku medvědího (koupíte zde)
- 1 kávová lžička mletého zázvoru
- 1 kávová lžička sladkého kari
- 1 kávová lžička dýňového oleje (koupíte zde)
- 1 čajová lžička agáve sirupu nebo jiného sladidla – javorového sirupu, palmového nektaru (koupíte zde »)
- Sůl – nerafinovaná mořská, himalájská apod. (koupíte zde)
Na posyp:
- 2 polévkové lžíce natural dýňových semínek, namočených 5 až 10 hodin do vody (koupíte zde)
POSTUP – marinované dýňové kostičky:
- Dužninu oloupané dýně nakrájíme na menší kostičky. Počítáme s tím, že kostičky se při sušení zmenší. Kostičky dýně dáme do uzavíratelné plastové krabičky.
- Přidáme lžíci dýňového oleje, kávovou lžičku sirupu, kávovou lžičku mletého zázvoru, propasírujeme česnek a osolíme.
- Krabičku zavřeme a protřepeme v ní všechny ingredience. Necháme marinovat cca 2 hodiny.
- Po odležení vysypeme kostičky na plastové síto a necháme odkapat olej. Poté dáme kostičky do sušičky a sušíme 5 až 8 hodin (můžeme třeba přes noc). Je dobré je servírovat ještě teplé.
POSTUP – polévka:
- Do mixéru vložíme všechny ingredience na polévku a umixujeme je do hladka.
- Polévku přelijeme do hrnce a na mírném ohni za stálého míchání ohřejeme opatrně max. na 42 až 45 °C.
- Ihned podáváme, posypeme kostičkami sušené marinované dýně a propláchnutými dýňovými semínky. Můžete přidat i jakékoli oblíbené čerstvé bylinky, které máte rádi.
TIP: Pokud nemáte rádi kešu ořechy, můžete polévku zjemnit třeba kokosovým nebo mandlovým mlékem.
Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).