Nevařený šípkový čaj či osvěžující šípkový nápoj (raw food)
23.03.2013 11:11
Jak si připravit v létě osvěžující šípkový nápoj plný vitamínů nebo v zimě teplý šípkový čaj, přesto nevařený a v raw food kvalitě? Tedy se zachováním všech hodnotných vitamínů a prvků? Pokud máte svoje sušené šípky, které jste sušili do teploty max. 42 °C, tak bude příprava jednoduchá. Pokud šípky nemáte a nikde jste je v celku nesehnali, tak se připravte na podzim, nasbírejte si šípky a vytvořte vlastní zásobu na příští sezónu.
POSTUP:
Hrst sušených šípků opatrně roztlučte v keramickém hmoždíři. Drť přesypte do sklenice a zalejte ji studenou vodou. Nechte odstát přes noc. Ráno slijte přes hustý nekovový cedník (1-2x). A šípkový nápoj je hotov. Šípkovou drť znovu zalejte studenou vodou a do večera se Vám z něj vyluhuje ještě jeden použitelný šípkový výluh, jen trošku slabší.
Pokud z něj chcete letní osvěžující šípkový drink, tak šípkovou šťávu vychlaďte v ledničce (případně od večera do rána již louhujte přímo v ledničce), můžete přidat trochu čerstvé šťávy z citrónu a trochu medu či raw agávového sirupu.
Pokud si připravujete šípkový čaj během chladnějšího období roku, opatrně výluh ohřejte do teploty 42 °C.
Stejným postupem můžete udělat na podzim i šípkový nápoj z čerstvých natrhaných šípků - v hmoždíři je rozmačkáte a vyluhujete stejným způsobem ve studené vodě.
Pozn.: Šípky obsahují vitamín C, vitamíny řady B, karoteny, draslík, hořčík a fosfor.
Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).