Hospodaření s kyselinami a překyselení organismu

11.02.2013 20:25

Příčinou revmatismu, ale i většiny ostatních nemocí, je překyselení organismu (acidóza). Naše krev a celé vnitřní prostředí jsou původně zásadité povahy. Když ve stravě převažují kyselinotvorné potraviny, přijde k přetížení orgánů, které vylučují škodliviny. Jde především o ledviny.

 

Při trvalém překyselení se v těle ukládá kyselina močová a jiné cizorodé látky, které zatěžují orgány. Z některých kyselin se ve svalech a ohýbacích vytvářejí drobné krystalky, které při pohybech způsobují bolesti. Tento jev by se dal přirovnat k působení písku v ložiscích strojů. Nejhorším důsledkem překyselení organismu je nedostatek vápníku. Ten se totiž spotřeboval na neutralizování přebytečných kyselin. Vápník potom chybí v kostech a v ohýbačích, ale i v zubech a v jiných orgánech. Z nedostatku vápníku často dochází ke zlomeninám a poškození páteře. Vápník je potřebný i pro správnou činnost srdce a nervů.

 

Kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny

Hladina alkality krve a vnitřního prostředí se udržuje poměrem zásadotvorných a kyselinotvorných potravin; jejich vzájemný procentuální poměr má být asi 80:20. Strava civilizovaného člověka je do takové míry zvrácená, že z 90% se skládá z kyselinotvorných a jen ze 2% ze zásadotvorných potravin. Důsledkem této skutečnosti je překyselení organismu a převážná většina civilizačních nemocí.

 

Abychom se uměli aspoň zhruba orientovat, je dobré vědět, jaké povahy jsou jednotlivé potraviny. Někteří badatelé sestavili tabulky potravin podle jejich chemické povahy.

 

Stoprocentně kyselinotvorné jsou:

  • maso
  • živočišné tuky
  • ztužené rostlinné tuky
  • za tepla vyrobené oleje
  • bílý chléb a pečivo
  • limonády
  • bílý cukr
  • kuchyňská sůl
  • všechny těstoviny z bílé mouky
  • čokoláda (pravděpodobně myšlena z praženého kakaa, tepelně upravená – pozn. redakce).

 

Stoprocentně alkalicky (zásaditě) reagují:

  • všechny druhy zeleniny
  • cibule
  • česnek
  • brambory
  • jedlé kaštany
  • pšeničné otruby
  • klíčky
  • všechny druhy sladkého ovoce
  • citrony

 

Všechny ostatní potraviny kolísají mezi těmito extrémy, přičemž mléko je - stejně jako krev - zásadité povahy.

 

Neutrální jsou:

  • zralé banány
  • melouny
  • rajčata

 

Vařením se alkalická hodnota potravin snižuje. Nesmíme se však stát otroky tabulek. Když sníme něco kyselinotvorné, nic se nestalo, protože reakce se po alkalicky reagujícím pokrmu rychle vyrovná. Nemocní však musejí být opatrnější.

 

Několik let jsem žil na Floridě. Měl jsem tam zahradu s tropickým ovocem. Spoléhal jsem se na tabulky, podle nichž ovoce je všeobecně alkalické. Jedl jsem hodně grapefruitů. Byl jsem překvapen, že po čase se mi začaly kazit zuby a objevilo se revma, a to navzdory mé stoprocentně syrové stravě. Když jsem se vrátil do Švýcarska a přestal jsem jíst grapefruity, brzy přestaly revmatické bolesti, ale zuby se už nedaly zachránit. To však neznamená, že bychom se museli zříci ovoce, které reaguje kysele, jen ho nepoužíváme na kúry.

 

Nemocným na revma, ischias, zubní kaz a na chorobu kostí doporučujeme, aby se drželi potravin, které jsou v tabulce uvedeny jako alkalicky reagující. Komu skutečně jde o zdraví, vystříhá se všeho vařeného. Bohužel, převážná většina lidí trpí na překyselení organismu. To se lehce zjistí lakmusovým papírem namočeným v moči. Protože hladina kyseliny v krvi se nesmí měnit, nadbytečná kyselina, která se nemůže vyloučit, se usadí v těle. Na tuto základní chybu, základní příčinu všech nemocí, trpí asi 95% obyvatelstva. Nejspolehlivějším měřítkem a důkazem toho je, že 98% občanů trpí zubním kazem. Překyselení znamená nedostatek alkálií, především nedostatek vápníku. Jedinou možností, jak se chránit před zubním kazem, je alkalická strava (80 %). Co platí pro zubní kaz, platí stejně pro všechny choroby.

 

Zdroj: Výňatek z knihy „Přirozená strava – život bez chorob“, Ernst Günter, vydalo nakladatelství Popular v roce 1990.

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode