Green smoothie aneb zelené koktejly, jejich vznik a důležitost podle Victorie Boutenko

09.12.2012 19:41

Po celá desetiletí dietologové a specialisté na zdravou výživu učili veřejnost o mnoha výhodách zeleně, ale nebylo jasné, jak začlenit čerstvou zeleň do každodenního jídelníčku. Zdálo se, že jediným možným způsobem začlenění zeleně do našeho jídla je formou salátu.

Problémem je, že v našem průmyslovém světě není chuť zeleně tak atraktivní jako stimulující chuť zpracovaných potravin.

Věděla jsem, že potřebuji jíst více zeleně, ale nechutnala mi. V roce 2004, kdy jsem byla již 10. rokem na syrové stravě, díky které jsem zvrátila závažné potíže jako edém, arytmie a deprese, jsem stále neprožívala tak vibrující zdraví a vitalitu, jakou jsem hledala.

Při hledání dokonalé lidské stravy jsem se rozhodla hledat odpovědi u geneticky nejbližších zvířat. Zjistila jsem, že šimpanzi mají z 99,4% stejné geny jako lidé. Současně tato zvířata mají velmi silnou přirozenou imunitu vůči AIDS, hepatitidě typu C, rakovině a dalším smrtelným lidských onemocněním. Myslela jsem, že když sdílíme na 99,4% stejné geny, měla by naše strava být z 99,4% podobná jako ta jejich. Zdá se, že opak je realitou. To znamená, že standardní americká strava se asi z 99% liší od stravy divokých šimpanzů. Prosím, podívejte se sami.

Standardní americká strava je téměř 100% vařená nebo zpracovaná, zatímco strava šimpanzů je 100% syrová a složená z celých potravin. Jak můžete vidět z grafů, dokonce i strava typická pro „syrovojedlíky“, lidi stravující se syrovou stravou, je obvykle podobná stravě šimpanzů pouze z 50%.

Vysvětlivky: Standard American Diet (Standardní americká strava), Wild Chimpanzee Diet (Strava divokých šimpanzů), Typical Raw-Foodist Diet (typická strava „syrovojedlíků“). Rice, potato, bread and pasta (rýže, brambory, chleba a těstoviny), Vegetables (zelenina), Greens (zeleň, zelené listy), Fruit (ovoce), Animal protein (živočišné bílkoviny/proteiny), Oils (oleje), Greens and blossoms (zeleň a květy), Pith, bark, seeds (dřeň, kůra, semena), Insects (hmyz), Seeds and nuts (semena a ořechy), Avocado oils (avokádový olej, oleje).

Když jsem zjistila, kolik zeleně bychom my lidé měli konzumovat denně, bylo mi jasné, že musím přijít s naprosto novým přístupem. Ze studie lidské anatomie jsem se dozvěděla, že pro co nejlepší vstřebání má zeleň vstoupit do trávicího traktu ve zkapalněné podobě. Zeleň je bohatá na celulózu, která je pro lidský zažívací trakt celkem obtížně stravitelná. V dokonale zdravém lidském těle a s absencí nedostatků ve výživě, je zeleň zkapalněna ve dvou fázích: zaprvé důkladným rozžvýkáním a zadruhé smícháním s žaludeční kyselinou. Bohužel, mnoho lidí dnes nemá normální hladinu kyseliny chlorovodíkové v důsledku nedostatku minerálních látek, zejména zinku.

Můžete požádat svého lékaře, aby provedl test kyselosti Vašich žaludečních šťáv. Ráda bych se s Vámi podělila o pozorování, která Vám mohou pomoci rozhodnout, zda máte nebo nemáte nízké pH žaludečních kyselin. Průměrný člověk pravděpodobně zažil zvracení několikrát ve svém životě. Pokud jste někdy zvraceli v dětství, možná si vzpomenete, že kyseliny z žaludku Vám popálily hrdlo až do té míry, že to bolelo několik hodin. Možná si můžete porovnat tyto zkušenosti s další zkušeností se zvracením později v životě. Pamatujete si, zda Vás to opět v hrdle pálilo, nebo jen slabě nebo jste to pálení necítili vůbec? To by mohlo být známkou sníženého pH žaludečních šťáv.

Lidé, kteří nemohou žvýkat své jídlo a kteří mají nízké pH žaludečních šťáv, přestávají mít v oblibě konzumaci zeleně a vyvinou si k nim často až nechuť. Chápu, že je to obranný mechanismus lidského těla. Jakoby se nám říká "miláčku, nejsi schopna strávit tuto zeleň, ona jen zatěžuje Tvé trávicí ústrojí, bude Ti pak akorát špatně, takže přestaň jíst zeleň úplně“. Je to začarovaný kruh. Jak lidé konzumují více zpracovaných potravin, potýkají se stále více s   nedostatkem živin. Jejich tělo není schopné vytvořit správně silné žaludeční kyseliny, které dokáží strávit zeleň, a tak stále zvyšují svůj výživový deficit. Jejich zdravotní stav se stále zhoršuje.

V době, kdy jsem zkoumala podrobnosti o trávení zeleně, mi už chyběly pro žvýkání nejdůležitější stoličky a moje žaludeční kyseliny byly extrémně slabé. Přirozeně jsem začala hledat způsob, jak zkapalňovat velké množství zeleně. Poprvé jsem rozmixovala ve vysokorychlostním mixéru směs tmavé listové zeleniny. Nicméně poté, co jsem otevřela víko od mixéru, jsem ho musela zase rychle zavřít, protože ta vůně pro mne byla nesnesitelná. Hned jsem věděla, že takovou směs bych nemohla pít. Zároveň jsem ale věděla, že jsem na správné cestě. Mixér po mixéru byl vylit do kompostu. Uplynulo několik dní, až jsem jednoho dne narazila na odstavec v knize od Jane Goodall, kde píše, že někdy šimpanzi vezmou ovoce, zabalí ho do zeleného listu a jedí to jako sendvič. Zarazila jsem se u tohoto odstavce a přemýšlela. Zdálo se to z hlediska lidských výzkumů jako špatná kombinace. Pak jsem si ale řekla, že možná šimpanzi to vědí lépe. Později jsem dospěla k závěru, že zeleň byla chybně zařazena do kategorie jako zelenina. Je podstatný rozdíl mezi zelenými listy a zeleninou. Zelené listy nemají škrob, zatímco zelenina jako řepa, mrkev, brokolice, cuketa, daikon atd., obsahují velké množství škrobu. Škrobová zelenina v kombinaci s ovocem může způsobit nadýmání. Vláknina v zelených listech však pomáhá zpomalit vstřebávání cukru v ovoci, a tím je tato kombinace tělu prospěšná.

Tento objev znamenal počátek mé zelené smoothie revoluce (green smoothie revolution). Oloupala jsem banán a rozmixovala ho se zelenou kapustou. S obavami jsem otevřela víko mixéru, ale vonělo to skvěle. Ochutnala jsem tento zelený nápoj a chutnalo to přesně jako banánové smoothie (banánový koktejl). Byla jsem schopna „oklamat“ své tělo. Byla jsem schopna zkonzumovat velké množství zeleně bez jakéhokoliv odporu a nechuti. Necítila jsem se špatně. Ve skutečnosti jsem poprvé v mém životě zkonzumovala zeleň s radostí a požitkem!

Jak jsem vypila své první zelené smoothie, tak mi došlo, že moje děti by se tímto způsobem mohly také těšit z konzumování zeleně. A také moji přátelé. A moji sousedé. A moji spolupracovníci. A moji studenti. Ach můj bože, celý svět taky! Ten den jsem začala tančit v mé kanceláři a pak na ulici. Nemohla jsem se přestat smát a křičet radostí. Pochopila jsem, že zelené smoothies (zelené koktejly) jsou ideálním řešením pro lidi, jako jsem já, a kterých jsou miliony.

Zdroj: Převzato z výňatku z knihy „Green Smoothie Revolution“, Victoria Boutenko, 2009  - www.rawfamily.com.

Český překlad: Sylva www.syrova-strava.cz


 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode