Cizrnový humus se zeleninovou oblohou (raw food)
15.02.2013 21:11
Jednoduchá varianta cizrnového humusu. Variant existuje určitě více, tento recept berte jako tip na jeden z nich. Možná ho jednou vyzkoušíte přesně takto, a příště Vás napadnou různé obměny dle vašich preferovaných chutí. Kreativitě se meze nekladou.
INGREDIENCE ANEB CO POTŘEBUJETE (množství na jednu porci):
HUMUS:
- Cizrna – hrnek naklíčené cizrny
- Sezam – 2 lžíce natural sezamových semínek (naklíčených nebo 12 až 24 hodin máčených ve studené/vlažné vodě)
- Olivový olej – 2 lžíce zastudena lisovaného panenského olivového oleje
- Citronová šťáva – 1 až 2 lžíce čerstvé šťávy z citrónu
- Jarní cibulka – jedna čerstvá jarní cibulka nakrájená na drobné kousky
- Česnek – 1/4 stroužku čerstvého česneku, nebo trocha sušeného česneku, případně česneku medvědího.
- Sůl – dle chuti organická nerafinovaná soli – mořská, růžová himalájská nebo keltská.
- + variabilně lze přidat další koření (kmín, kari...)
OBLOHA:
- Ledový nebo římský salát
- Paprika (žlutá, červená, zelená...)
- Rajčátka
POSTUP:
Do mlýnku či mixéru (kuchyňského robotu) dáme cizrnu, sezam, olivový olej a citronovou šťávu. Umixujeme – nemusíme zcela do hladka. Ochutnáme, dosolíme, znovu i se solí umixujeme. Přendáme do plastové či uzavíratelné kuchyňské krabičky, přidáme najemno nakrájenou jarní cibulku, česnek a případně další koření dle chuti. Zamícháme a necháme odležet cca 3-4 hodiny v ledničce. Nejlépe si humus připravit hned ráno a do oběda nechat odležet.
Servírovat můžete tento cizrnový humus obložený lístečky salátu, proužky nakrájené papriky, a cherry rajčátky. Kdo chce, může k tomu přikusovat sušené krekry – například lněné. Přes zimu si můžete přihřát humus v krabičce na topení nebo nad párou a servírujte mírně nahřáté.
Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).