Bílý cukr a proč se mu vyhýbat

11.02.2013 20:05

Složky každé přirozené potraviny jsou ve vzájemném harmonickém poměru. Je to důležité pro trávení, protože složky se navzájem doplňují. Například na trávení pšeničného zrna jsou nepostradatelné otruby, protože vitamín B a vápník, které jsou jejich složkami, jsou potřebné pro trávení škrobu a cukru nacházejících se uvnitř zrna. Jestliže vitamín B a vápník chybějí, musí je dodat tělo, čímž se organismus oslabuje. Tak nastává porucha rovnováhy.

 

Zákon přírody vyžaduje, aby potrava zůstala nerafínovaná, nekonzervovaná, nevystavená zvýšené teplotě a neloupaná, tedy v přirozeném stavu.

 

Tento zákon se surově porušuje při výrobě cukru v cukrovarech. Takový cukr obsahuje už jen uhlohydráty. 20-30 prvků, které jsou složkami cukrové řepy, případně třtiny, se vařením znehodnocuje a je pro organismus ztraceno. Cukr se velmi rychle dostane do střev a do krve, v důsledku čeho se ztrácí únava. To by bylo výborné, kdyby tento stav trval déle. Jenže brzy nastane ještě větší únava, ba až ochabnutí organismu. Při náhlém zvýšení hladiny krevního cukru se zvýší i příliv inzulínu do krve, to vyvolá snížení hladiny cukru pod normál s následnou zvýšenou únavou. Co dělat proti této opětovné únavě? Rychle pomůže kousek čokolády nebo trochu sladkého nápoje a tak to jde dokola. Jednou cigaretou nebo šálkem kávy se dosáhne podobného účinku. Játra náhle vyšlou rezervní cukr do krve, to způsobí příjemný pocit osvěžení.

 

Lidské orgány snášejí určitý čas takové znásilňování, ale potom se vyčerpají a už nejsou schopné normálně reagovat. Po snězení cukru se člověk velmi rychle cítí nasycen, protože cukr má vysokou energetickou hodnotu. Ale protože neobsahuje vůbec žádné enzymy, vitamíny ani minerální soli, mnohem víc škodí, než prospívá.

 

Cukr tedy škodí organismu podobně jako omamné jedy.

 

Důsledkem jsou civilizační choroby. Známý americký lékař Dr. Quinley píše, že výroba a dovoz bílého cukru by se měly zakázat stejně jako omamný jed heroin. Potvrzuje to i Dr. Walker ve své knize Jak zůstaneme mladí. Stálý konzum bílého cukru pomalu vede k podobným důsledkům jako omamné jedy. Někdo by mohl namítat, že konzumuje jen velmi malé množství bílého cukru. Zapomíná však, že cukr obsahuje téměř každá konzervovaná potravina. Průměrná denní spotřeba cukru se odhaduje na čtvrt kilogramu na osobu. Není správné darovat zejména starším lidem dort jako projev pozornosti a lásky. Ty jim totiž jen předčasně pomohou do hrobu.

 

Cukr ožebračuje organismus o vápník; děti z něho onemocní a dostávají zubní kaz. Místo čokolády by měly dostat ovoce, především jablka, ořechy, slunečnicová a dýňová semena, syrové ořechy, máčená obilná zrna, ovocné šťávy, syrové mléko, mrkev, nepečený chléb.

 

Odhaduje se, že asi 90 % lidí trpí nedostatkem minerálních solí, především vápníku, což je důsledkem konzumování bílého cukru.

Cukr vyvolává:

  • bolesti hlavy
  • únavu
  • přecitlivělost
  • sklon k depresi
  • zapomnětlivost
  • zácpu
  • impotenci
  • zubní kaz
  • nemoci ohýbačů a páteře
  • neurózy, duševní choroby a z nich vyplývající sebevraždy
  • současně podporuje vznik všech nemocí

 

Jsem přesvědčen, že bílý cukr škodí lidem ještě víc než alkohol. Je nepochopitelné, že jeho výrobu a konzum vlády podporují, místo toho, aby ji vysoko zdanily. Prvořadou úlohou by bylo lidi informovat a přesvědčit o jeho škodlivosti.

 

Proč lékaři a zubaři v tomto směru podnikají tak málo na poli osvěty? Někteří badatelé tvrdí, že bílý cukr přispívá ke vzniku infarktu. Podobný účinek mají i těstoviny, bílý chléb a vařené ovoce, které se při trávení mění na cukr.

 

Zdroj: Výňatek z knihy „Přirozená strava – život bez chorob“, Ernst Günter, vydalo nakladatelství Popular v roce 1990.

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode