Tereza Havrlandová: Deset let vitariánkou. Kam ji to přivedlo?

24.05.2014 13:09

Pokud máte rádi kupované raw čokolády, tyčinky, krekry a jiné dobroty, patrně znáte také značku Lifefood. Majitelka firmy Tereza Havrlandová pojala záměr dovážet a následně i vyrábět raw potraviny v době, kdy na našem trhu tento sortiment zcela chyběl. Psal se rok 2007, když s pomocí dvou kamarádů dávala dohromady první receptury. Že se firma rozroste do současných rozměrů, Tereza tehdy vůbec nepředpokládala.

Inspiraci pro své podnikání nalezla Tereza v zahraničí – ve Francii, na Novém Zélandě, v Austrálii a Americe. Tam ji oslovil koncept Organic Food, zdravé bio stravy. Postupně přešla na raw stravu a pozorovala její účinky na své zdraví. Dnes je vitariánkou již desátým rokem.

Přešla jste na raw z veganství ze dne na den, nebo postupně?
Já na raw nepřešla z veganství, ale z všejedení. Ze dne na den jsem se stala vegetariánem i vitariánem najednou, a tehdy naostro 100% vitariánem. Ještě chvíli jsem pak vyhledávala raw sýry, ale po krátké době jsem přišla na to, že to taky není pro mě OK a od té doby jsem úplný vegan.

 

Jak vypadá váš denní jídelníček?
Většinu dne jím jen ovoce, takže určitě osmdesát a víc procent mého jídelníčku je ovoce, převážně tropické. Nutnou součástí jsou zelená smoothie s velkou sadou špenátu. Na večer je na řadě zelenina: buď salát, nebo napařená. Netvrdím o sobě, že jsem stoprocentně raw.  Spíš mě zajímá být stoprocentně v pohodě a někdy mi sedne napařená zelenina víc než studený salát. Sem tam možná také rýže nebo quinoa. Co mě zajímá daleko víc, je, aby to jídlo nebylo tučné a s obsahem soli. Zkrátka udělat chutný salát, aby v něm nebyly oleje (ty vynechávám zcela) či halda tuku v podobě avokád a ořechů – a ještě navíc udělat ho zcela bez soli tak, aby to nadchlo chuťové buňky a vyvolalo příjemný pocit nasycení, což je někdy obtížné. Takže někdy radši dám přednost jednoduše spařené dýni nebo brokolici… V každém případě vždy zůstávám v rostlinné říši a bez lepkových pochoutek. Oleje jsem vyřadila zcela a o jejich údajné prospěšnosti upřímně pochybuji. Ořechy a semínka udržuji na úplném minimu, snažím se více či méně přiblížit k poměru živin 80/10/10 (sacharidy/bílkoviny/tuky).

 

Jaký máte pitný režim? Prý nic nepijete…
Pitný režim většinou skutečně vůbec neřeším. Pouze občas – a to zejména, když nejím nic.

 

Užíváte suplementy?
Ano, nějaké ano. Před pár měsíci mi to tak nějak přišlo jaký dobrý nápad, takže jsem zařadila B12 a D. Nějak extra si s tím hlavu nelámu, až mi to přestane připadat jako dobrý nápad, tak s tím asi zas přestanu.

 

Co vám raw strava dala? 
Tak řekněme, že ten krok, co jsem před 10 lety udělala, je tak či onak příčinou de facto všeho, co se aktuálně v mém životě děje, a to na všech úrovních. A vzhledem k tomu, že každá zkušenost je dobrá zkušenost, tak se dá říct, že vše, co mi tato strava dala, je pozitivní.

 

Jak probíhá výběr raw surovin a testování kvality ve vaší firmě?
Primárně si vyžádáme veškerou dokumentaci od dodavatele a případně si osobním rozhovorem s dodavatelem necháme celý výrobní proces dobře popsat. Už tam člověk může dobře poznat, jak moc to ten člověk myslí upřímně a zda ví, o čem mluví. Další krok je senzorické posouzení, kdy naše mlsné jazýčky dokáží rozpoznat ledacos. Poslední možnost je návštěva dodavatele – ať už farmy nebo zpracovatele – a přímá kontrola výrobního procesu na místě. Aktuálně řešíme i možnosti laboratorního testování některých specifických parametrů, ale to je zatím projekt v plenkách.

 

Kolik rukou je třeba pro výrobu vašich dobrot?
Asi tak sto padesát.

 

Je možné, že se vaše výrobky někdy objeví v běžných supermarketech?
Nikdy neříkej nikdy, že… Ale vysloveně po tom netoužím. A vzhledem k tomu, jak jsou nastaveny podmínky řetězců – a také vzhledem k faktu, že nemám jediný důvod tyto podmínky nuceně akceptovat – vidím to jako vysoce nepravděpodobné. Jediná škoda na tom je, že se tak produkty asi nikdy nedostanou ke spoustě lidí, které by mohly zajímat, ale kteří prostě do bio obchůdků nikdy chodit nebudou.

 

Poznámka: " Článek byl na webu www.syrova-strava.cz uveřejněn se souhlasem autorky, provozovatelkou stránek www.najimseazhubnu.cz. Článek je jejím duševním vlastnictvím. Kopírováním textu nebo jeho částí bez jejího povolení se dopouštíte trestného činu porušování autorských práv."

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode