Sergej Boutenko a Marina Gladkikh hovoří o tématu syrová strava

19.01.2013 07:42

Textový přepis videa, které si můžete prohlédnout s českými titulky na této adrese:

suprememastertv.cz/raw1.php?anim1=boutenko_gladkikh_prospesne_zelene_koktejly_cz.flv

 

Od doby, co jím syrovou stravu, začala má mysl lépe pracovat. Mohu se delší dobu soustředit, zatímco dříve jsem se cítila neklidná, nemohla jsem si sednout a číst knihu.Syrová veganská strava si získává popularitu a vegani na syrové stravě říkají, že tato strava má mnoho výhod, jako jsou například prevence a ústup nemocí, zlepšení trávení a také zvýšení fyzické a duchovní energie. Syrová veganská strava zahrnuje pouze nevařené rostlinné jídlo, které se upravuje do teploty 40 stupňů Celsia, aby se zachovaly přírodní enzymy a aby nebyl vysokou teplotou zničen klíčový prvek k tělesnému zdraví.

 

Dnes navštívíme dva odborníky v oblasti syrové stravy:

Začneme se Sergejem Boutenkem. Rodina Boutenko je původně z Moskvy v Rusku a v roce 1990 emigrovala do USA. Po třech letech začala mít celá rodina vážné zdravotní potíže a v roce 1994 jejich matka Viktorie, která hledala léčbu, začala se syrovou stravou. Celá rodina si později přisvojila tento zdravý životní styl a jejich zdravotní problémy zmizely!

 

Boutenkovi začali vydávat knihy, DVD a vedli semináře o zdraví, aby pomohli lidem na celém světě změnit jejich stravu a zlepšit si své zdraví.

 

Sergej: Když mi bylo pouhých devět let, byla mi diagnostikována dětská cukrovka a ve stejné době rovněž onemocněli všichni z mé rodiny. Moje matka měla arytmii, můj otec měl onemocnění štítné žlázy a zánět kloubů a má sestra měla astma. Nejdříve jsme hledali pomoc u konvenčních metod, ale když jsme v nich nenalezli žádnou odpověď, začali jsme hledat alternativní metody, které nás vedly k nalezení syrové stravy. Začali jsme jíst syrovou stravu, hodně listové zeleniny a to vedlo k vyléčení všech neduhů.

 

Při hledání lepšího způsobu stravování rodina Boutenko objevila, že běžná listová zelenina, která je k mání na trzích, je skvělou potravou a obsahuje široké spektrum vitamínů, minerálů, antioxidantů, bílkovin, fytonutrientů a navíc je velmi prospěšná zdraví. Proto se syrová zelenina stala jedním z klíčových faktorů k obnově rodinné pohody.

 

Sergej: Zkoušeli jsme mnoho různých způsobů, jak jíst syrovou stravu. Jedli jsme většinou plody, pak jsme jedli většinou klíčky, hodně ořechů a po 16 letech tohoto stravování jsme poznali, že nesmíme zapomínat jíst tyto zelené listy. Jsou velmi, velmi prospěšné pro každý aspekt zdraví. Absolutně nejlepší způsob je zařadit do jídelníčku zelený koktejl a to je základní koncepce, kterou moje matka Viktorie Boutenko využívala, kdy vezmete zelené listy zeleniny a rozmixujete je s ovocem a uděláte skvělý zelený koktejl. Chutná stejně jako ovocný koktejl, ale je to snadný způsob, jak dostat zelené listy do vašeho těla. Pokud uděláte tohle a nic dalšího, začnete obnovovat vaše zdraví, začnete přirozeně toužit po zdravějších potravinách a budete chtít zdravěji jíst. Myslím, že je to pravděpodobně nejlepší věc, kterou mohou lidé dělat.

 

Viktoria Boutenko, mimořádná profesorka Státní univerzity Jižního Oregonu v USA, uvádí různé recepty zelených koktejlů a předává své vědomosti o přírodní síle ovoce a zeleniny ve své knize „Zelená koktejlová revoluce“.

 

Kromě toho Sergej a jeho sestra Valja, když dospívali, vydali společně knihu o výhodách syrové veganské stravy z pohledu mládeže „Jídlo bez ohřívání“.

 

Sergej: Všiml jsem si, jak děti všech věků, tvarů a velikostí milují své mixované zelené nápoje. Prostě dobře chutnají a my rádi jíme to, co dobře chutná. Jedlé, divoké rostliny jsou v salátech a džusech ohromné a jsou zdarma, jsou skvělé a vysoce výživné.


Pan Boutenko studuje mnoho let jedlé divoké rostliny a zjistil jejich úžasnou schopnost léčit nemoci a zvýšit energii. Proto jsou super potravinami! Planě rostoucí plevele jsou mou největší vášní, protože to byl celkem přirozený přechod od jedení velkého množství zeleniny k jedení volně rostoucích rostlin, které byly dokonce ještě výživnější.

 

Sergej: V podstatě se tedy díváme na různé věci, kterým naši praprarodiče a prarodiče říkali potrava, a my už nevíme, jak je jíst, protože nás teď děsí. Máme strach, že nám mohou ublížit, přestože ve skutečnosti je mnohem více plevelů jedlých než jedovatých. Jsou dokonce výživnější než zelenina zakoupená v bio obchodě a jsou zdarma a snadno dostupné pro každého.

 

Sergej Boutenko obhajuje přidávání divokých, jedlých rostlin do své každodenní stravy, často o tomto tématu vypráví a podniká „plevelové procházky“, kde se účastníci baví hledáním plevelů v přírodě pro své koktejly. Upozorňuje však, že konzultace s odborníkem je nutná, pokud si člověk není jistý, zda je rostlina jedlá či ne.

 

Sergej: Naši rodiče nás učili vysát konec květu jetele ústy, tím vlastně získáte jeho nektar, chutná docela sladce. Jetel je opravdu, opravdu dobrý čistič krve a pomůže vám zbavit se nádorů, rakoviny. Listy v salátech a koktejlech jsou skutečně výživné, jsou také velmi chutné.

Marina Gladkikh je velmi známá mezi vitariány v Rusku a je často zvána do médií, aby hovořila o svých zkušenostech se syrovou stravou.


Vydala také knihy: „Od zelených koktejlů k syrové stravě“ a „Můj život: syrová strava“.

V roce 2008 na radu své sestry Viktorie Boutenko začala pít zelené koktejly a zcela přešla na konzumaci syrové stravy.


Paní Gladkikh pak zakusila zásadní změny ve svých hodnotách a fyzické pohodě. Mohla chodit bosa dokonce i po ledu a sněhu, všechny její nemoci zmizely a shodila 15 kilogramů.
 

Marina: Kdyby mi někdo řekl před dvěma lety, kdy jsem přecházela na syrovou stravu, že budu schopna běhat bosa, nevěřila bych. Jistě, nejdříve to bylo pro mé bosé nohy trochu studené. Ale asi po minutě a půl přišlo něco opravdu překvapujícího, a důsledkem toho se mé nohy začaly zahřívat, země a sníh je nechladily, ale vlastně je naopak zahřívaly. Pravděpodobně to bylo větší komunikací se Zemí, s přírodou a cítila jsem určitou vnitřní radost, že stojím bosýma nohama na sněhu. Moc se mi to líbilo, tak jsem to dělala častěji a častěji.

 

Jak se přesně dá přejít na syrovou stravu?

Marina Gladkikh sděluje své cenné zkušenosti. Poznala jsem, že postupný přechod na syrovou stravu je mnohem efektivnější, než náhlé odmítnutí mnoha produktů najednou. Když lidé přecházejí na syrovou stravu, mohou si například zpestřit jídelníček zelenými koktejly, přidat mandle, ořechové mléko nebo nějaké jiné rostlinné mléko. Je to mnohem lepší, než pít mléko z obchodu. A díky obměně našeho jídelníčku se můžeme pomalu učit naslouchat našemu tělu, pozorovat ho, vidět určité změny a nakonec si vybrat správně, přijmout správná rozhodnutí konkrétně pro nás.


Marina: Já si opravdu myslím, že by se měl každý člověk naučit naslouchat sám sobě. Nyní je o tom hodně literatury, filmů a jiných zdrojů, ale mé doporučení je, snažit se naslouchat sami sobě. Přečtěte si literaturu, hledejte, komunikujte s vitariány, účastněte se různých vitariánských setkání a pak začněte změnu krůček po krůčku. Nejjednodušší věci – můžeme vzít jakoukoli rostlinnou potravinu, ať už je to ovoce ze stromu, ať už je to čistá voda tekoucí z hor nebo voda, kterou filtrujeme z vodovodu. V každé situaci je velmi snadné použít syrovou stravu – jen ji umyjete a sníte. V zásadě je to potrava pro lenochy. Protože ji zpravidla není nepotřeba vařit a naše tělo je navrženo pro tuto stravu. Mohu s jistotou říci, že na syrové stravě bude člověk jíst mnohem méně.  Množství jídla se zmenšuje, ale energie člověka se zvyšuje! Zkuste to, možná se vám to bude líbit.

 

Nechť se prospěšnost veganské syrové stravy rychle rozšíří mezi lidi po celém světě. Pro více informací o rodině Boutenko a Marině Gladkikh prosím navštivte následující webové stránky.

 

Rodina Boutenko: www.RawFamily.com

Marina Gladkikh: www.GladWorld.ru
 

Zdroj textového přepisu: www.vitarian.cz


 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode