Rozhovor se Sylvou: "Poslouchám své tělo"

01.03.2016 17:43

Rozhovor se Sylvou Petrovou, pořízený v lednu 2016 Renatou Petříčkovou.

Úryvek z rozhovoru:
Renata: Skvělý rozhovor s autorkou projektů věnujících se syrové stravě ke knize Česká raw food: Tajemství těch nejlepších. Zaujal mne především lehký a zdravý rozum, s jakým ke své stravě Sylva přistupuje. Tak nějak by to, myslím, mělo být. Tak přeji příjemné počtení...

Sylva Petrová v knize Česká raw food stojí na straně těch, kteří tento styl života propagují. Její webové projekty se zabývají osvětou a vysvětlují význam živé stravy pro lidský organismus, nabízí pomocnou ruku čtenářům ať už v podobě receptů, praktických rad nebo rozhovorů s lidmi, pro které je živá strava životním stylem.

Renata: Sylvo, vy jste ale astrologicky Býk. Zemské znamení, které snad nemůže žít z něčeho tak nadpozemsky lehkého jako je syrová strava! Vím, že jste se k vitariánství dostala skrze vlastní zdravotní problémy, je toto dostatečným motivem pro mysl, duši a organismus, abyste u vitariánství už zůstala?

Sylva: "Ano, jsem zrozena ve slunečním znamení Býk. A k němu opravdu patří i láska k dobrému jídlu a pití J Ovšem to, co je dobré pro jednoho, nemusí (a často nebývá) dobré pro druhého. A chutě se během života navíc mění. To jsme asi postřehli všichni. A že je syrová strava příliš "lehká"? Zkuste si dát třeba raw food dortík, raw ořechový quiche nebo raw burger a jiné… To rozhodně nejsou jídla, po kterých máte pocit hladu! :-)

Jak píši v knize Česká raw food, k syrové stravě jsem se dostala při vážných zdravotních problémech, na přelomu roku 2011 a 2012, kdy mne postupný přechod na raw food doslova vrátil do normálního provozu. Také v knize píši, že jsem kvůli chronickým potížím, které jsem měla zhruba od mých 18 let, zkoušela různé změny ve stravování - vysazování určitých potravin - a sledovala reakce těla. Zkoušela jsem detoxikovat tělo mnoha způsoby - ať už pomocí ořešáku černého nebo preparátů MUDr. Jonáše, tinktur bylinkáře Martina Kolára, citronovou kůrou dle Stanley Burroughse a dalšími. Největší změna přišla právě při komplexnější změně stravování, která u mne znamenala vysazení všeho s lepkem, bílým a umělým cukrem, také octem (mimo jablečného), dále jsem vysadila kávu, černý i zelený čaj (ponechala jen bylinkové čaje, rooibos, lapacho), vyřadila kravské mléko a výrobky z nich a samozřejmě alkohol. Masné výrobky jsem v těch letech nejedla už déle, mimo jedné výjimky, kterou byl vánoční kapr. K tomu jsem začala zvyšovat dávky syrového ovoce a zeleniny a nahrazovat klasická vařená jídla nevařenými, dle raw food konceptu. Asi během 5 měsíců jsem přešla na 100 % raw food a stravovala se tak asi rok a půl. Změny jsem vnímala velké. Některé chronické potíže zmizely zcela. Poté jsem cítila, že není nutné a že moje tělo to ani tak nechce, abych byla 100 % jen na raw stravě, takže jsem si tu a tam dala i něco šetrně tepelně upraveného. Avšak stále bez lepku, bez bílého a umělého cukru, bez octu, bez kravského mléka. Vyhýbám se všem umělým dochucovadlům, barvivům a podezřelým konzervantům.

Kombinovala jsem třeba vařené brambory, pohanku, jáhly, rýži či quinou s čerstvými ingrediencemi a raw "omáčkami". Polévky jsem si udělala třeba s vařeným bramborovým základem a do toho již za teploty 42-45 °C vmixovala čerstvou zeleninu. Sem tam si tělo řeklo o pravý kozí nebo ovčí sýr. Později i o kousek vařené či pečené ryby. Nehlásím o sobě nikde, že jsem 100 % vitariánka, veganka, vegetariánka a podobně. Raw strava mě velice pomohla a dává mi smysl, a proto o ní informace nadále ráda šířím, ale ani v knize či webech netvrdím, že je jediná pravá strava a že musí člověk být 100 % vitariánem či veganem. Snažím se nestavit k ničemu fanaticky a radikálně. Dovoluji si tvrdit jen to, že nevím, co je naprosto ideální strava pro člověka - prostě "NEVÍM", a s pánem Bohem se mi na toto téma nepodařilo zavést jasnou konverzaci J Loňskou a letošní zimu jím raw stravy třeba 40 až 50 %, přes léto 60 až 100 %. Ten poměr se mění. Snažím se poslouchat svoje tělo. Třeba za pár měsíců přijde zase období, kdy budu cítit, že chci jíst několik měsíců zase jen 100 % raw food stravu. Nevím, co bude dál. Může být cokoli. Život nás někdy nasměruje úplně jiným směrem, než předpokládáme."

Celý rozhovor si můžete přečíst na některém z webů, kde byl rozhovor zveřejněn:

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode