Rozhovor s Petrou alias Rawstlinkou: „Nejšťastnější jsem, když mohu s lidmi sdílet jídlo, které mám nejradši.“

22.02.2015 15:41

A je tu opět rozhovor alias rawzhovor na téma vitariánství, raw food, syrová či živá strava nebo též trochu divoce znějící „syrovojedení“. Další ženou, která má s vitariánskou stravou delší zkušenosti, je Petra Petrinsky Slabá alias Rawstlinka. A jelikož je to odvážná žena, svolila, abych ji podrobila „palbě“ několika otázek. A jak jsem poznala, že je odvážná? Tipuji to nejen podle pár osobních setkání s Petrou, ale také z úvodního textu na jejím webu, kde mimo jiné píše: „…hodlám svými recepty omráčit svět, a uvažte sami, jak nesmírně těžké je omráčit svět receptem na syrovou strouhanou mrkev nebo mleté lněné semínko... Inu, nekladu si snadné cíle….“ :-) Nuže, pojďme si s touto romantickou, vtipnou a odvážnou ženou popovídat.    

Sylva (Syrova-strava.cz): Milá Petro, zkus se v úvodu našeho rozhovoru čtenářům trošku představit.
Petra (Rawstlinka.cz):  „Ahoj, jsem Petra a miluji jídlo. Když mi bylo sedm let, upekla jsem s pomocí maminky po vzoru Lisa z Dětí z Bullerbynu svou první bábovku. Od té doby jsem byla v naší rodině odbornicí na bábovky a pečení vůbec. Po bábovkách přišly štrůdly, cukroví, koláče a dorty. Po letech strávených v Londýně a cestování po světě mě uchvátily pokrmy kuchyně arabské, mexické, italské, thajské a indické. V té době už jsem byla veganka, takže jsem si všechny recepty přizpůsobovala rostlinné stravě. Pak přišlo období raw food.

V Londýně jsem pracovala jako učitelka angličtiny. Po návratu do Prahy jsem pracovala dva roky jako jazyková metodička v jazykové škole, což byla hodně administrativní práce. Byla to práce pohodlná a nenáročná se skvělým a pravidelným platem. Chyběl mi tam však prostor pro kreativitu a především jsem v tom neměla srdce, vůbec mě to nenaplňovalo. Necítila jsem, že by to mělo smysl. Měsíce plynuly a já se každý den těšila z kanceláře ven. A pak jsem to udělala – dala výpověď. Pár měsíců na to vznikly moje stránky www.rawstlinka.cz, které jsou především pro sdílení fotek raw pokrmů a receptů. Začala jsem pořádat kurzy živé stravy, jezdit s raw stánkem a nabízet raw i veganský catering. Rozdíl mezi prací, kterou jsem dříve dělala pro peníze a tou, kterou nyní dělám ze srdce, je obrovský."

 



Sylva (Syrova-strava.cz): Vybavíš si situaci, kdy ses poprvé setkala s pojmy syrová strava, živá strava, raw food či vitariánství? Můžeš nám své první setkání popsat?
Petra (Rawstlinka.cz):  „Díky mým rodičům se mi asi před 15 lety poprvé dostala do ruky kniha od doktora Normana Walkera o džusech a půstech. Pak přišla kniha Pravda o mléce. Strávila jsem tehdy šest měsíců pouze na syrovém ovoci a zelenině. Měla jsem tehdy pocit, že létám. Po těch šesti měsících mi však přestaly saláty chutnat a já se vrátila k veganství. Nebyla jsem tehdy na vitariánství připravená – nevěděla jsem nic o klíčení, máčení ořechů, mořských řasách a kvašených potravinách. O mnoho let později si mě vitariánství našlo znovu."

Sylva (Syrova-strava.cz): Ty sama se stravuješ ze 100 % vitariánsky nebo si občas dáš i něco, co není 100 % raw? Co bylo Tvojí hlavní motivací, která Tě dovedla k tomuto způsobu stravování?
Petra (Rawstlinka.cz):  „Tři roky jsem se stravovala 100% vitariánsky. Tento rok zažívám poprvé po dlouhé době chuť na vařené, jako bych potřebovala jiný druh energie, než kterou mi poskytuje syrová strava. Do svého jídelníčku jsem tedy zařadila zeleninu dušenou na páře a občas nějaké přirozeně bezlepkové obilniny.

Mou hlavní motivací byla vždy lehkost a spousta energie, kterou mi syrová strava dává. Několik let jsem byla veganka, ale postupně jsem se začala zbavovat všeho, po čem mi bylo těžko, jako těstoviny, pečivo, cukr, hummus, tofu a sojové výrobky. Nakonec mi bylo nejlépe na salátech a ovoci."

Sylva (Syrova-strava.cz): Jakých výsledků zdravotních či jiných jsi dosáhla během doby, kdy konzumuješ převážně syrovou živou stravu?
Petra (Rawstlinka.cz): 
„Nikdy jsem neměla žádné vážné zdravotní problémy, ale zcela jistě mám dnes čistší pleť, lépe spím a méně se mi mastí vlasy."

Sylva (Syrova-strava.cz): Jaký máš názor na syrové maso (tatarák z lososa, hovězí tatarák...), syrové vejce, syrové mléko, výrobky ze syrového mléka a také na včelí med?
Petra (Rawstlinka.cz):  „Pokud někomu chutná syrový losos nebo hovězí v bio kvalitě, tak ať si je zcela jistě dopřeje. Mě syrové maso, ani mléčné výrobky vůbec nelákají. Včelí med používám ráda, leč střídmě."



Sylva (Syrova-strava.cz): Konzumuješ a používáš při tvoření jídel i nějaká sladidla, dochucovadla či fermentované výrobky? Jaké?
Petra (Rawstlinka.cz):  „Snažím se sladit co nejméně. Nedávno jsem do jídelníčku po letech zařadila med, protože je mi sympatičtější, než agáve sirup. Med používám výhradně domácí, který není určen pro komerční účely a je dělaný s láskou. Občas sladím také rozinkami, datlemi, agáve nebo javorovým sirupem. Jako dochucovadla občas používám miso pastu nebo sojovou omáčku tamari. Každý týden si dělám vlastní kvašené zelí.  Používám bio zelí a připravuji různé druhy – s mrkví a cibulí, s křenem, římským kmínem. Kvašené zelí si do salátu přidávám každý den."

Sylva (Syrova-strava.cz): Jak zajišťuješ pro své tělo dostatečný příjem hojně diskutovaných vitamínů D, B12 a proteinů? A řešíš nějak speciálně příjem probiotik?
Petra (Rawstlinka.cz):  "Vitamín B12 si doplňuji pomocí tablet. Proteinu získám dostatek ze zeleniny, semínek a naklíčených luštěnin. Vitamín D získávám ze sluníčka (nejméně 10 minut denně). Probiotika jím denně ve formě kvašeného zelí."

Sylva (Syrova-strava.cz): Jsou nějaké potraviny, které se sice řadí mezi raw food, ale kterým se z nějakého důvodu vyhýbáš anebo je konzumuješ jen v minimálním množství? Které a proč?
Petra (Rawstlinka.cz):  „Ořechy používám jen výjimečně a to obzvlášť vlašské. Vyhýbám se především kešu ořechům a agáve sirupu."

Sylva (Syrova-strava.cz): Proč se vyhýbáš právě kešu ořechům a agáve sirupu? To bude čtenáře určitě zajímat, protože tyto dvě suroviny jsou součástí velkého množství raw receptů, zejména raw sladkostí.
Petra (Rawstlinka.cz):  „Kešu ořechům se vyhýbám, protože mi po nich není dobře, obzvlášť pokud je jím často a ve větším množství. Před pár lety jsem byla na týden v Londýně, kde jsem si v nadšení nad výběrem raw dezertů denně dopřávala jeden kousek raw dortu s kešu. Bylo mi těžko nejen ten týden, ale i pár dní po návratu domů. Není mi navíc sympatický postup, kterým se tyto ořechy zpracovávají – pomocí horké páry, aby se zabránilo jejich kontaminaci s jedy pod skořápkou.

Agáve sirup nepoužívám proto, že nejenže není pro nás Evropany přirozený, ale není ani nijak nutričně hodnotný. Přijde mi zbytečné jím doslazovat. Pokud doslazuji, pak dávám přednost sladidlům, která jsou z našeho prostředí a nutričně bohatší (rozinky nebo med).“

Sylva (Syrova-strava.cz): Podstupuješ během roku nějaké očisty, detoxikační nebo protiparazitální kúry?
Petra (Rawstlinka.cz): „Jednou ročně se pouštím do citrónové kúry (tzv. Master Cleanse dle knihy Zázračná citronová kůra, Stanley Burroughs), tedy 10denní očisty střev, kdy si od stravy odpočine nejen moje tělo, ale také moje mysl. Celých deset dní nemusím nakupovat jídlo, připravovat ho, umývat nádobí ani myslet na jídlo, takže vytvořím spoustu prostoru pro jiné činnosti. Všem vřele doporučuji."

Sylva (Syrova-strava.cz): Kdy a jak se zrodil název Tvého projektu Rawstlinka.cz?
Petra (Rawstlinka.cz):
„Své webové stránky s fotkami a recepty jsem plánovala téměř dva roky. Jediné, co mě brzdilo, bylo jméno projektu, který jsem dlouho nemohla nalézt. Vyhlásila jsem tedy pomocí FB soutěž a požádala své přátele o nápady. Reakcí jsem měla desítky, ale žádný nebyl ten pravý. Rawstlinka se mi líbila, ale nedokázala jsem s ní souznít do okamžiku, kdy jsem sama začala pěstovat rostliny a starat se o ně. Když jsem vypěstovala své první rostlinky, bylo jasné, že jsem ten pravý název našla."

Sylva (Syrova-strava.cz): Co všechno v rámci projektu Rawstlinka.cz nabízíš?
Petra (Rawstlinka.cz):
„Nabízím raw food kurzy, kterým říkám rawmaking. Kurzy pořádám přibližně jednou měsíčně buď v Praze nebo kdekoli jinde, kam si mě lidé pozvou. Dále nabízím stánky s raw food občerstvením, a to většinou na festivalech, koncertech, tanečních nebo hudebních workshopech. Na stánkách obvykle nabízím raw jablečné štrúdly, pizza štrúdly, pralinky, zeleninové chlebíčky, hummusy atd. Nabízím také catering, a to jak raw, tak vařenou veganskou kuchyni. Z vařené stravy je v mé nabídce převážně arabská, thajská a mexická kuchyně."



Sylva (Syrova-strava.cz): Existují nějaké další činnosti nebo projekty, které se do Tvého života připletly díky syrové stravě?
Petra (Rawstlinka.cz):
„Předpokládám, že ano, ale právě teď nic nenapadá..."


Sylva (Syrova-strava.cz): Máš nějaké další osobní sny či vize, které souvisejí s raw food, a které by sis chtěla splnit?
Petra (Rawstlinka.cz):
  „Jsem spokojená s tím, co právě teď dělám. Od dětství miluji jídlo, vaření, pečení a přípravu jídla vůbec. Nejšťastnější jsem, když mohu s lidmi sdílet jídlo, které mám nejradši, ať už jde o saláty, raw štrúdly nebo jiné sladkosti. Vyhovuje mi to, že pracuji sama a vezmu jen tu práci, kterou zvládnu sama. Mám svobodu v tvoření a vezmu jen ty pracovní nabídky, které chci. Dříve jsem chtěla mít salátový bufet nebo restauraci, ale dnes cítím, že se nechci nikde vázat a miluju svobodu, prostor a čas, který mám."

Sylva (Syrova-strava.cz): Chtěla bys vzkázat něco začínajícím vitariánům nebo prostě lidem, kteří chtějí zařadit syrovou živou stravu ve větší míře do svého jídelníčku?
Petra (Rawstlinka.cz):
  „Ať už si přečtete nebo vyslechnete cokoli, poslouchejte především své tělo. Nenechte se fanaticky strhnout vlnou „nesmím/musím,“ nebo „zdravé/nezdravé.“ Otázka toho, co je zdravé a co ne, je relativní. Jezte jak potraviny, které vám dělají dobře, tak které vám dělají radost. Potraviny hladí nejen naše tělo, ale také naši duši. V žádném případě si nic nezakazujte a neodříkejte si nic ze strachu. Když po něčem vaše tělo zatouží, dopřejte mu to."

Sylva (Syrova-strava.cz): Na závěr našeho povídání Tě poprosím, jestli bys mohla čtenářům prozradit nějaký svůj recept.
Petra (Rawstlinka.cz):
„Podělím se s Vámi například o jednoduchý raw makový dortík. Miluji mák, jablka a vlašské ořechy – typicky české přísady. Tento lahodný pokrm si připravuji buď k snídani, pokud mám chuť na něco vydatnějšího, nebo k večeři. Díky jablečné šťávě je pokrm sladší a vláčnější. Vlašské ořechy a mák se skvěle doplňují – zatímco vlašské ořechy obsahují tuky typu omega-3, mák má tuky typu omega-6."

Makový dortík dle Rawstlinky - recept:
Množství: 2 porce
Doba přípravy: 10-15 minut

INGREDIENCE:

  • 10 jablek (5 nastrouhaných nahrubo, 5 odšťavněných)
  • 2 menší hrnky máku
  • 2 hrsti vlašských ořechů


POSTUP:

  • 5 jablek zbavte jádřinců, nastrouhejte je nahrubo a rozdělte je do 2 talířů nebo misek.
  • Zbývajících 5 jablek odšťavněte.
  • V mixéru nebo na mlýnku umelte mák. Pár lžic suchého mletého máku dejte stranou a zbytek smíchejte s čerstvou jablečnou šťávou.
  • Strouhaná jablka zalijte makovou kaší, posypte zbylým suchým mákem a vlašskými ořechy. Ihned podávejte.


Děkuji Ti za rozhovor a poskytnutý recept a přeji hodně zdaru a inspirací ve Tvém podnikání a tvoření.
Sylva
(www.syrova-strava.cz)

I já děkuji.
Petra Petrinsky
(www.rawstlinka.cz)

22. 2. 2015

 

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode