Rozhovor s Miroslavou: „Vitariánství mi poskytlo možnost spojit fyzično s duchovnem. Fyzická stránka a její čistota úzce souvisí s čistotou duchovní...“

12.12.2014 17:47

Pro další z řady rozhovorů s lidmi podnikajícími v oblasti raw food anebo lidmi, kteří mají s vitariánskou stravou delší zkušenosti, jsem si vybrala jednatelku kavárny MyRaw Café, paní Miroslavu Malaníkovou. Kavárna, zaměřená na vegan raw food stravu, byla otevřena 9. 9. 2014 a najdete ji v Praze na Dlouhé ulici. MyRaw Café se tak zařadilo mezi další podniky nabízející raw pochoutky, a to jak sladké, tak i slané. Další místo propagující a podporující zdravý životní styl. Kavárna, kde si můžete zamlsat bez výčitek. A nebojte se. Z MyRaw Café určitě nebudete odcházet málo syti. :-)  

Miroslava Malaníková  

Sylva (Syrova-strava.cz): Milá Miroslavo, nejprve Vás poprosím, abyste se čtenářům webu www.syrova-strava.cz trochu představila.
Miroslava (MyRaw Café): „Vystudovala jsem práva v Brně a od roku 1996 jsem advokátkou. Mám 2 dcery; Petru (28 let) a Adélu (14 let). Od roku 2010 jsem se pustila do psaní knih (Mise MM aneb Mesiáš přijde za sedm dní, Mise MM II aneb kód 37 a Jeho veličenstvo chrt) a svůj životní příběh nyní směřuji k propagaci zdravého životního stylu – vitariánství, právě prostřednictvím kavárny MyRaw Café. Moje vitariánská cesta začala před rokem a půl, kdy jsem už měla zkušenost se zdravým životním stylem jako dlouholetá vegetariánka a následně veganka. Nejdříve jsem tvořila dortíky pro rodinu a přátele a pak se k mému vitariánství přidala i dcera Petra, částečně i manžel a dcera Adéla, jež jsou také vegany.

Raw veganství pro mě a moji rodinu znamená cestu porozumění světu v globálním měřítku, nikoliv jenom souzení všeho podle toho, jak se mi to líbí či chutná a zejména budoucnost mých dětí. Podporuji etický životní styl, ekologickou zodpovědnost a návrat k zemědělství bez genetické modifikace.“

MyRaw Café

Sylva (Syrova-strava.cz): Kdy a za jakých okolností vznikl nápad na otevření kavárny MyRaw Café a jak se zrodil její název?
Miroslava (MyRaw Café): „Nápad otevřít si kavárnu vznikl velmi spontánně, a to téměř před rokem, při příležitosti návštěvy jedné z  raw veganských cukráren. První, kdo na tento nápad přišel, byla moje dcera Petra, která je nyní mojí velkou posilou v MyRaw Café a samozřejmě také nadšenou vitariánkou. Mně se tak splnil sen, kdy jsem chtěla spojit příjemné místo plné pozitivní energie s osvětou o zdravém způsobu života.

MyRaw Café

Sylva (Syrova-strava.cz): Co všechno v rámci projektu Vaší kavárny nabízíte?
Miroslava (MyRaw Café): „V současné době nabízí kavárna pestré menu v podobě snídaní, obědů a večeří formou denní aktuální nabídky nebo výběru z menu samotného, které doplňují slané chuťovky, jako jsou ořechové sýry, dipy a tyčinky. Specialitou kavárny jsou pak raw veganské dezerty, které se připravují nejen podle mých receptů, ale vylepšené a originální recepty celého týmu. Kavárna nabízí tu nejlepší praženou kávu, jakož i alternativní přípravu kávy, kterou dochucujeme pomocí ručně připravovaného ořechového mléka.

Na své si přijdou i milovníci smoothie a fresh nápojů, které Vám náš tým MyRaw Café s potěšením připraví. Novinkou v  kavárně je rozšířená nabídka právě smoothie, které jsou připravované i z mladých kokosů. Pro jedinečnost okamžiku Vám nabídneme autentická organická vína od českých, osobně majiteli prověřených vinařů, zejména pana Dalibora Osičky z Velkých Bílovic. V nabídce je i český bio Cider ze Všenor.

Novinkou MyRaw Café jsou nové kurzy a semináře, které budou probíhat vždy v neděli ráno od 8.00 do 12.00 hodin nebo večer od 18.00 do 21.00 hodin.

MyRaw Café a nabídka raw dortů

Sylva (Syrova-strava.cz): Pojďme nyní přímo na téma syrové stravy. Vzpomenete si, kdy jste se poprvé setkala s pojmy syrová strava, živá strava, raw food či vitariánství? Vybavíte si tu situaci?
Miroslava (MyRaw Café): „Ano, na tu situaci si vzpomínám. Tuto informaci jsem získala přes své přátele, konkrétně rodinu mého kolegy Tomáše Bezděka, který již byl nějaký čas vitariánem. Tehdy jsem byla „pouze“ vegankou a pro sebe jsem si říkala, že na banánech bych vůbec nevydržela ;-). No a vidíte, kde jsem dnes :-)“

Sylva (Syrova-strava.cz): Vy sama jíte 100 % syrové živé stravy nebo si tu a tam dáte i něco, co není 100 % raw? Co bylo Vaší hlavní motivací, která Vás dovedla k tomuto způsobu stravování?
Miroslava (MyRaw Café): „Jsem vitariánkou na 99 %. To 1 % jsou ochutnávky jídla, které vařím pro zbytek své veganské rodiny. Ale čím dál více se i můj manžel a mladší dcera Adéla stravují vitariánsky, takže doufám, že brzy to bude celých 100 %. Nicméně své vitariánství nepojímám jako povinnost, nýbrž cestu, kterou chci po zbytek svého života jít.

Hlavní motivací mi byla kniha 12 kroků k syrové stravě od Victorie Boutenko a moje přesvědčení a přání, že chci být stále mladá a zdravá.“

Raw tvarohový dort s borůvkami od MyRaw Café

Sylva (Syrova-strava.cz): Jakých výsledků zdravotních či jiných jste dosáhla během doby, kdy konzumujete převážně syrovou živou stravu?
Miroslava (MyRaw Café): „Na tuto otázku by uměli lépe odpovědět ti, kteří mě znali dříve a mohou mě posoudit i nyní. Dle mého subjektivního soudu mám více energie, chuti do života, cítím se skvěle, snad možná mladší ;-). Nepočítám vrásky, které přibývají, ale divím se, kam zmizely ty, které už tu byly ;-). Nikdy předtím jsem se necítila tak, že mé tělo funguje bez jakýchkoliv problémů a zdravotních potíží. Nepamatuji si, kdy jsem byla naposledy nemocná tak, že bych musela ulehnout do postele. A doufám, že to bude i tak nadále. Chtěla bych jít ostatním příkladem a na sobě demonstrovat příznivé účinky syrové stravy.“

Raw čokoládovo-ovocný dort "Night sky" s borůvkami a jahodami od MyRaw Café


Sylva (Syrova-strava.cz): Jaký máte názor na syrové maso (tatarák z lososa, hovězí tatarák...), syrové vejce, syrové mléko, výrobky ze syrového mléka a také na včelí med?
Miroslava (MyRaw Café): „Jsem vegankou, takže se těžko budu vyjadřovat k této otázce pozitivně. Jsem přesvědčena, že nám tyto potraviny nesvědčí natolik, abychom mohli odhlédnout od etické stránky chovu hospodářských zvířat, včel a lovu ryb. Proč bychom měli konzumovat mateřské mléko jiného druhu? A co se týká syrového masa, vitální energie, obsažená v potravinách, je např. u syrového masa několik hodin po porážce nulová. Je to pouze kus hnijícího materiálu. Včelí med je sice velmi příznivý pro naše zdraví, ale jak jsem říkala, etický pohled mi nedovoluje využívat jejich produkty, které jsou primárně určeny pro výživu jejich mláďat.“

Sylva (Syrova-strava.cz): Používáte Vy osobně nějaká sladidla, dochucovadla či fermentované výrobky? Jaké?
Miroslava (MyRaw Café): „Ze sladidel používám agávový sirup a sušené ovoce, občas sušený třtinový sirup. Z dochucovadel používám Tamari a velmi zřídka miso.“

Raw špagety od MyRaw Café

Sylva (Syrova-strava.cz): Jak zajišťujete pro své tělo dostatečný příjem hojně diskutovaných vitamínů D a B12 a proteinů?
Miroslava (MyRaw Café): „Příjem těchto vitamínů nějak zvlášť neřeším. Vitamínem D se zásobuji v létě a B12 čas od času doplním potravinovým doplňkem. Jsem ale přesvědčená, že si tělo nakonec dokáže poradit, pokud se mu dodá správná a vyvážená strava s pobytem na slunci a čerstvém vzduchu.“

Sylva (Syrova-strava.cz): Jsou nějaké potraviny, které se sice řadí mezi raw food, ale kterým se z nějakého důvodu vyhýbáte anebo je konzumujete jen v minimálním množství? Které a proč?
Miroslava (MyRaw Café): „Nenapadá mě žádná potravina.“

Raw quiche od MyRaw Café

Sylva (Syrova-strava.cz): Podstupujete během roku nějaké pravidelné, možná sezónní, očisty, detoxikační nebo protiparazitální kúry?
Miroslava (MyRaw Café): „Jsem vitarián poměrně krátce, ale upřímně řečeno, děsí mě různé protiparazitní kúry a řízené očisty. Se svým jídelníčkem a způsobem života se cítím naprosto detoxikována a očištěna. A to nemyslím jen po fyzické stránce, ale i té duševní. Jsem názoru, že každý má naslouchat své tělo a co je dobré pro druhé, nemusí být prospěšné pro něj.“

Raw caramel mocha bliss od MyRaw Café

Sylva (Syrova-strava.cz): Existují nějaké další činnosti nebo projekty, které se do Vašeho života připletly díky syrové stravě?
Miroslava (MyRaw Café): „Život je cesta a na ní jsou různé milníky, křižovatky a tudíž možnosti. Vitariánství bylo dalším rozcestím na mé cestě, která vedla od komerčního způsobu života přes moji literární činnost, jež mě provedla dále přes veganství do dnešní situace. Vitariánství mi poskytlo možnost spojit fyzično s duchovnem. Fyzická stránka a její čistota úzce souvisí s čistotou duchovní. Stačí se jen lidem podívat do očí… Vitariánstvím nebo-li raw veganstvím chci podpořit nenásilí a porozumění nejen mezi lidmi. Podle mého je to jediná možná cesta budoucnosti.“

Raw pizza od MyRaw Café


Sylva (Syrova-strava.cz): Máte nějaké další osobní sny či vize, které souvisejí s raw food, a které byste si chtěla splnit? Pokud nejsou zatím jen Vaším tajemstvím?
Miroslava (MyRaw Café): „Jsem rozený vizionář ;-). Většinou mám sen či vizi a do roka ji uskutečním. Tak to bylo u mě takřka se vším, v soukromém i profesním životě. Jsem typ člověk, který své sny jen nesní, ale snaží se je uskutečňovat. Má vize do budoucna? Restaurace či kavárna MyRaw v každém městě a tím šíření osvěty o zdravém způsobu stravování do každého koutu naší země.“

Raw quiche od MyRaw Café

Sylva (Syrova-strava.cz): Vnímáte, jak se v Česku i na Slovensku stále rozrůstá raw komunita, sledujete ten vývoj od doby Vašeho vlastního prvního setkání s raw food? Jaké z toho máte pocity?
Miroslava (MyRaw Café): „Ano, vnímám. A pocity jsou naprosto euforické. Před rokem jsem byla pro svoji širší rodinu a okolí asi jen bláznivá ženská. Nyní už pochopili, že to není jen móda nebo dočasný úlet, ale že to je nezvratný životní styl. Alespoň pro mě a moji dceru Petru. Dává to šanci všem, kteří se nechtějí spokojit s předčasným stárnutím, s přibývajícími zdravotními problémy a s předčasnou smrtí. Dává to šanci i těm, kteří bojují s různými problémy nyní, např. s problémem příjmu potravy nebo jinými i závažnými civilizačními chorobami. Pevně věřím, že jednou bude „zvláštní“ jíst tradičním způsobem a normální jíst jako my, vitariáni.“

Raw guacamole od MyRaw Café

Sylva (Syrova-strava.cz): Je něco, co byste závěrem dnešního rozhovoru poradila začínajícím vitariánům alias syrovojedlíkům? Na co si mají dát lidé při přechodu na syrovou živou stravu pozor?
Miroslava (MyRaw Café): „Nejsem typ člověka, který se řídí radami druhých, ale svojí zkušeností. Proto nemám pro čtenáře žádnou univerzální radu. Snad jenom bych doporučila, aby se řídili svým tělem a svou intuicí. Ta nás neomylně vede na správnou cestu. A možná na závěr povzbuzení: Cesta je klikatá, někdy dlážděná kameny, ale stojí za to dojít k cíli.“

Sylva (Syrova-strava.cz): A na úplný konec se zeptám, jestli nám prozradíte nějaký Váš recept? Když už je ta zima, tak co třeba na nějakou zahřívací raw polévku, kterou si může každý doma vyzkoušet?
Miroslava (MyRaw Café): „Prozradím vám recept na vitariánskou mrkvovo-zázvorovou polévku dle MyRaw Café"

INGREDIENCE na raw mrkvovo-zázvorovou polévku:

  • 2-3 mrkve
  • 1 avokáda
  • 100 ml vody
  • 100 ml kokosového mléka (rozmixovaný sušený kokos s vodou) anebo hrst kešu ořechů s troškou vody
  • 1 lžíce čerstvé šťávy z limetky
  • 0,5 lžíce agáve sirupu
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl (kvalitní, nerafinovaná)
  • Pepř


POSTUP:

  • Vše dobře rozmixujeme v mixéru a podáváme ozdobené tenkými plátky mrkve a zelené petrželky.

Raw mrkvovo-zázvorová polévka od MyRaw Café


Děkuji Vám za rozhovor a poskytnutý recept a přeji hodně zdaru a inspirací ve Vašem podnikání.
Sylva
(www.syrova-strava.cz)

I já děkuji.
Miroslava
(www.myraw.cz)

11. 12. 2014

Sylva Petrová (Syrova-strava.cz) a Miroslava Malaníková (MyRaw Café) před vchodem do kavárny.


Raw dort nebo raw quiche?

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).


 

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode