Zelený raw food koktejl aneb green smoothie banánové s lupením

08.12.2012 10:44

Green smoothie aneb zelený koktejl banánový patří mezi základní a nejjednodušší green smoothie. Nazvala jsem tento recept „Green smoothie banánové s lupením“, protože základ je vždy stejný a podle toho, jaké „lupení“ k tomu základu přidáte, Vám vznikne mírně odlišný „zelený raw food koktejl“ příjemné sladké a osvěžující chuti.

POSTUP:

  1. Do mixéru dáme cca půlku hrnku studené vody, co nejzralejší banán a hrst „lupení“ (nebo velký list).
  2. Pořádně vše rozmixujeme a je hotovo :-)


Mezi vhodné chutné „lupení“ patří například římský salát, polníček, baby špenát, mangold, hlávkový či ledový salát, případně z divočejších bylin listy pampelišky a jitrocele.

Podle toho, které lupení do mixéru přidáte Vám tedy vzniknou tyto typy zelených raw koktejlů, které můžete střídat a úžívat si jejich sladkých chutí.
Můžete si je nazvat:

  • Římské banánové green smoothie (s římským salátem)
  • Green smoothie banánovo-polníčkové (s polníčkem)
  • Green smoothie banánovo-špenátové (se špenátem či mangoldem)
  • Green smoothie banánovo-salátové (s hlávkovým či ledovým salátem)
  • Divoké banánové green smoothie (= s pampeliškou, jitrocelem apod.)


Pokud děláte koktejl pro více lidí, bude třeba vždy více vody, více banánů a více lupení. Podle Vašich vlastních chutí časem přesně „vychytáte“, kolik každé ingredience je pro Vás nejlepší. Někdo si oblíbí spíše hustší koktejl, někdo řidší. Někdo si dá více lupení, někdo raději méně. Svoji roli hraje i velikost a zralost banánu. Zkoušejte. Praxe je nejlepší učitel. Berte to jako inspiraci pro základní jednoduchý raw food zelený koktejl alias green smoothie.

Pozn.: Banány patří k nejvýživnějším plodům na Zemi. Obsahují přirozené sacharidy. V nezralých banánech jsou převážně ve formě škrobu, při zrání se mění na jednodušší curky. Ve zralých banánech tak zůstává asi jen 1% škrobu. Obsahují jen málo proteinů a tuků. Vynikají vysokým obsahem vitamínu B6, dále obsahují B1, B2, vitamín C, E a kyselinu listovou. Z minerálů jsou bohaté na draslík, hořčík a železo. Obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu a malé množství serotoninu. Zralé banány jsou velmi dobře stravitelné, pomáhají též při sklonu k průjmům či lidem s celiakií. Mají alkalizující účinky a pomáhají odstraňovat nadbytečnou kyselinu močovou.

Zelené potraviny – zelené listy, saláty, ale i řasy a podobně, obsahují celou škálu živin nezbytných pro růst, stavbu a fungování buněk jednotlivých tkání (vitamíny, minerální látky, bílkoviny a nukleové kyseliny, enzymy atd.) a čistí – obsahují takové látky (chlorofyl, antioxidanty, vláknina), které napomáhají organizmu zbavovat se odpadu vznikajícího při metabolizmu buněk. Tím dochází k posílení imunitního systému organismu, který je pak schopen se s riziky a nemocemi utkat s mnohem větším úspěchem. Aby mohlo dojít ke vstřebání důležitých látek ze zeleně, je třeba je buď silně rozžvýkat a promísit v ústech se slinami, anebo narušit molekuly tuhých buněk rozmixováním do krémovité konzistence a pak pít tak, že nápoj chvíli podržíme (povalujeme) v ústech, aby se trochu promísil se slinami a pak polkneme. Tím zajistíme maximálně možný hladký průběh strávení a využití potřebných živin pro naše těla. Proto jsou tedy poslední roky tak oblíbené „zelené nápoje - zelené koktejly - green smoothies“.

Tip: Vzhledem k tomu, že se k nám dovážejí banány nezralé a postupně dozrávají, kupuji si je vždy několik dní před konzumací a doma si udržuji neustále zásobu. V obchodě si vybírám již co nejžlutější, doma je jednotlivě (aby neležely na sobě a neotlačily se) naskládám na okenní parapet nebo jiné místo a nechám „dojít“, abych je konzumovala co nejzralejší, jak jen v našich podmínkách lze. Nejlepší je, když už začnou mít na slupce trochu hnědé skvrnky. Zralost poznáte i podle vůně, podle toho, zda jdou snadno oloupat a samozřejmě i podle chuti.

 

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).


 

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode