Vitariánský meruňkovo-vanilkový dort podle MyRaw Café (raw food)

03.09.2014 20:39

Vitariánský recept na raw dort meruňkovo-vanilkový podle MyRaw Café. Zdravý dort přirozeně bez lepku, bez přidaného cukru, bez laktózy, bez mléka a mléčných produktů, bez sóji, bez éček a konzervantů. Zdravé mlsání nejen pro vitariány a vegany.

INGREDIENCE NA KORPUS:

  • 2 hrnky namočených natural mandlí
  • 1/2 hrnku mouky z naklíčené pohanky (nebo strouhaného kokosu)
  • 12 datlí
  • špetka nerafinované soli


INGREDIENCE NA MERUŇKOVÝ KRÉM:

  • 1 a ½ hrnku meruněk
  • ½ hrnku agáve sirupu
  • 2/3 hrnku panenského kokosového oleje
  • čerstvá šťáva z 1 citrónu


INGREDIENCE NA VANILKOVÝ KRÉM:

  • 2 hrnky namočených natural kešu oříšků
  • ½ hrnku agáve sirupu
  • ½ hrnku raw kakaového másla
  • 1 lžíce vanilky



POSTUP:
1/ Dejte roztát kakaové máslo a kokosový olej: Kakaové máslo nastrouhejte nebo nasekejte v robotu, umístěte do vodní lázně a nechte roztát. Kakaové máslo taje při 35-38 °C, proto tání trvá docela dlouho a je dobré si ho připravit dopředu. Budete potřebovat cca 250 ml rozpuštěného kakaového másla. Kokosový olej stačí do vodní lázně i s nižší teplotou, taje již při cca 25 °C. V zimě můžete dát máslo i olej roztát na topení.
2/ Z mandlí udělejte v robotu (případně v „sekači“ od tyčového robotu) mandlovou mouku.
3/ K rozsekaným/namletým mandlím přidejte mouku z naklíčené pohanky (anebo sušený kokos), datle a špetku soli. Mixujte, dokud se nezačne směs lepit.
4/ Do připravené formy na dort (dno vyložené potravinářskou fólií nebo papírem na pečení) vymačkejte připravenou lepkavou směs.
5/ Připravíme si nyní vanilkový krém: 2 hrnky namočených kešu oříšků + ½ hrnku agáve sirupu + 1 lžíci vanilky pořádně rozmixujte v mixéru. Poté přilejte kakaové máslo a rozmixujte společně se zbytkem krému.
6/ Krém nalijte na připravený korpus, s formou zakvedlejte, aby se rovnoměrně rozlila a dejte na chvíli ztuhnout do mrazáku (alespoň 15-30 minut).
7/ nyní si připravte meruňkový krém: 1 a ½ hrnku meruněk + ½ hrnku agáve sirupu +
šťávu z 1 citrónu pořádně rozmixujte. Přilejte kokosový olej a znovu pořádně rozmixujte.
8/ Z mrazáku vyndejte dortovou formu a nalijte meruňkový krém na ztuhlou vanilkovou vrstvu, znovu zakvedlejte. Umístěte na pár hodin (4-5 hodin) ztuhnout do lednice (nebo si pomozte mrazákem.)
9/ Dort vyndejte z ledničky/mrazáku, ozdobte meruňkami a dle chuti i jiným ovocem a servírujte.

Pozn.: Tento recept pro www.syrova-strava.cz poskytla kavárna MyRaw Café (www.myraw.cz).


 

 

Zpět

 
 

Reklama:

© 2012-2017 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.