Vitariánský mangovo-banánový dort s makovo-kokosovým korpusem (raw food)

07.11.2014 07:39

Recept na nepečený raw mangovo-banánový dort s makovo-kokosovým korpusem. Najdete zde dvě verze: nejprve minidort o průměru 12 cm a níže pak velký dort o průměru 22 cm. Z minidortu uděláte 5-6 menších porcí dortu/dezertu. Vzhledem k tomu, že vitariánské nepečené dorty jsou obvykle velmi syté, postačí menší kus, než jsme zvyklí u klasických pečených dortů z většiny cukráren. Pokud žijete sami nebo v páru, nebo jste menší rodina, je tento minidort ideální. Zkonzumovat by se měl cca do 3 dnů. Dort je přirozeně bez lepku, bez laktózy a mléka, bez vajec.


INGREDIENCE na minidort o průměru 12 cm:

Na korpus:

  • 3 polévkové lžíce máku
  • 4 polévkové lžíce sušeného kokosu
  • Hrst vlašských ořechů (můžeme je předem namočit na cca 3 hodiny do vlažné/studené vody)
  • 1,5-2 polévkové lžíce raw agáve sirupu nebo kokosového nektaru (koupíte zde »)


Na krém:

  • Půl hrnku plátků sušeného manga (bez přidaného cukru a bez siřidel) namočených cca 2 hodiny v trošce vody
  • Hrst natural kešu ořechů (namočených cca 2-3 hodiny ve studené/vlažné vodě) (koupíte zde »)
  • Jeden zralý banán
  • 3 čajové lžičky raw agáve sirupu, příp. včelího medu, tmavého javorového sirupu apod. (koupíte zde »)
  • 2 vrchovaté čajové lžičky panenského kokosového oleje - měřeno v tuhém stavu, v tekutém to jsou zarovnané 4 lžičky. (koupíte zde »)
  • půl lžičky čerstvé citronové šťávy

 

POSTUP:

  1. Nejprve si připravíme korpus: Umeleme nahrubo vlašské ořechy a dáme je do misky. Umeleme sušený kokos až do lepkavé moučky a přidáme do misky. Umeleme mák až do lepkavé hmoty a přidáme do misky. Při mletí dávat pozor, aby se ingredience nepřehřály. Teplota by neměla přesáhnout max. 42 °C, aby byla zachována raw food kvalita. Přidáme agáve sirup a všechno promícháme/prohněteme. Vzniklou lepkavou hmotu natlačíme na dno dortové formy a dáme zatím do ledničky, než si uděláme krém.
  2. Nyní si připravíme krém: Slijeme vodu z kešu a rozmixujeme je (zatím alespoň nahrubo), poté přidáme máčené plátky manga (vodu z nich si necháme stranou), banán, agáve sirup a citronovou šťávu a vše mixujeme do hladka. Pokud to je příliš hutné, maličko přidáme vody z máčeného manga. Nakonec přidáme ještě kokosový olej (který si opatrně nahřejeme (taje již při teplotě cca 27-30 °C), aby byl tekutý a lépe se vmixoval a spojil s krémem. Znovu mixujeme do krémova.
  3. Z ledničky vyndáme formu s připraveným korpusem a na něj navrstvíme vzniklý mangový krém. Nakonec s formou trošku poklepeme o pracovní desku, aby se krém „lépe usadil“. Můžeme si vršek ještě jakkoli ozdobit (např. přes sítko posypat raw karobem, raw kakaem, nastrouhat raw čokoládu nebo poklást kousky nějakého ovoce – dle chuti a našich zásob).
  4. Dort dáme přes noc do ledničky, nebo aspoň 4 hodiny ztuhnout.
  5. Po vychlazení opatrně vyjmeme dort z formy a servírujeme chlazené. Dort spotřebujeme do cca 3 dnů.
     

TIP: Pokud seženete zralé čerstvé mango, vyzkoušejte krém s ním. Možná bude tekutější a bude potřeba přidat trošku kokosového oleje anebo raw kakaového másla. Záleží na šťavnatosti manga. Na tento minidort bych použila asi jen půlku čerstvého manga. Celé mango pro případ, že máte větší formu na dort.

 

INGREDIENCE na stejný dort, ale o průměru 22 cm:



Na korpus:

  • 15 polévkových lžic máku
  • 15 polévkových lžic sušeného kokosu
  • 3 velké hrsti vlašských ořechů (můžeme je předem namočit na cca 3 hodiny do vlažné/studené vody)
  • 4-5 polévkových lžíc raw agáve sirupu nebo kokosového nektaru (koupíte zde »)
  • Variabilně lze přidat třeba 5-6 sušených švestek (například pokud Vám hmota moc nedrží při sobě)


Na krém:

  • 1 a ½  hrnku (100 g) plátků sušeného manga (bez přidaného cukru a bez siřidel) namočených cca 2 hodiny v trošce vody
  • 3 hrsti natural kešu ořechů namočených cca 2-3 hodiny ve studené/vlažné vodě (koupíte zde »)
  • 2 zralé banány
  • 4-5 polévkových lžic raw agáve sirupu nebo kokosového nektaru (koupíte zde »)
  • 6 vrchovatých čajových lžiček panenského kokosového oleje, měřeno v tuhém stavu, v tekutém to je 5-6 polévkových lžic (koupíte zde »)
  • Lžička čerstvé citronové šťávy
     

Postup výroby dortu je stejný jako výše u minidortu. Pokud chcete, můžete vršek dortu ozdobit dle nálady a příležitosti. Já jsem použila pár raw sušených brusinek bez cukru a bez siřidel.

 

Pozn.: Víte, že mák obsahuje přibližně 10x více organického vápníku než plnotučné mléko? Navíc by to muselo být asi mléko syrové (nepasterované), aby byl vápník vůbec našim tělem vstřebán. Kromě vápníku je mák bohatý i na fosfor, draslík a hořčík.

 

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).



 

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode