Vitariánský banánovo-ořechový dort podle Jarky (raw food)

20.10.2014 19:03

Tento Tento recept poskytla pro web www.syrova-strava.cz moje kamarádka Jarka, která se rozhodla vytvořit svůj první raw dort v rámci své bezlepkové diety. Jako první počin musím říci, že se jí moc povedl, a proto ho zařazuji na tyto stránky mezi další tipy a recepty na domácí nepečené vitariánské raw dorty, přirozeně bez lepku, bez přidaného cukru, bez mléka, bez vajíček, bez éček atd.

INGREDIENCE:
 
Korpus:

  • 1/2 hrnku drcených natural mandlí (lze použít i vlašské či pekanové ořechy)
  • 1/2 hrnku měkkých datlí bez pecek (bez siřidel, bez přidaného cukru)


Náplň:

  • 1 a ½ hrnku natural kešu ořechů (namočených přes noc ve vodě nebo aspoň 3 hodiny)
  • 1/3 hrnku rozpuštěného bio panenského kokosového oleje
  • 1/3 hrnku raw agáve sirupu (případně stévie nebo pravého včelího medu)
  • 2 zralé banány (lze použít i jiné ovoce a vytvářet tak různé ovocné varianty dortu)
  • čerstvá šťáva ze dvou citronů
  • variabilně lze přidat vanilkový extrakt nebo trošku mleté vanilky


Na posyp:
Nastrouhaná raw čokoláda nebo poprášit raw kakaem či karobem
 
POSTUP:

  1. Oříšky a datle dáme do mixéru a nahrubo rozmixujeme. Hmota musí držet tak, že z ní jdou dělat kuličky (mimochodem moc dobrá směs na kuličky, třeba jaké vánoční cukroví). Směs napěchujeme na dno kulaté pečící formy.
  2. Rozpustíme kokosový olej a med v hrnci jen za mírné teploty (max. do teploty 42 °C.
  3. V mixéru rozmixujeme všechny ingredience na náplň, kromě ovoce.
  4. 2/3 krému vylijeme do pečící formy na směs z oříšků a datlí.
  5. Do zbylé třetiny krému přidáme banány a rozmixujeme do hladka. Vzniklý krém nalijeme opět do formy a zarovnáme stěrkou. Dáme do mrazničky, dokud dort neztuhne.
  6. Dort je dobré vyndat z mrazničky 30 minut před podáváním.

 
Pozn.: Výborně se připravuje například  v Thermomixu.

Zdroj: Tento recept poskytla pro www.syrova-strava.cz paní Jarka V.

 

Zpět

 
 

Reklama:

© 2012-2017 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.