Vitariánský banánovo-ořechový dort podle Jarky (raw food)
20.10.2014 19:03
Tento Tento recept poskytla pro web www.syrova-strava.cz moje kamarádka Jarka, která se rozhodla vytvořit svůj první raw dort v rámci své bezlepkové diety. Jako první počin musím říci, že se jí moc povedl, a proto ho zařazuji na tyto stránky mezi další tipy a recepty na domácí nepečené vitariánské raw dorty, přirozeně bez lepku, bez přidaného cukru, bez mléka, bez vajíček, bez éček atd.
INGREDIENCE:
Korpus:
- 1/2 hrnku drcených natural mandlí (lze použít i vlašské či pekanové ořechy)
- 1/2 hrnku měkkých datlí bez pecek (bez siřidel, bez přidaného cukru)
Náplň:
- 1 a ½ hrnku natural kešu ořechů (namočených přes noc ve vodě nebo aspoň 3 hodiny)
- 1/3 hrnku rozpuštěného bio panenského kokosového oleje
- 1/3 hrnku raw agáve sirupu (případně stévie nebo pravého včelího medu)
- 2 zralé banány (lze použít i jiné ovoce a vytvářet tak různé ovocné varianty dortu)
- čerstvá šťáva ze dvou citronů
- variabilně lze přidat vanilkový extrakt nebo trošku mleté vanilky
Na posyp:
Nastrouhaná raw čokoláda nebo poprášit raw kakaem či karobem
POSTUP:
- Oříšky a datle dáme do mixéru a nahrubo rozmixujeme. Hmota musí držet tak, že z ní jdou dělat kuličky (mimochodem moc dobrá směs na kuličky, třeba jaké vánoční cukroví). Směs napěchujeme na dno kulaté pečící formy.
- Rozpustíme kokosový olej a med v hrnci jen za mírné teploty (max. do teploty 42 °C.
- V mixéru rozmixujeme všechny ingredience na náplň, kromě ovoce.
- 2/3 krému vylijeme do pečící formy na směs z oříšků a datlí.
- Do zbylé třetiny krému přidáme banány a rozmixujeme do hladka. Vzniklý krém nalijeme opět do formy a zarovnáme stěrkou. Dáme do mrazničky, dokud dort neztuhne.
- Dort je dobré vyndat z mrazničky 30 minut před podáváním.
Pozn.: Výborně se připravuje například v Thermomixu.
Zdroj: Tento recept poskytla pro www.syrova-strava.cz paní Jarka V.