Vitariánské sushi podle Růženy & Andrease (raw food)
02.11.2014 19:12
Recept na vitariánské veganské sushi podle propagátorů živé stravy, Růženy a Andrease Wegenerových.
Příprava: 20 minut
Kuchyňské vybavení: Výkonný mixér, nůž nebo kuchyňský robot
Porce: 4
INGREDIENCE:
4-6 řas sushi nori
Na rýži:
- ½ květáku
- ¾ hrnku natural kešu ořechů
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžička raw agávového sirupu
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- 1 lžička soli
Na náplň:
- Okurka
- 1 avokádo
- Klíčky vojtěšky nebo řeřichy (mladé výhonky)
- 150 g špenátu
- ½ lžičky soli
- 1 lžička raw agávového sirupu
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy
Na přílohu:
- Zázvor
- Sójová omáčka (poznámka redakce: např. Tamari bez lepku)
POSTUP:
- V mixéru nasucho rozmixujeme kešu a vyklopíme do mísy. Květák nasekáme na velmi drobné kousky nebo ho rozsekáme v kuchyňském robotu. Přidáme ostatní suroviny a květák do mísy, ve které je kešu mouka. Vše pečlivě zamícháme, aby hmota byla dobře lepkavá.
- Odstraníme stonky ze špenátu a nakrájíme ho na menší kousky. Přidáme sůl, agáve a citron a vše dobře rukama promasírujeme, dokud ze špenátu nepoteče voda. Přebytečnou vodu slijeme. Avokádo a okurky nakrájíme na plátky.
- Na jeden list sushi nori dáme květákovou rýži. Množství určíme dle toho, jak chceme, aby bylo sushi silné. Na rýži poskládáme špenát, avokádo, klíčky nebo okurku v libovolné kombinaci dle chuti. Rýži rozprostřeme jen na část řasy. Druhou polovinu necháme nezakrytou a její okraj navlhčíme vodou. Sushi rolujeme směrem od té části, kde je rýže, k namočenému kraji. Tento okraj slepí řasu, aby rolka držela pohromadě.
- Tímto způsobem pokračujeme, dokud nám nedojdou suroviny. Sushi necháme 10 minut odstát, aby se řasa mírně navlhčila, a potom nakrájíme - nejlépe pomocí keramického nože na jednotlivá kolečka.
- Sójovou omáčku nalijeme do skleniček a zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky. Servírujeme společně se sushi.
Zdroj: Z knihy "155 receptů Růženy & Andrease - GURMÁNSKÁ ŽIVÁ STRAVA"
Recept poskytlo pro www.syrova-strava.cz nakladatelství IFP Publishing.