Vitariánské sushi podle Růženy & Andrease (raw food)

02.11.2014 19:12

Recept na vitariánské veganské sushi podle propagátorů živé stravy, Růženy a Andrease Wegenerových.

Příprava: 20 minut
Kuchyňské vybavení: Výkonný mixér, nůž nebo kuchyňský robot
Porce: 4

INGREDIENCE:
4-6 řas sushi nori

Na rýži:

  • ½ květáku
  • ¾ hrnku natural kešu ořechů
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžička raw agávového sirupu
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 lžička soli


Na náplň:

  • Okurka
  • 1 avokádo
  • Klíčky vojtěšky nebo řeřichy (mladé výhonky)
  • 150 g špenátu
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička raw agávového sirupu
  • 1 lžička čerstvé citronové šťávy


Na přílohu:

  • Zázvor
  • Sójová omáčka (poznámka redakce: např. Tamari bez lepku)


POSTUP:

  1. V mixéru nasucho rozmixujeme kešu a vyklopíme do mísy. Květák nasekáme na velmi drobné kousky nebo ho rozsekáme v kuchyňském robotu. Přidáme ostatní suroviny a květák do mísy, ve které je kešu mouka. Vše pečlivě zamícháme, aby hmota byla dobře lepkavá.
  2. Odstraníme stonky ze špenátu a nakrájíme ho na menší kousky. Přidáme sůl, agáve a citron a vše dobře rukama promasírujeme, dokud ze špenátu nepoteče voda. Přebytečnou vodu slijeme. Avokádo a okurky nakrájíme na plátky.
  3. Na jeden list sushi nori dáme květákovou rýži. Množství určíme dle toho, jak chceme, aby bylo sushi silné. Na rýži poskládáme špenát, avokádo, klíčky nebo okurku v libovolné kombinaci dle chuti. Rýži rozprostřeme jen na část řasy. Druhou polovinu necháme nezakrytou a její okraj navlhčíme vodou. Sushi rolujeme směrem od té části, kde je rýže, k namočenému kraji. Tento okraj slepí řasu, aby rolka držela pohromadě.
  4. Tímto způsobem pokračujeme, dokud nám nedojdou suroviny. Sushi necháme 10 minut odstát, aby se řasa mírně navlhčila, a potom nakrájíme - nejlépe pomocí keramického nože na jednotlivá kolečka.
  5. Sójovou omáčku nalijeme do skleniček a zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky. Servírujeme společně se sushi.

Zdroj: Z knihy "155 receptů Růženy & Andrease - GURMÁNSKÁ ŽIVÁ STRAVA"
Recept poskytlo pro www.syrova-strava.cz nakladatelství IFP Publishing.

 

 

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode