Vitariánské mrkvové špagety se žampionovou omáčkou (raw food)

31.10.2014 17:00

Recept na vydatné raw mrkvové špagety se žampionovou omáčkou. Nevařený vitariánský pokrm přirozeně bez lepku, bez mouky, bez cukru, bez laktózy a mléka, bez vajec, bez éček a chemických přísad.

INGREDIENCE na 2 porce:

  • Jedna velká mrkev nebo 2-3 menší mrkve.
  • Čerstvé Portobello hnědé nebo klasické žampiony (menší vanička, cca 6-8 žampionů)
  • ½ šálku natural kešu ořechů (namočených na cca 2 hodiny do studené vody)
  • Panenský olivový olej
  • Pravá sojová omáčka Tamari bez lepku (nejlépe BIO)
  • Česnek, česnek medvědí, kayenský pepř nebo chilli (používám také ráda řeckou směs na tzatziki).
  • Mleté sušené houby (lze vynechat).
  • Sůl (nerafinovaná mořská sůl bez přidaného jódu nebo růžová himalájská, keltská či vulkanická sůl).
  • Raw agáve sirup (příp. včelí med nebo javorový sirup apod.)


POSTUP:

  1. Nejprve vytvoříme marinádu na žampiony. Na dno uzavíratelné krabičky dáme olivový olej (cca 3 polévkové lžíce), trochu soli, tzatziki koření (nebo česnek či česnek medvědí), lžíčku Tamari sojové omáčky, lžičku raw agáve sirupu a promícháme.
  2. Očistíme žampiony, nakrájíme je na plátky a vložíme do krabičky s marinádou. Uzavřeme a opatrně protřepeme krabičku, aby se marináda dostala ke všem žampionům. Marinujeme 1-3 hodiny, raději v ledničce.
  3. Až jsou žampiony proleželé, vysypeme je do mixéru/robotu, přidáme namočené kešu ořechy a rozmixujeme do krémova. Dle potřeby přidáme trošku vlažné vody. Ochutnáme a případně dosolíme, v zimním období přidáme trošinku kayenského pepře nebo chilli. Pokud máte mleté sušené houby, přidejte ještě lžičku a vše znovu rozmixujte.
  4. Hotovou omáčku dáme do nějaké hlubší mísy.
  5. Nyní vytvoříme špagety. Očistíme mrkev a na spiralizéru vytvoříme špagety (pokud nemáme spiralizér, můžeme nastrouhat na struhadle nebo pomocí škrabky na brambory vytvořit širší nudle).
  6. Špagety vložíme do mísy s omáčkou a promícháme.
  7. Můžete servírovat, ozdobené například čerstvou petrželkou nebo jinou oblíbenou bylinkou. V zimním období můžete špagety s omáčkou opatrně nahřát ve vodní lázni, do 42 °C, a podávat je takto teplé. Můžete je také nechat cca hodinu odležet v lednici, aby se chutě špaget s omáčkoiu více spojily a servírovat až poté.
     

 

Pozn.: Žampióny jsou jedny z nejpoužívanějších hub v gastronomii a mají prokazatelně pozitivní účinek na lidský organismus. Žampion je například jednou z nejsilnějších přírodních látek působících proti alergiím, za předpokladu, že se konzumuje v syrovém stavu či usušen do 42 °C. Plodnice žampiónu působí také proti kopřivce, ekzémům a dalším projevům alergických kožních reakcí. U žampiónů byly prokázány i protirakovinné a antibiotické účinky. Žampióny obsahují i některé významné minerální látky (draslík, fosfor, hořčík, vápník) a vitaminy (C, B1, B2, D). Pro někoho mohou být trošku hůře stravitelné, proto zkuste nejprve menší množství. Naučte se jíst pomaleji a soustředit se u jídla opravdu hlavně na to, že právě jíte, koušete, žvýkáte. Užívejte si chutě a proces "jezení". :-) Z osobní zkušenosti mohu říci, že dříve, když jsem jedla tepelně upravené houby a žampiony, jsem měla s jejich trávením problémy. Polévku či omáčku ze syrových žampionů a marinované žampióny jsem doposud strávila vždy dobře a měla jsem z nich chuťový požitek :-)


 

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).

 

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode