Vitariánské krekry aneb Neptunův chléb podle Raw Katky (raw food)
24.11.2013 17:59
Vitariánský recept na raw krekry aneb Neptunův chléb, který pro server www.syrova-strava.cz poskytla Raw Katka. Krekry přirozeně bez lepku, bez mléka, bez sóji, bez cukru, bez éček, bez glutamátu a bez konzervantů.
INGREDIENCE:
- 1 hrnek kešu ořechů (namočených do studené vody ideálně přes noc)
- 1 hrnek lněných semínek (namočených do studené vody ideálně přes noc)
- 6 plátků řasy nori
- 2 hrnky strouhané mrkve
- Šťáva ze 2 citronů
- 1 lžíce agávového sirupu
- 4 velké stroužky česneku
- Špetka soli (nemusí být)
- Voda podle potřeby
POSTUP:
Vymačkáme šťávu ze dvou citronů a dáme ji do mixéru spolu se lněnými semínky. Nalijeme trochu vody, pro začátek jen pár lžic a postupně přidáváme. Rozmixovanou hmotu přendáme do mísy. Rozmixujeme dále kešu, najemno, a přidáme ho do mísy ke lněné směsi, spolu s nastrouhanou mrkví, česnekem, agávovým sirupem, solí. Teď je na řadě řasa. Nemám ráda její krájení, a proto jsem celý proces urychlila. Všechny plátky jsem dala na sebe a přehnula je v půli. Pak jsem obyčejnými nůžkami nastříhala z řasy proužky o šířce přibližně 0,5 cm. Několik proužků jsem vzala do ruky a začala z nich odstřihávat malé kousky přímo do mísy. Tak jsem postupně zpracovala celou řasu. Pak už jen směs v míse dobře promícháme.
Na pečicí papír rozprostřete vrstvu “těsta“ do výšky maximálně 0,5 cm. Je na vás, jak chcete mít chlebíky tenké, ale doporučuji radši vyšší. Sušte na max. 42 °C nejprve cca 4 hodiny. Ještě mírně vlhkou vrstvu těsta nakrájejte do tvaru krekrů a pokračujte v sušení.
Doporučuji jíst krekry s nějakou méně výraznou pomazánkou, třeba jen s avokádem, protože samy o sobě mají dost výraznou chuť a bylo by škoda ji něčím „přerazit“.
Pozn.: Tento recept poskytla pro stránky www.syrova-strava.cz Raw Katka https://raw-katka.webnode.cz/.