Veganské raw tzatziki (raw food)
09.06.2014 17:52
Rychlý recept na domácí veganské raw tzatziki. Vhodné osvěžující jídlo nejen pro vitariány. Raw food tzatziki jsou přirozeně bez lepku, bez laktózy, bez cukru, bez sóji, bez éček a konzervantů.
INGREDIENCE:
- hrst natural kešu ořechů, nesolených, nepražených (koupíte zde »)
- 1 velká salátová okurka
- čerstvá citronová šťáva (cca 1/2 polévkové lžíce)
- čajová lžička panenského olivového oleje (lze vynechat)
- čerstvý kopr nebo sušený (množství dle chuti, čerstvý kopr tzatziki krásně zabarví)
- 1-2 stroužky česneku případně sušený mletý česnek (lze vynechat)
- nerafinovaná sůl (mořská bez přídavku jódu, růžová himalájská nebo černá vulkanická apod.)
POSTUP:
- Kešu ořechy namočíme do studené až vlažné vody alespoň na 2 hodiny. Trochu nabobtnají, lépe se pak rozmixují do krémova a trochu se „oživí“. Poté z nich většinu vody slijeme. Ořechy dáme do mlýnku na ořechy či mák.
- Oloupeme okurku (případně, pokud máte bio či okurku z vlastní zahrádky, můžete slupku obsahující hodně živin nechat, ale budete mít tzatziki trochu hrubější konzistence) a nastrouháme ji nahrubo, můžeme polovinu i najemno. Nastrouhanou okurku dáme na síto na misku, trochu vymačkáme, aby okurková voda vytekla. Okurkovou vodu si přelijeme do skleničky. Nastrouhanou okurku vyklopíme ze síta do misky.
- Nyní se vrátíme k mlýnku, kde máme zatím připraveny kešu ořechy. Přidáme k nim citronovou šťávu, trošku okurkové vody (jen tak polévkovou lžíci), kopr a vylisovaný česnek. Umixujeme do krémova. Krém vyklopíme do misky s nastrouhanou okurkou a promícháme. Ochutnáme, přisolíme dle chuti, případně zakápneme olivovým olejem.
- Konzumujeme pokudmožno ihned, případně uchováme v lednici, přičemž tzatziki doporučuji spotřebovat do druhého dne.
Podávat můžeme samostatně, s olivami, s raw krekry, nebo jako přílohu k raw karbanátkům či jiným raw jídlům. Vaší fantazii se meze nekladou.
Tip: Ingredience na tento raw dezert můžete koupit v e-shopu VitalVibe.cz »
Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).