Veganské raw tzatziki (raw food)

09.06.2014 17:52

Rychlý recept na domácí veganské raw tzatziki. Vhodné osvěžující jídlo nejen pro vitariány. Raw food tzatziki jsou přirozeně bez lepku, bez laktózy, bez cukru, bez sóji, bez éček a konzervantů.


INGREDIENCE:

  • hrst natural kešu ořechů, nesolených, nepražených (koupíte zde »)
  • 1 velká salátová okurka
  • čerstvá citronová šťáva (cca 1/2 polévkové lžíce)
  • čajová lžička panenského olivového oleje (lze vynechat)
  • čerstvý kopr nebo sušený (množství dle chuti, čerstvý kopr tzatziki krásně zabarví)
  • 1-2 stroužky česneku případně sušený mletý česnek (lze vynechat)
  • nerafinovaná sůl (mořská bez přídavku jódu, růžová himalájská nebo černá vulkanická apod.)

 
POSTUP:

  1. Kešu ořechy namočíme do studené až vlažné vody alespoň na 2 hodiny. Trochu nabobtnají, lépe se pak rozmixují do krémova a trochu se „oživí“. Poté z nich většinu vody slijeme. Ořechy dáme do mlýnku na ořechy či mák.
  2. Oloupeme okurku (případně, pokud máte bio či okurku z vlastní zahrádky, můžete slupku obsahující hodně živin nechat, ale budete mít tzatziki trochu hrubější konzistence) a nastrouháme ji nahrubo, můžeme polovinu i najemno. Nastrouhanou okurku dáme na síto na misku, trochu vymačkáme, aby okurková voda vytekla. Okurkovou vodu si přelijeme do skleničky. Nastrouhanou okurku vyklopíme ze síta do misky.
  3. Nyní se vrátíme k mlýnku, kde máme zatím připraveny kešu ořechy. Přidáme k nim citronovou šťávu, trošku okurkové vody (jen tak polévkovou lžíci), kopr a vylisovaný česnek. Umixujeme do krémova. Krém vyklopíme do misky s nastrouhanou okurkou a promícháme. Ochutnáme, přisolíme dle chuti, případně zakápneme olivovým olejem.
  4. Konzumujeme pokudmožno ihned, případně uchováme v lednici, přičemž tzatziki doporučuji spotřebovat do druhého dne.

Podávat můžeme samostatně, s olivami, s raw krekry, nebo jako přílohu k raw karbanátkům či jiným raw jídlům. Vaší fantazii se meze nekladou.

 

Tip: Ingredience na tento raw dezert můžete koupit v e-shopu VitalVibe.cz »

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).

 

 

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode