Svěží okurkové špagety s avokádovo-mandlovou omáčkou (raw food)

12.08.2013 17:06

Rychlý vitariánský recept na osvěžující a přitom syté okurkové špagety s krémovou omáčkou z avokáda a mandlového másla. Bezlepkový recept, bez cukru, bez laktózy, bez soji, bez konzervantů, éček, barviv a podobně. Prostě další chutný zdravý „nevařený“ pokrm ve stylu raw food, který si můžete dát k obědu i k večeři.

 

INGREDINCE (na jednu porci):

  • salátová okurka (nejlépe bio) *
  • zralé avokádo (stačí půlka)
  • vrchovatá lžička raw mandlového másla (raw almond butter) **
  • stroužek česneku (lze vynechat)
  • česnek medvědí (lze vynechat)
  • troška pitné vody (cca 2 polévkové lžíce studené či vlažné vody)
  • nerafinovaná sůl – mořská, himalájská, keltská (lze vynechat)

 

POSTUP:

Z okurky vytvoříme špagety pomocí spiralizéru *** a vložíme do misky. Bokem si připravíme omáčku - do mixéru či misky si dáme půlku zralého avokáda, mandlové máslo, vodu, česnek a případně trošinku nerafinované soli. Rozmixujeme nebo pořádně rozmačkáme a rozmícháme. Omáčku nalejeme na okurkové špagety, lehce promícháme a naservírujeme na čistý talíř. V teplých měsících chutná výborně za pokojové teploty, v zimě můžete dát chvíli na topení nebo opatrně nahřát nad hrncem. Max. do 42 °C. Pokud Vám v zimě bývá hodně zima, tak můžete v těchto chladných obdobích dodat do omáčky navíc trošinku chilli, kayenského pepře nebo kurkumy, případně o stroužek česneku více. Toto vše má zahřívací efekt.

Poznámky a vysvětlivky:

* Pokud zrovna nemáte okurku, použijte menší zelenou cuketu.

** Raw almond butter neboli raw mandlové máslo se již na českém trhu dá koupit hotové, ve skleničkách. Po otevření se skladuje v ledničce. Seženete i raw másla z dalších ořechů a semínek. Velmi je doporučuji, nejen pro zimní období. Raw semínková a ořechová másla jsou pokladničkou životadárných látek a dodávají omáčkám, pomazánkám i polévkám vynikající chuť i hutnější konzistenci. Pokud nemáte máslo koupené a nemůžete ho zrovna nikde sehnat, můžete si udělat ořechové máslo vlastní, z rozmixovaných namočených a za studena oloupaných mandlí, případně z namočených a rozmixovaných kešu ořechů. Lze použít i máčené lískové ořechy, slunečnicová semínka, konopná semínka, která pak rozmixujete a smicháte s avokádem a dochutíte.

*** Pokud nemáte spiralizér, můžete okurku nakrájet na tenké proužky anebo udělat hranolky a mít jídlo ve tvaru hranolek. Spiralizér se nicméně velmi hodí, neb můžete špagety tvořit i z cukety, mrkve, petržele, dýně. Někdy z toho jsou velmi dlouhé špagety, měřící třeba 2 metry :-), to se Vám může povést zejména u cuket. U mrkve, petržele, bílé ředkve i okurky se Vám to někdy může na spiralizéru nakrájet na kratší špagetky nebo takové nudličky (měsíčky).

 

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode