Slunečnicová pasta a cuketové hranolky s oblohou (raw food)

17.02.2013 13:18

Recept na vydatnou a zdravou raw food večeři nebo oběd, množství přibližně na jednu porci.


INGREDIENCE  - SLUNEČNICOVÁ PASTA

  • Slunečnicová semínka – ½ až ¾ hrnku natural slunečnicových semínek (naklíčených nebo 12 až 24 hodin máčených ve studené/vlažné vodě).
  • Olivový olej – 2 lžíce zastudena lisovaného panenského olivového oleje.
  • Citronová šťáva – 1 až 2 lžíce čerstvé šťávy z citrónu.
  • Jarní cibulka – jedna čerstvá jarní cibulka nakrájená na drobné kousky.
  • Česnek – 1/4 stroužku čerstvého česneku, nebo trocha sušeného česneku, případně česneku medvědího.
  • Sůl – dle chuti organická nerafinovaná sůl – mořská, růžová himalájská nebo keltská (soli používejme co nejméně).
  •  + variabilně lze přidat další koření (kmín, kari...).

 

POSTUP – SLUNEČNICOVÁ PASTA:

Do mlýnku či mixéru (kuchyňského robotu) dáme slunečnicová semínka, olivový olej a citronovou šťávu. Umixujeme – nemusíme zcela do hladka. Ochutnáme, dosolíme, znovu i se solí umixujeme. Přendáme do plastové či uzavíratelné kuchyňské krabičky, přidáme najemno nakrájenou jarní cibulku, česnek a případně další koření dle chuti. Zamícháme a necháme odležet cca 3-4 hodiny v ledničce. Nejlépe si pastu připravit hned ráno a do oběda nechat odležet. Můžete zkusit nechat odležet i přes noc.

 

INGREDIENCE  - CUKETOVÉ HRANOLKY

  • Cuketa – půlka středně velké cukety nakrájené na hranolky, nebo třeba na špalíčky, kostičky či kolečka.
  • Olivový olej – asi 2 lžíce zastudena lisovaného panenského olivového oleje.
  • Sůl – dle chuti troška organické nerafinované soli – mořská, růžová himalájská nebo keltská (můžete úplně vynechat).
  •  + variabilně lze přidat další koření (kmín, kari...)

 

POSTUP – HRANOLKY:

Do uzavíratelné krabičky dáme nakrájenou cuketu, zalijeme olejem, přidáme sůl a koření dle chuti. Zavřeme krabičku, protřepeme a dáme stejně jako pastu odležet cca 3-4 hodiny v ledničce.

 

OBLOHA:

  • Ledový nebo římský salát
  • Paprika (žlutá, červená, zelená...)

 

Pastu servírujte obloženou cuketovými hranolkami – obojí můžete v zimním období  před servírováním nahřát v krabičkách na topení nebo opatrně nad párou. Na talíři vytvořte oblohu dle chuti – z papriky, rajčat, okurky, salátu apod.

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).

 

Zpět

 
 

Reklama:

© 2012-2017 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.