Slunečnicová pasta a cuketové hranolky s oblohou (raw food)
17.02.2013 13:18
Recept na vydatnou a zdravou raw food večeři nebo oběd, množství přibližně na jednu porci.
INGREDIENCE - SLUNEČNICOVÁ PASTA
- Slunečnicová semínka – ½ až ¾ hrnku natural slunečnicových semínek (naklíčených nebo 12 až 24 hodin máčených ve studené/vlažné vodě).
- Olivový olej – 2 lžíce zastudena lisovaného panenského olivového oleje.
- Citronová šťáva – 1 až 2 lžíce čerstvé šťávy z citrónu.
- Jarní cibulka – jedna čerstvá jarní cibulka nakrájená na drobné kousky.
- Česnek – 1/4 stroužku čerstvého česneku, nebo trocha sušeného česneku, případně česneku medvědího.
- Sůl – dle chuti organická nerafinovaná sůl – mořská, růžová himalájská nebo keltská (soli používejme co nejméně).
- + variabilně lze přidat další koření (kmín, kari...).
POSTUP – SLUNEČNICOVÁ PASTA:
Do mlýnku či mixéru (kuchyňského robotu) dáme slunečnicová semínka, olivový olej a citronovou šťávu. Umixujeme – nemusíme zcela do hladka. Ochutnáme, dosolíme, znovu i se solí umixujeme. Přendáme do plastové či uzavíratelné kuchyňské krabičky, přidáme najemno nakrájenou jarní cibulku, česnek a případně další koření dle chuti. Zamícháme a necháme odležet cca 3-4 hodiny v ledničce. Nejlépe si pastu připravit hned ráno a do oběda nechat odležet. Můžete zkusit nechat odležet i přes noc.
INGREDIENCE - CUKETOVÉ HRANOLKY
- Cuketa – půlka středně velké cukety nakrájené na hranolky, nebo třeba na špalíčky, kostičky či kolečka.
- Olivový olej – asi 2 lžíce zastudena lisovaného panenského olivového oleje.
- Sůl – dle chuti troška organické nerafinované soli – mořská, růžová himalájská nebo keltská (můžete úplně vynechat).
- + variabilně lze přidat další koření (kmín, kari...)
POSTUP – HRANOLKY:
Do uzavíratelné krabičky dáme nakrájenou cuketu, zalijeme olejem, přidáme sůl a koření dle chuti. Zavřeme krabičku, protřepeme a dáme stejně jako pastu odležet cca 3-4 hodiny v ledničce.
OBLOHA:
- Ledový nebo římský salát
- Paprika (žlutá, červená, zelená...)
Pastu servírujte obloženou cuketovými hranolkami – obojí můžete v zimním období před servírováním nahřát v krabičkách na topení nebo opatrně nad párou. Na talíři vytvořte oblohu dle chuti – z papriky, rajčat, okurky, salátu apod.
Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).