Raw sushi ze slunečnicových semínek podle projektu ZÁSADNĚ ZDRAVĚ (raw food)
31.07.2014 07:11
Vitariánský recept na raw sushi ze slunečnicových semínek od paní Jany z projektu ZÁSADNĚ ZDRAVĚ. Živý recept na zdravé jídlo přirozeně bez lepku, bez přidaného cukru, bez laktózy, bez sóji, bez éček, konzervantů, umělých barviv a podobně.
INGREDIENCE NA RAW “RÝŽI” aneb co do rolky místo obvyklé rýže:
- 25 g natural mandlí (namočených přes noc a následně oloupaných za studena)
- 50 g natural slunečnicových semínek (namočených přes noc)
- ½ stroužku malého česneku (bez vnitřního klíčku)
- 2 polévkové lžíce avokádového oleje
- 1 polévková lžíce nastrouhané mrkvičky
- sůl (používám himalájskou)
- pepř
INGREDIENCE NA VNITŘNÍ NÁPLŇ:
- cuketa
- mrkev
- červená cibulka
- žlutá paprika
INGREDIENCE NA ZÁZVOR:
- čerstvý kořen zázvoru (stačí 5 cm kousek)
- 2 polévkové lžíce vinného octa
- 1 polévková lžíce agáve sirupu
- 2 polévkové lžíce vody
- 1 polévková lžíce šťávy z červené řepy
INGREDIENCE NA RAW “ČESKÉ WASABI”
- ½ avokáda
- čerstvý křen
- špetka zeleného ječmene
+ 1 plátek řasy Nori
POSTUP:
1. Den nebo pár hodin předem si připravte marinovaný zázvor. Oloupejte a nakrájejte ho na tenké plátky. Z ostatních ingrediencí udělejte nálev a zázvor v něm alespoň několik hodin nechte v lednici marinovat.
2. Mandle, třetinu slunečnicových semínek, prolisovaný česnek a avokádový olej hoďte do mixéru a rozmixujte na kaši. Obsah přendejte do misky, přisypte slunečnicová semínka a dobře promíchejte s najemno nastrouhanou mrkví.
3. Na plnění si připravte dva dlouhé špalíčky z poloviny malé cukety, tenké proužky z jedné mrkvičky, pár dílků žluté papriky a trošku červené cibulky na klínky.
4. Obalte si bambusovou nebo špejlovou podložku na sushi potravinovou folií, ať ji pak zdlouhavě nemusíte mít, řasu rozstřihněte na dvě poloviny a položte na podložku lesklou vrstvou dospod.
5. Na řasu rozložte trochu směsi ze semínek a konec kraje dál od vás nechte 1 cm volný, aby rolka držela dobře zabalená.
6. Do středu na semínkovou směs rozložte proužek cukety, pár proužků mrkve, cibulových klínků a papriku, navlhčete volný konec lehce vodou a zarolujte jako běžné sushi.
7. Na wasabi nastrouhejte křen, smíchejte s rozmačkaným avokádem a dobarvěte zeleným ječmenem.
8. Rolky přepulte a každou nakrájejte na osm špalíčků.
TIP: Sushi rolky můžete plnit jakoukoliv zeleninou, podle nálady a chuti. Zázvor řepou barvit nemusíte, mě se líbí růžový, tak to dělám.
Příprava: 30 min
Postup: 15 min
Pozn.: Tento recept poskytl pro www.syrova-strava.cz web ZÁSADNĚ ZDRAVĚ (www.zasadnezdrave.cz).