Raw dýňový koláč s vanilkovým krémem podle Raw for you (raw food)
10.12.2014 19:54
Recept na vitariánský dýňový koláč s vanilkovým krémem podle Raw for you. Nepečený dezert, bez lepku, bez mléka, bez vajec, bez přidaného cukru. Mlsání, co chutě zahání… aneb zdravě a bez výčitek.
INGREDIENCE:
Na korpus:
- 2 hrnky natural máčených a poté sušených vlašských ořechů (do 42 °C)
- 2 hrnky propraných rozinek (bez přidaného cukru, bez siřidel)
- špetka himalájské soli
Na náplň:
- 6 hrnků dužiny z muškátové dýně (oloupané, bez pecek)
- 4 polévkové lžíce raw agáve sirupu
- 1/4 hrnku rozpuštěného panenského kokosového oleje
- 1 čajová lžička mleté skořice
- ½ čajové lžičky mletého zázvoru, hřebíčku a muškátového oříšku
Na vanilkový krém:
- ½ hrnku kešu máčených alespoň 2 hodiny
- 2 polévkové lžíce raw agáve sirupu
- 5 polévkových lžic mandlového mléka (návod na výrobu mandlového mléka zde)
- 1 polévková lžíce rozpuštěného panenského kokosového oleje
- 5 kapek vanilkového extraktu
- špetka skořice a mletého zázvoru
Na ozdobu:
- hrst natural vlašských nebo pekanových ořechů
- hrst rozinek (bez přidaného cukru, bez siřidel)
POSTUP:
- Vlašské ořechy rozsekáme ve food procesoru na malé kousky, přidáme rozinky, sůl a pokračujeme v sekání, dokud se směs nezačne lepit. Směs vtlačíme na dno připravené dortové formy.
- Ve vysokorychlostním mixéru umixujeme všechny ingredience na náplň do jemné konzistence, nalijeme na korpus a dáme zchladit přes noc do lednice.
- Ingredience na vanilkový krém umixujeme dohladka v mixéru a potřeme jím vršek koláče. Koláč poklademe ořechy a rozinkami. Můžeme podávat.
Pozn.: Tento recept pro www.syrova-strava.cz poskytlo raw food bistro Raw for you (www.rawforyou.cz).