Pohankovo–mrkvové krekry se slunečnicovými a lněnými semínky (raw food)

28.04.2015 19:36

Vitariánský recept na domácí raw krekry pohankovo–mrkvové se slunečnicovými a lněnými semínky a bylinkami. Bezlepkový recept, bez vajec, bez mléka, bez droždí – vhodný i při protikvasinkové dietě. Tyto raw krekry se dají použít jako náhražka kupovaného pečiva a krekrů. Hodí se k salátům a polévkám nebo s jakoukoli domácí pomazánkou. Na tvorbu krekrů potřebujete sušičku, stačí obyčejná kulatá na ovoce. Aby byla zachována raw kvalita, je potřeba mít sušičku s nastavitelnou teplotou na 42-45 °C. Pokud nemáte sušičku, lze použít plech a trouba, kterou nastavíte na 50 °C, a necháte po dobu sušení pootevřená dvířka trouby (strčíte mezi dvířka například vařečku). Případně, pokud máte troubu s možností nižší teploty, nastavíte teplotu na max. 42-45 °C a dvířka trouby normálně zavřete.



INGREDIENCE na cca 28-30 krekrů:

  • 1 a ½  polévkové misky světlé pohanky kroupy (cca 400-500 g), namočené přes noc do studené vody
  • 1 polévková miska slunečnicových semínek, namočených přes noc do studené vody
  • 1 polévková miska hnědých lněných semínek, namočených přes noc do studené vody*
  • 6 až 8 mrkví
  • Bylinky dle chuti (česnek medvědí, červená paprika, petrželka, pažitka…)
  • Mletý kmín
  • Sůl (kvalitní nerafinovaná mořská, růžová himalájská nebo vulkanická)


*Poznámka: Lněná semínka hodně nabobtnají, až vytvoří lehce slizovitou hmotu. Fungují jako dobré pojivo. Zalijte je nejprve menším množstvím vody, počkejte, až nabobtnají a pak trochu vody přidejte. Finálně by semínka neměla plavat ve vodě, ale jen nabobtnat a zůstat vlhká. Lze použít jak hnědá, tak zlatá lněná semínka.
 
POSTUP:

  1. Nachystáme si velkou mísu, a vyklopíme do ní nabobtnalá lněná semínka.
  2. Vodu ze slunečnicových semínek slijeme, semínka propláchneme a přidáme do mísy. Promícháme je se lněnými semínky.
  3. Vodu z pohanky slijeme, pohanku propláchneme ve studené vodě a vložíme do robotu s „S“ nožem. Mixujeme skoro do hladka. Necháme ještě v mixéru.
  4. Mrkve očistíme a nastrouháme nahrubo a přidáme je do mixéru k pohance a lehce/krátce mixneme. Směs poté přendáme do mísy, kde vše promícháme.
  5. Do mísy ještě přidáme trochu soli, připravené bylinky (najemno nasekané), trochu kmínu a hmotu znovu promícháme. Ochutnáme a případně přidáme soli nebo bylinek.
  6. Na plata sušičky vložíme sušící papír, trochu ho proděravíme, aby v sušičce rovnoměrněji proudil vzduch, a na pečící papír tvarujeme lžičkou placky o výšce cca 0,5 cm. Velikost placek dle typu sušičky a Vaší trpělivosti :-)
  7. Dáme sušit na teplotu 42 °C (max. 45 °C), sušíme třeba přes noc (cca 8 hodin), ráno krekry otočíme, odstraníme pečící papír a dosušíme (cca 3-5 hodin).
  8. Skladujeme je v suchu.

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).

 

 

 

Zpět

Kontakt

Syrová-strava.cz
www.syrova-strava.cz

© 2012-2017 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.